Wysłany: 2011-11-07, 12:08 Tutorial snow leo Retail - warty uwagi ?
Jako, że mało wiem w kwestii instalacji Mac OS X z płytki Retail ciężko mi powiedzieć czy dany sposób jest dobry. Tutek wituchy pewnie jest ok tyle, że tak patrząc na punkty dotyczące bootloadera itd. się robi trochę zagmatwanie albo po prostu ja tego tak do końca nie czaję choć powienienem :p
Znalazłem w sieci taki tutek :
Jak uważacie czy ta metoda jest warta uwagi ?
Czy będzia działać dobrze ? Komentarzy jest mało dlatego nie wiem czy jest sens się w to zagłębiać czy po prostu się pomęczyć z tutkiem wituchy.
Proszę was o opinie.
Odpowiem obrazowo. Wyobraź sobie, że nadepnąłeś na gwoździa i przebiłeś sobie stopę - boli, nie? Nie możesz chodzić.
Tony rozwiązuje problem ucinając Ci nogę nad kolanem i zastępując zwykłym kołkiem. Chodzić może i możesz, ale to nie to samo.
My tutaj preferujemy raczej wyciągnięcie gwoździa i korzystanie z normalnej kończyny zamiast artefaktów
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Astarael ok dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie Teraz wiem juz o co chodzi.
A powiedzcie mi jeszcze o co chodzi w tutku wituchy a raczej co z tych narzędzi wybrać:
witucha0 napisał/a:
Opis narzędzi
Kext Wizard - Nowe narzędzie do obsługi kextów
DSDT Patcher GUI 1.0 - narzędzie do wyciągania i wstępnej automatycznej optymalizacji kodu DSDT
DSDTSE - Wygodne narzędzie do Edycji DSDT oraz jego kompilacji
EFI Studio 1.1 - narzędzie do generowania EFI stringa karty graficznej NVidia (opis uruchamiania kart graficznych w dalszej części tutka)
iASLMe - Kompilator/dekompilator kodu AML, na jakim zbudowane jest DSDT (można się min posłużyć edytując DSDT innym programem niż DSDTSE)
IORegistryExplorer - Bardzo przydatne narzędzie do przeglądania listy urządzeń IO w GUI
Chameleon Wizard - Nowy program do instalacji i aktualizacji Chamelona
NVCAP Maker - Program do wyciągania z BIOS'u karty graficznej NVidia kodu NVCAP karty
ShowAllFiles - pokazuje wszystkie ukryte pliki w systemie MacOS X
I co to DSDT i w jakim celu się to patchuje. Tak samo z SMBIOS też nie wiem co to i po co to.
Czytałem kilka razy ten tutek wituchy ale chciałbym wiedzieć co to i po co to i co wybrać z tych narzędzi UniBootX
a co powiedzie o distro iAtkos ? Czy to też coś typu zastąpienia nogi kołkiem ?
http://forum.osx86.org.pl...-jest-vt521.htm
SMBios "mówi" systemowi, że działa ona na sprzęcie, który zawierają oryginalne Maki.
Dystrybucje są łatwiejsze w instalacji i wybiera się je często w przypadku awaryjnych komponentów, ale zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że np. po aktualizacji coś się może sypnąć. Dobrze postawiony Retail potrafi działać bardzo długo.
Astarael - a podasz jakiś konkretny przykład bez gwoździa ? Ja tam korzystam z kilku funkcji multibeast`a i chciałbym dowiedzieć się czym on sobie zasłużył na taką opinię.. ale ciut konkretniej.
Ze swojego A na serio po części z forumowego przewodnika, po części z tony`ego.. plus kilka tyr na forum za niewiedzę. Tu mniej więcej opisałem jak to wyglądało u mnie.. http://forum.osx86.org.pl...ud3h-vt6024.htm
Zaznaczam, że pisałem ten mini tut jako totalnie pozbawiony wiedzy na temat OSx86 wiec nie wszystko jest tam idealne i poprawne. I nie ma tam opisanego odpalenia PM.
Masz protezę w postaci rollbacka AppleHDA, kiedy można bez problemu spatchować aktualną wersję kexta. Nie działa ci PM więc wydajność całego systemu leci ostro w dół. - konkretny przykład dlaczego multibeast jest zły.
Ale po co robić sobie problemy, tutek do Retial zmontowany przez wituche0 jest tak prosto napisany, że instalacja leci raz - dwa i do tego sam decydujesz jakie kexty wrzucasz, żeby działało tylko to co potrzebujesz, a nie siało KP gdzie popadnie.
Tutorial Witucha0 ma ważniejszy cel, niż samo zainstalowanie... otóż zmusza do zrozumienia jak działa hackintosh. Jak się rozumie jak działa system, to żadne wydumki w postaci multishitów nie są potrzebne.
To ciekawe skąd się takie wydumki biorą ? Widocznie jest zapotrzebowanie na takie rozwiązania. Do niektórych nie dociera chyba, że nie każdy rodzi się z 6000 tyś. postów na OSx86 i potrzebuje właśnie wsparcie takimi shitami.
To teraz wyobraź sobie że chcesz zacząć latać boeingiem. Owszem, jest sporo do nauki. Trzeba przeczytać obszerny tutorial. Z drugiej strony pojawia się "cudowny" samolot MultiPlane, który według reklam umożliwi latanie każdemu. Niestety, okazuje się że jest tandetnie wyprodukowany i ma powkładane niepasujące części z wielu innych modeli samolotów. Często też spada...
Mniej więcej tak samo działa hackintosh postawiony przy użyciu multishitu.
A jeśli ktoś nie lubi latać.. zostaje rower
czyli z tego co widzę większość z was jest jednak za Retailem a nie preparowanymi dystrybucjami.
A powiedzcie mi jeszcze jedno czy kexty, które zainstaluje pod iAtkosem będą również działać na Retailu ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.