No to jestem po krótkim zapoznaniu z nowym chameleon'em...
Ogólnie wrażenie baaaardzo pozytywnie... Co na plus względem poprzedniego chameleona...
Sprawy istotne:
1. Niezłe rozpoznawanie FSB i pamięci - wreszcie poprawnie pokazuje częstotliwość procesora, fsb, pamięci. oraz rodzaj pamięci... (DDR2 etc)
2. Możliwość zdefiniowania informacji o tym jaki sprzęt udajemy poprzez edycję jednego pliku "plist"
3. Ładny screen z możliwością wybory uruchomienia startu systemu z dowolnego dysku* nie tylko systemów z bierzących HDD.
mniej istotne:
4. Ładny graficzny interfejs bootmanager'a
*niestety Chameleon RC1 nie potrafi jeszcze uruchomić Windows'a ani z dysku GPT ani MBR... pewnie to zostanie naprawione w finalnej wersji.
w7 tez sie uruchamia, natomiast jesli "koniecznie" chce sie podniesc XP zainstalowanego na innym HD niz Leopard HD z Chameleon RC1, to mozna uzyc, prawda ze nieco dziwnej, pętli:
1. w BIOS boot z hd z XP
2. modyfikacja boot.ini: np.
[boot loader]
timeout=1 (by nie zapetlic Chameleona, a jednoczesnie wystarczy, by zaznaczyc po wybraniu w CH RC1 boot z NTFS "Microsoft Windows XP Professional")
default=c:\tboot "OSX Macintosh"
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
("tboot" stosowano w pierwszych dystrybucjach Leoparda do dualboot).
Pytanie: "po co?"
PS. inny sposob korzystania z XP na Makowce: Microsoft Remote Desktop Connection Client fot Mac 2.0.0
Wczoraj bardzo pobieżnie sprawdzałem na dysku testowym... nie mam dokumentacji pod ręką... ale jest tam sporo powpisywanych informacji, może jest napisane jak pomijać konkretne dyski...
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-03, 16:13
W wersji z instalatorem coś jest nie do końca dobrze z smbiosem. Nic groźnego, ale taktowanie pamięci z 800 zrobiło się 667MHz, a tym komputera z MacPro3,1 na iMac8,1. Dorzuciłem już "ręcznie" smbios.plist (ten z wersji bin.) do Extra i wszystko wróciło do normy.
Nie działa u mnie ustawienie timeout - co bym nie wpisał, to i tak czas oczekiwania wynosi ok. 5-6 sek. U Was działa?
Jakby co to odpalenie Visty działa (na innym dysku).
Niestety opcji pokazywania / ukrywania partycji w dokumentacji nie znalazłem.
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-03, 16:14
Jakby co to odpalenie Visty działa (na innym dysku).
Niestety opcji pokazywania / ukrywania partycji w dokumentacji nie znalazłem.
W opcji z instalatorem coś jest nie do końca dobrze z smbiosem. Nic groźnego, ale taktowanie pamięci z 800 zrobiło się 667MHz, a tym komputera z MacPro3,1 na iMac8,1. Dorzuciłem już "ręcznie" smbios.plist (ten z wersji bin.) do Extra i wszystko wróciło do normy.
Nie działa u mnie ustawienie timeout - co bym nie wpisał, to i tak czas oczekiwania wynosi ok. 5-6 sek. U Was działa?
Działa już całkiem fajnie, nie mniej należy pamiętać, że celem wypuszczenia wersji RC jest właśnie znalezienie błędów i ich usunięciem przed wydaniem wersji ostatecznej.
Mi XP z dysku GPT nie chce się uruchomić... Visty z MBR nie sprawdzałem.
Najbardziej podoba mi się wreszcie dobrze zrobiona detekcja FSB przez Chameleona... wreszcie mój E8400 został poprawnie wykryty... Następną zaletą jest możliwość własnoręcznego zdefiniowania wpisów smbios... w końcu każdy chce mieć takie które najbardziej odpowiadają jego komputerowi. Tu mała uwaga - prędkość pamięci NIE JEST rozpoznawana automatycznie - jest wpisana ręcznie w smbios.plist - tam należy ją sobie ustawić wedle upodobania jak i wiele innych ciekawych parametrów.
Jestem pod testach działania Chameleona 2.0RC1 na kluczu USB... mogę powiedzieć że działa... jedynie wywala mi błąd przy ładowania mkexta, "5 seconds", ale ładuje wszystkie kexty i wszystko działa.
Procedura dla chętnych przetestowania jest banalna... wystarczy sformatować klucz w Disk Utility (Narzędzie Dyskowe), a następnie zainstalować Chameleon'a z instalatora wskazując jako dysk docelowy klucz USB. Prościej być nie mogło... Jest tylko jeden haczyk... należy wcześniej przygotować sobie Extensions.mkext, ponieważ domyślnie na kluczu USB nie są włączane uprawnienia użytkowników i nie da się na nim zrobić poprawnie mkext'a.
Podsumowując - da radę zrobić sobie klucz USB na którym będzie 100% zmodyfikowanych plików potrzebnych do uruchomienia z dysku twardego Mac OS X...
Jest tylko jeden haczyk... należy wcześniej przygotować sobie Extensions.mkext, ponieważ domyślnie na kluczu USB nie są włączane uprawnienia użytkowników i nie da się na nim zrobić poprawnie mkext'a.
Podsumowując - da radę zrobić sobie klucz USB na którym będzie 100% zmodyfikowanych plików potrzebnych do uruchomienia z dysku twardego Mac OS X...
Kod:
sudo /usr/sbin/vsdbutil -a /Volumes/twoj_pen
:)
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.