No no, gratulacje @scg32 Właśnie będę składał taki serwerek i planowałem zainstalować na nim Mac OS X Server.
Teraz mam pytanko: mam w domu 2 połączenia internetowe (załóżmy 2 osoby). Osoba na parterze ma jedno połączenie, a osoba na piętrze drugie. Chciałbym aby do osoby na parterze trafiało jej łącze, a do osoby na piętrze jej łącze. Przy tym obydwie osoby miałyby być podłączone do serwera chociażby za pomocą access-pointa. Myślałem nad adresami MAC kart sieciowych, ale czy to wypali? W linuksie użyłbym iptables, a tu jak to zrobić? Jest to w ogóle wykonalne?
Sorry że się tak rozpisałem ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi
niewiem czy cie dobrze zrozumialem po wczorajszym troche nie jasno mysle ale chodzi ci ot zeby skumac ze soba dwie sieci tak ?
a potem je dzielic ? na dwie osoby ?
pozdrawiam
MietasSR napisał/a:
Tak tak, dokładnie. Tylko żeby każdy dostawał swoje połączenie.
314TeR napisał/a:
MietasSR napisał/a:
Tak tak, dokładnie. Tylko żeby każdy dostawał swoje połączenie.
Da radę, ale to temat na zupełnie inny wątek... musiałbym dokładnie poznać konfigurację sprzętu aby podać jakieś sensowne rozwiązanie.
MietasSR napisał/a:
Na razie nie mam funduszy, ale będzie to najzwyklejszy jednordzeniowy Atom (Mini-ITX) + wbudowana sieciówka + sieciówka na PCI. Nic innego tam nie dołożę. Tylko teraz tak myślę, gdzie ja podłączę Access Pointa?
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
MietasSR - opisz dokładnie jaki sprzęt i jak chcesz podłączyć ze sobą - możliwości zrobienia takiej sieci jest naprawdę wiele... niekoniecznie to co opisałeś może być optymalne...
Zrób jak możesz jakiś schemat - to coś poradzimy...
no to trzy karty sieciowe i jedziesz z koksem plus statyczny routing kumasz ze soba dwie sieci udostepniasz na trzecia do ktorej dopiety router wifi i wszystko ?:)
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.