nie wiem do czego to słuzy, co daje (może mi ktoś wytłumaczy) ? ale umieszczam info
Cytat:
FakeSMC.kext is opensource smc emulator for macosx.
It emulates SMC device, smc shows no errors at start (unlike with other emus).
It’s opensource, so you can add another keys to smc keys list, in order to help to improve osx86.
Here is version compiled for SnowLeopard 32/64 , can be installed to Extra or /S/L/E fakesmc.kext.zip
a version for leopard – fakesmc.kext
And here is sources fakesmc.zip
emulated smc
p.s. uninstall dsmos.kext before using it
p.p.s. a links was updated (once) to correct smc-version detection, now it shows up in system profiler, in hardware overview
wiecej na :
Kod:
http://netkas.org/?p=141
Aktualizacja FakeSMC
Cytat:
A new release of fakesmc contains improvements:
* Proper error handling when requested smc key isnt found in database
* If requested smc key isn’t found in database, fakesmc will drop warning about it into dmesg with information about length of requested key, usefull for debug of apps which reads some smc keys
* fixed timeout delay on restart/shutdown (added keys LSOF and LSSB)
Dziala!
Sluzy do tego samego co dsmos, appledecrypt itp ale dodatkowo emuluje modul SMC
przez co system nie zglasza bledow przy starcie
SMC to System Management Controller ...
Zarzadza energią, kontroluje predkosci wentylatorow, jasnosc wyswietlacza, klawiatury, akcelerometr SMS i inne.
W chipie SMC apple zaszylo klucz OSK="ourhardworkbythesewordsguardedpleasedontsteal(c)AppleComputerInc" (HEX)
potrzebny do zdekodowania podstawowych elementow OSX (loginwindow, dock, finder i inne)
A poniewaz jest to open source ... mozemy sie spodziewac wysypu kolejnych wersji (lepszych)
Dziala!
Sluzy do tego samego co dsmos, appledecrypt itp ale dodatkowo emuluje modul SMC
przez co system nie zglasza bledow przy starcie
SMC to System Management Controller ...
Zarzadza energią, kontroluje predkosci wentylatorow, jasnosc wyswietlacza, klawiatury, akcelerometr SMS i inne.
W chipie SMC apple zaszylo klucze potrzebne do zdekodowania podstawowych elementow OSX (loginwindow, dock, finder i inne)
A poniewaz jest to open source ... mozemy sie spodziewac wysypu kolejnych wersji (lepszych)
dzieki za wytłumaczenie , mozna się było domyśleć że pełni podobna funkcje co dsmos, bo jezeli się używa tego SMC kexta to nie używamy wówczas dsmos.kext , pisze netkas
w świecie osx86 niemal wszystko jest open source, dzieki temu się rozwija osx86 i kto czai trochę może zrobić jeszcze lepszy program albo poprawić błędy obecnej wersji
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
No dobra... ale w takim razie jak to sie ma do SnowLeo? i czy nie jest rozwiazaniem ktore w przyszlosci na stale zastapi łamane klucze w dsmos i decrypt.
No dobra... ale w takim razie jak to sie ma do SnowLeo? i czy nie jest rozwiazaniem ktore w przyszlosci na stale zastapi łamane klucze w dsmos i decrypt.
dziala przeciez ze Snow w x64 i nie potrzeba dsmos'a...mam u siebie, a rezultaty wrzucilem do topic'a o 10A432. nie wiem tylko czy owa emulacja dotyczy tylko wersji 10A432 czy bedzie dzialac na nastepnych...czas pokaze..
Wgrałem łudząc się że pomoże na męczący mnie wpis odnośnie _CST... no i czar prysł ;( wpis dalej jest w sumie nie widzę różnicy w użytkowaniu fakesmc i dsmos :|
_________________ Lion na XPC z FakeSMC, DSDT Fix. P5Q Deluxe/8800GT/C2Q (Cstates by Asus UEFI)
Różnica jest taka, że nie jest ładowany jakiś dsmos. kext tylko oryginalny Dont Steal MacOSx.kext jak na prawdziwym Macu. Urządzenie, które na prawdziwym Macu dostarcza klucz jest emulowane. Teoretycznie powinno działać już na stałe, a przynajmniej póki aktualne Maci będą działały. Nie ma nigdzie źródeł dsmos.kext ani AppleDecrypt.kext ponieważ łamały one zabezpieczenia co w wielu krajach jest nielegalne. Wygląda na to, że fakesmc, jako tylko emulator, jest rozwiązaniem całkowicie legalnym i bardziej eleganckim. SMC w prawdziwym Macu zajmuje się również innymi rzeczami, jak np obroty wiatraczka. Funkcjonalność fakesmc będzie prawdopodobnie rozszerzana.
A sprawdzał ktoś już czy dzięki fake smc można odczytać obroty wiatraczków, temperatury, napięcia?
na laptopie nie dziala odczyt wiatraczków (FanControl'em) FAN prawy = -1 RPM FAN lewy = - 1 RPM , temp i napiecie kontroluje CoolBook'iem... byc moze pozniejsze rozwiniecia tego kext'a pomoga na kontrole tego typu. nie wiem jak na desktop'ach jutro obadam...
* Proper error handling when requested smc key isnt found in database
* If requested smc key isn’t found in database, fakesmc will drop warning about it into dmesg with information about length of requested key, usefull for debug of apps which reads some smc keys
* fixed timeout delay on restart/shutdown (added keys LSOF and LSSB)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.