Co to jest IRC? IRC (Internet Relay Chat) to narzędzie do porozumiewania się "na żywo" w sieci Internet, w użytkowaniu przypomina Chat, GG etc. Dzięki niemu możesz na żywo podyskutować z innymi użytkowaniami OSx86, szukać pomocy, wymieniać się doświadczeniem itp itd...
Jeśli chcesz się podłączyć do kanału wystarczy że użyjesz programu do jego obsługi, są to m.in. dodatek do przeglądarki Firefox o nazwie ChatZilla, czy osobny program Colloquy.
Zapraszamy
PS music przygotował link, za pomocą którego można się podłączyć do kanału irc za pomocą przeglądarki, wystarczy otworzyć tylko ten link:
kanał IRC OSx86.org.pl
a czemu zmieniliście kanał IRC i serwer ?Co prawda ładniej wygląda to org.pl
Z prostych przyczyn... poprzedni serwer często miał kłopoty z działaniem... a do tego dochodziły problemy z podłączeniem się np z adresów TP... moofspeak jest tu zdecydowanie lepszy...
Odkryłem że w najnowszej wersji komunikatora Adium - edycji rozwojowej - "nightfly" jest chyba poprawiona już obsługa dużych numerów GG (nie sprawdzałem jeszcze tego), a także obsługa Twittera i IRC
Edycja rozwojowa - "nightfly" dostepna do pobrania tu :
Kod:
http://nightly.adium.im
Wspominam o IRC, bo każdy kto używa komunikatora Adium i jest użytkownikiem tego forum i chętnie chce podyskutować na rózne tematy nie tylko o hackintoshach może dodać podany wyżej kanał IRC. Aby to zrobić pobieramy najnowszą wersję Adium - nightfly. I tworzymy w nim nowe konto IRC (podobnie jak inne np. dla gg). Dodajemy adres serwera :
Kod:
irc.moofspeak.net
Potem gdy połączymy się już z serwerem wpisujemy w oknie wiadomości
Kod:
#osx86.org.pl
(aby wybrać ten kanał IRC) , a następnie klikamy w tak utworzony link do pokoju #osx86.org.pl aby do niego wejść. Wykonujemy to tylko za pierwszym razem. Ja sobie zrobiłem zakładkę w Adium dla tego kanału mam go teraz na liscie kontaktów Adium (pokazane jest to na screenie). Zakładkę utworzyłem klikając prawym przyciskiem myszy na naszym kanale #osx86.org.pl i wybierając "Dodaj zakładkę".
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
w dzisiejszych czasach irc już powoli umiera i raczej mu się nie polepszy. większość ludzi przeniosła się na portale społecznościowe.
np. na blipie i twitterze jest spory ruch na tagach związanych z makami.
zapraszam na:
w dzisiejszych czasach irc już powoli umiera i raczej mu się nie polepszy. większość ludzi przeniosła się na portale społecznościowe.
Zapewne masz na myśli ogólną tendencję... ale muszę Cię wyprowadzić z tego założenia w przypadku OSx86, bo to właśnie na kanałach irc znajdziesz najnowsze informacje, kexty, oraz można porozmawiać z autorami hackintoshowych rozwiązań. Nie zanosi aby ci najbardziej zaangażowani przestali z niego korzystać.
//^^ proszę admina o dodanie tego linku wyzej dopierwszego postu w tym temacie,aby użytkownicy chetni mogli szybko z przeglądarki www wejść na Nasz forumowy IRC
Z poniższego zaś linku możliwe jest szybkie wejście na różne kanały IRC o OSx86 & hackintosh na serwerze MoofSpeak
Kod:
http://search.mibbit.com/channels/MoofSpeak
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
proszę admina o dodanie tego linku wyzej dopierwszego postu w tym temacie,aby użytkownicy chetni mogli szybko z przeglądarki www wejść na Nasz forumowy IRC
Ja osobiście preferuję chat na Naszym forumowym ShoutBox'ie niż na wspomnianym wyżej IRC.
Zalety ShoutBox :
+ zapis rozmów pozostaje dla innych użytkowników jeszcze przez pewnie czas (ktoś wie przez jak długo jaki ?) ; wówczas inny mogą to przeczytać i być to pomocne. Zaś na IRC zapis rozmów jest tylko wtedy kiedy jest się na nim zalogowanym, i znika po wyjściu z niego.
+ chyba więcej osób na nim będzie gościło niż na IRC . Wchodząc przy okazji jednocześnie na stronę główną forum, użytkownik może szybko spojrzeć na ShoutBox'a , przeczytać i ewentualnie włączyć się do dyskusji
// Narazie takie przychodzą mi do głowy zalety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.