Wysłany: 2008-12-13, 14:56 Leopard Server 10.5.5 Instalacja i Konfiguracja
Witam
Zainstalowałem sobie właśnie serwerową dystrybucje Leoparda,jest to wersja oryginalna choć można spotkać w sieci wersje hackowane np Jas 10.5.4 Server jak i Leo4All .
Moja wersja jest wersja 10.5 i zrobiony upgrade przez SU do 10.5.5 + plus wszystkie dostępne updaty softu.
Użyta metoda instalacji to opisana TUTAJ przez Naszego 314TeR lub można użyć metody BOOT-132.
Instalujemy Chamelona wersję która zawiera możliwość instalacji kextów w katalogu Extra
Kexty które ja wykorzystałem do uruchomienia to:
dodatkowo wrzucone kexty do /system/library/extensions
Kod:
NVinject.kext - dodatkowo
JMicronATA.kext - podmiana
IOATAFamily.kext - podmiana
OpenHaltRestart.kext - dodatkowo
NullCPUPowerManagement.kext -dodatkowo
Patch tarugi na AppleHDA też powinien działać ja wrzuciłem kexty tylko do SB Live!
Oczywiście wszystkie te podmiany dotyczą mojej płyty głównej !!!! przy instalacji u siebie należy dobrać takie jakie bedą potrzebne
Można sobie doinstalować polska paczkę językową Polish.pkg (nie jest zawarta),system będzie częściowo po Polsku , oczywiście Narzędzia Administracyjne dotyczące serwera są tylko i wyłącznie po angielsku.
Sytem Server praktycznie niczym nie różni się się od zwykłego Leoparda i można go używać do codziennej pracy a posiada znacznie większe możliwości.
Sama konfiguracja po instalacji nie powinna sprawić wiele kłopotu ale tylko dla osób obeznanych w pewnym stopniu z zagadnieniami sieciowymi , podajemy parę informacji dotyczących Naszego serwera , wybieramy tez stopień zaawansowania konfiguracji poszczególnych usług , ja wybrałem ten najwyższy ,te niższe polegają na włączeniu danej usługi, podstawowej konfiguracji i DZIAŁA !!!!
Pod tym względem twórcy systemu naprawdę się popisali !!
Troszkę gorzej to wypada w konfiguracji zaawansowanej ale może dlatego tylko że jestem przeciwnikiem graficznych konfiguratorów dla usług sieciowych , chodź muszę powiedzieć że zrobili na mnie wrażenie i to pozytywne:)
Konfiguracja nie przebiega tak bardzo intuicyjnie , trzeba wiedzieć co się konfiguruje i posiadać wiedzę na ten temat.
I to tyle jeśli chodzi o wrażenia z tego systemu , wkrótce opisze jak postawić serwer DNS np dla komputerów w sieci lokalnej czy też jak podpiąć domenę do naszego serwera.
Jak tylko będzie czas postaram się opisać więcej usług FTP,HTTP itp
Planuje też podłączenie pod publiczny adres tylko muszę niestety zmienić router u siebie bo ten ma ograniczone możliwości konfiguracji i przeznaczyć serwer do testów
Pozdrawiam
W razie pytań i wątpliwości jestem TU :)
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Ostatnio zmieniony przez scg32 2008-12-14, 17:25, w całości zmieniany 1 raz
No no, gratulacje @scg32 Właśnie będę składał taki serwerek i planowałem zainstalować na nim Mac OS X Server.
Teraz mam pytanko: mam w domu 2 połączenia internetowe (załóżmy 2 osoby). Osoba na parterze ma jedno połączenie, a osoba na piętrze drugie. Chciałbym aby do osoby na parterze trafiało jej łącze, a do osoby na piętrze jej łącze. Przy tym obydwie osoby miałyby być podłączone do serwera chociażby za pomocą access-pointa. Myślałem nad adresami MAC kart sieciowych, ale czy to wypali? W linuksie użyłbym iptables, a tu jak to zrobić? Jest to w ogóle wykonalne?
Sorry że się tak rozpisałem ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB (QE/CI @ Lion) | Atheros AR9287 | OS X 10.7.2 & Kubuntu 11.10 AMD64 & Gentoo AMD64
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Na razie nie mam funduszy, ale będzie to najzwyklejszy jednordzeniowy Atom (Mini-ITX) + wbudowana sieciówka + sieciówka na PCI. Nic innego tam nie dołożę. Tylko teraz tak myślę, gdzie ja podłączę Access Pointa?
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB (QE/CI @ Lion) | Atheros AR9287 | OS X 10.7.2 & Kubuntu 11.10 AMD64 & Gentoo AMD64
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.