Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-16, 15:38
Kext Helper działa fajnie ale nie w Snow Leo...
Co rozumiesz jako "dorzucam" kexty?
Bo mam wrażenie, że po prostu źle instalujesz kexty. I stąd większość problemów.
Dorzucanie = Normalne kopiowanie do /S/L/E + nadawanie uprawnień + restart z "-f" ale juz sobie poradziłem
A więc wg mnie moim głownym problem jest mozliwosc uruchomienia wyłącznie z parametrem "-v arch=i386",
grafa, net, PS2, wyłączanie i uruchom ponownie chodzi do zrobienia pozostał mi jeszcze sleep bede próbował ze SleepEnabler'em i dźwiek próbowałem juz z AppleHDA+ALCinjector i HDAEnabler+ALCinjector i jak narazie sie nie udaje no ale jeszcze bede cos kombinował poza tymi przypadłościami wszystko jest wporządku
P.S Jeżeli ktoś ma sprawdzony sposób na ALC888 to pomoc mile widziana
arch=i386 jest owszem parametrem, ale na maczkach... na PC jest to -x32. Zobacz dokładnie jak jest w dokumentacji chameleon'a/pc_efi.
Kod:
Reboot and enter -v -x32 at the boot prompt. If you are using the Chameleon 2.0 RC3 bootloader, you'll need to use the arch=i386 flag, instead of -x32.
Witam
Poradziłem sobie z dźwiekiem dzięki VoodooHDA a także ze Sleepem zadziałał SleepEnabler ciesze się bardzo że Sleep wkońcu działa bo w iDenebie nie działał
Co do parametru -x32 to nie działa, system dalej startuje wyłącznie z parametrem -v arch=i386
Teraz pytanie co zrobić żeby uruchomić SL w architekturze 64-bitowej
Witam podmieniłem JMicronATA w S/L/E na tego od music'a i system uruchomił sie w trybie 64 bitowym.
Nie wykrwa modelu grafy i procesora (w 32 bitach też nie wykrywało- kosmetyka), za to dźwiek, net, PS2, Wyłącz, Uruchom Ponownie i Śpij działa. Teraz pojawił sie nowy problem, przestało działać USB próbowałem przeinstalować IOUSBFamily już pod SL 64bit, ale nic to nie dało.
Jaka jest tego przyczyna do tej pory ani na dystrybucjach ani w SL 32bit nie miałem z tym problemu.
Spotkał sie ktos z taka dolegliwością
P.S czy możliwe jest że przez nie poprawne wykrywanie grafiki "Belka" nie jest przeźroczysta
P.S czy możliwe jest że przez nie poprawne wykrywanie grafiki "Belka" nie jest przeźroczysta
Ja najbardziej... do tego potrzeba działające QE/CI, a prawdopodobnie w 64-bitach Ci ono nie działa.
Z tego co obserwuje, to najlepiej spisuje się (jeśli oczywiście karta jest wpierana) uruchomienie poprzez najnowsze PC_EFI, ale do tego trzeba mieć względnie nową ATI i tak samo z NV, modele poniżej 8xxx robią problemy. Zapewne niedługo netkas to poprawi, ale do tego czasu posiadacze starszych GF powinny używać trybu 32bit.
Czyli wracamy do 32 bitów w sumie i tak wpełni nie wykorzystam zalet 64 bitów pozostaje czekać co nowego wproawdzi Netkas . A wtedy pomyśle o rozbudowaniu podzespołów
Mam 4 partycje: 3xNTFS i 1xHFS+(na nim jest iDeneb) i chcialbym zainstalowac SL na partycji na ktorej obecnie mam iDeneba, to musze formatowac caly dysk zeby byl system partycji byl GUID, czy da sie to jakos zrobic zeby HFS+ byla rozpoznawana jako osobny dysk GUID???
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-04, 15:04
GUID to tabela partycji na dysku, a nie format partycji. Nie da się jej wrzucić dodatkowo na dysk MBR...
Kompatybilność jest możliwa tylko w drugą stronę. Na dysku GUID możesz mieć tzw. hybrydowe partycje GPT/MBR i "zacofane" systemy, takie jak windows, widzą taki dysk (a dokładniej 4 pierwsze partycje) jako MBR.
W przypadku dystrybucji Leo instalacja OSX na dyskach MBR była możliwa poprzez modyfikację OSInstall.pkg. Być może ze Snow'em też sie tak da zrobić. Musiałbyś pogooglować. Jednak jeśli chcesz przeprowadzić instalację z oryginalnego nośnika to tylko na dysku GUID.
Jestem w szoku. Postawiłem retaila na amd i sb600. Kexty pierwsze z brzegu i działa. Lan też dźwięk pewnie też tylko kartę muszę kupić nową chyba HD4670 nie spodziewałem się że to będzie takie proste.. :P
Niby tak ale bezproblemowa i bez kextowa obsługa SB600 to jakaś nowość. Oczywiście 64 bity nie dla mnie raczej - ale to chyba z braku jakichkolwiek kextów to grafy Spróbuje postawić jeszcze dźwięk bo pod leo zawsze były schody. Próbował już ktoś ożywiać karty z serii 46XX? bo nie wszystkich producentów dają się uruchomić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.