Wysłany: 2009-04-09, 00:45 Acer AspireRevo - alternatywa dla nowego mini mac'a?
Acer dziś oficjalnie zaprezentował nowego nettop'a opartego o platformę nVidia ION - bliźniacze rozwiązanie z chipsetem MCP79 stosowane w nowych mini mac'ach. Z zapowiedzi nVidia wynika że nowa platforma będzie potrafiła dekodować filmy łącznie z Full HD 1080.
Acer AspireRevo będzie wyposażony:
* Intel Atom 230 1.6GHz
* do 4GB pamięci RAM
* do 250GB na twardym dysku
* czytnik kart 4 w 1
* HDMI, VGA, Ethernet
* sześć portów USB 2.0
* audio in/out
* Windows Vista Home Premium / Basic
* wymiary: 18 x 18 x 3cm
Na różnych stronach internetowych można przeczytać że zapowiadana cena będzie wynosić 150 - 300 USD w zależności od konfiguracji, jak będzie w rzeczywistości zobaczymy już wkrótce, bo AspireRevo ma się ponoć pojawić w sklepach w 2 kwartale tego roku.
I wcale niewiele większy od mini który ma 16,5 x 16,5 cm ale za to 5cm wysokości a acer 3cm... Sam jestem ciekaw czy będą wersję bez visty, ale osobiście stawiam że tak, bo inaczej podatek Microsoftu stanowił by 50% ceny tego sprzętu.
Mnie najbardziej interesuje pobór prądu... Sam procesor pod maksymalnym obciążeniem pobiera tylko 4 lub 8W w zalezności czy jedn czy 2-rdzeniowy atom jest. Reszta zależy już od samej...
Znalazłem artykuł z testem o poborze mocy ION'a... jest nieźle, przy tradycyjnym zastosowaniu porównywalnie do platformy zbudowanej o chipset 945G... ale ION potrafi to co nie potrafi 945 - dekodować filmy HD.
24W przy oglądaniu 1080p to niezły wynik. A takim playerkiem bym nie pogardził. Jest tylko jeden mały problem w OSX - nie ma wsparcia blu-ray. Napęd to nie problem, ale co odtworzy mi płytkę z menu i bd-j? Pod win jest PDVD, TMT, WDVD a na OSX to chyba trzeba na toasta liczyć lub VLC... Ale to już inny temat.
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-09, 21:33
Wygląda to całkiem ciekawie.
Do domowych zastosowań to fajna alternatywa. Mam nadzieję, że będzie jakieś wyjście video inne niż D-SUB...
Swoją drogą ciekawe czy ktoś zacznie robić coś na kształt iMac'ów - komp w monitorze
Mam nadzieję, że będzie jakieś wyjście video inne niż D-SUB...
Jest HDMI
amiga napisał/a:
Jest tylko jeden mały problem w OSX - nie ma wsparcia blu-ray.
I do tego brak wsparcia ze strony pure video przy dekodowaniu H264 np w PLEX'ie... ale jeśli nie wiecie, to przyszłe wydanie XBMC na linuxa będzie posiadało wsparcie dla dekodowania H264 przez karty graficzne nVidia. Acer szykuje naprawdę fajne maleństwo które może się stać realną alternatywą dla miniaka, jak i dla odtwarzaczy sieciowych.
Fajna zabawka sam chciałbym coś takiego mieć. Co do maca to go raczej nie pobije bo do tego trzeba doliczyć napęd . Ciekawe tylko ile takie cudo będzie kosztować? Ja k tyle ile ta asusy z seri EEE to ja dziekuje bo za tą cene kupie sobie prostego lapa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.