Wysłany: 2009-11-26, 21:51 Mac OS X Snow leopard Universal v3.6 (10.6.2)
Warto odnotować fakt, iż pojawiła się właśnie nowa oznaczona numerem 3.6 wersja dystrybucji Snow Leo oparta na Snow Retail 10.6 plus update 10.6.2 plus Safari 4.04.
Dystrybucję można zainstalować na dysku GUID jak i na dysku ze standardową tablicą partycji mbr.
Z ciekawszych zmian:
- PC_EFI10.5
- Chameleon 2RC3
- dołozono injectory dla kart ATI (EvOenabler)
- zaktualizowano niektóre "sterowniki" dla sprzętu oraz programy
- dystrybucja doczekała się specjalnej wersji 32/64 bit IOATAFamily.kext specjalnie skompilowanej przez SLICE:
Zawartość Customize:
- PC EFI 9.4 - boot-9-4 by Netkas
- PC EFI 10.5 - Chameleon 2 RC3 (r658) + PC EFI 10.5 by Netkas
- NullCPUPM - (disabler) dla IntelCPUPowerManagement
- PlatformUUID - Error 35 fix
- FakeSMC
- IOATA Kernel Panic fix - 32/64-bit IOATAFamily.kext from Leo 10.5.8 (compiled by Slice)
- EvOreboot - Restart and Shutdown fix
- EvOSpeedStep - Power Management for Core i7
- EvOenabler - ATI video injector
- SMBIOSResolver - only for PC EFI 9.4!!!
- Legacy AHCI - 32/64-bit Legacy kext na Intel AHCI (SATA)
- Legacy ATA - 32/64-bit Legacy kext na Intel ATA (IDE)
- Legacy JMicron ATA - 32/64-bit Legacy kext na JMicron ATA (IDE)
- PS/2 - kexty dla interfejsu PS/2
- Rosetta
- ATools - folder z dodatkami, który zawiera:
Atools
Folder Drivers
Folder System
Niestety dystrybucja zawiera wyłącznie język angielski i rosyjski nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby doinstalować polski plik językowy.
Dystrybucji osobiście nie instalowałem, ani nie testowałem, (NATYWNIE!) ale na kanwie tego wydawnictwa został przygotowany gotowy obraz, który mozna uruchomić w VMware co też uczyniłem.
To pierwszy obraz działającego Snow Leo na VMware i muszę przyznać, że jak do tej pory to najsprawniej pracująca wirtualna instalacja jaką miałem przyjemność testować.
Internet - działa
Dźwięk - działa
Sporo możliwości rozdzielczości itp, itd.
Jasne, że do normalnej pracy się nie nadaje ale do testów jak najbardziej.
Aby nie być gołosłownym
- host - Ubuntu 9.10
- gość - Mac OS X Snow leopard Universal v3.6 (10.6.2)
hmmm a jak to spolszczyc bo cos nie moge znalezc. Ewentualnie jak wyjac z retaila plik jezyka polskiego? Czy mozna to zrobic pozniej plytka retail i po prostu doinstalowac jezyk polski?
hmmm a jak to spolszczyc bo cos nie moge znalezc. Ewentualnie jak wyjac z retaila plik jezyka polskiego? Czy mozna to zrobic pozniej plytka retail i po prostu doinstalowac jezyk polski?
Wysłany: 2009-12-08, 21:31 Re: Mac OS X Snow leopard Universal v3.6 (10.6.2)
zet120 napisał/a:
Warto odnotować fakt, iż pojawiła się właśnie nowa oznaczona numerem 3.6 wersja dystrybucji Snow Leo oparta na Snow Retail 10.6 plus update 10.6.2 plus Safari 4.04.
Dystrybucję można zainstalować na dysku GUID jak i na dysku ze standardową tablicą partycji mbr.
Z ciekawszych zmian:
- PC_EFI10.5
- Chameleon 2RC3
- dołozono injectory dla kart ATI (EvOenabler)
- zaktualizowano niektóre "sterowniki" dla sprzętu oraz programy
- dystrybucja doczekała się specjalnej wersji 32/64 bit IOATAFamily.kext specjalnie skompilowanej przez SLICE:
Zawartość Customize:
- PC EFI 9.4 - boot-9-4 by Netkas
- PC EFI 10.5 - Chameleon 2 RC3 (r658) + PC EFI 10.5 by Netkas
- NullCPUPM - (disabler) dla IntelCPUPowerManagement
- PlatformUUID - Error 35 fix
- FakeSMC
- IOATA Kernel Panic fix - 32/64-bit IOATAFamily.kext from Leo 10.5.8 (compiled by Slice)
- EvOreboot - Restart and Shutdown fix
- EvOSpeedStep - Power Management for Core i7
- EvOenabler - ATI video injector
- SMBIOSResolver - only for PC EFI 9.4!!!
- Legacy AHCI - 32/64-bit Legacy kext na Intel AHCI (SATA)
- Legacy ATA - 32/64-bit Legacy kext na Intel ATA (IDE)
- Legacy JMicron ATA - 32/64-bit Legacy kext na JMicron ATA (IDE)
- PS/2 - kexty dla interfejsu PS/2
- Rosetta
- ATools - folder z dodatkami, który zawiera:
Atools
Niestety dystrybucja zawiera wyłącznie język angielski i rosyjski nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby doinstalować polski plik językowy.
Dystrybucji osobiście nie instalowałem, ani nie testowałem, (NATYWNIE!) ale na kanwie tego wydawnictwa został przygotowany gotowy obraz, który mozna uruchomić w VMware co też uczyniłem.
To pierwszy obraz działającego Snow Leo na VMware i muszę przyznać, że jak do tej pory to najsprawniej pracująca wirtualna instalacja jaką miałem przyjemność testować.
Internet - działa
Dźwięk - działa
Sporo możliwości rozdzielczości itp, itd.
Jasne, że do normalnej pracy się nie nadaje ale do testów jak najbardziej.
Aby nie być gołosłownym
- host - Ubuntu 9.10
- gość - Mac OS X Snow leopard Universal v3.6 (10.6.2)
Jakie mają być ustawienia VMware? Bo jak ja próbuję uruchomić to wyskakuje mi błąd, że "Proccessor has entered shutdown state." I tak za kązdym uruchomieniem :(
Mógłbyś zamieścić plik konfiguracyjny do maszyny z OSX?
Oznacza to, że instalator mac os x próbuje wyłączyć procesor, a maszyna wirtualna nie pozwala na to, więc dlatego zgłasza komunikat. Ja przy normalnej instalacji na dysku twardym mam to samo czasem, słychać wówczas specyficzny dźwięk wyłączania - zwalniania, ale instalator nadal działa i mogę kontynuować instalację systemu.
Z doświadczenia wiem, że "łatwiej" zainstalować mac os "normalnie" na dysku twardym niż na wirtualnej maszynie. I dobrze mieć drugi dysk twardy do tego na, którym można by bez problemowo testować go. Wirtualizacja mac os na pc nie jest tak bardzo rozwinięta jak "normalna" instalacja tego systemu, aczkolwiek czynione są postępy, musi dodatkowo dochodzić tutaj jeszcze współpraca mac os z wirtualną maszyną.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Nie poddawaj się tak łatwo.
Instalacja na maszynie wirtualnej jest jak najbardziej możliwa o czym świadczą istniejące obrazy w sieci.
Tutaj jest filmik obrazujący ten proces:
Rzecz dotyczy Leoparda, ale pewnie zasada jest podobna.
Możesz również poszukać tych istniejących obrazów i wtedy cały proces uruchomienia sprowadza się do wskazania w wirtualnej maszynie odpowiedniego pliku.
Całkiem sporo na temat instalacji wirtualnych napisał Donk ot choćby tutaj:
Mój plik konfiguracyjny w załączniku do tego posta, jednak jak pisałem wyżej skorzystałem z gotowca czyli gotowego obrazu systemu.
dzięki wielkie!!
Ale nadal nie działa :(
głównie chodzi o wpis wq pliku konfiguracyjnym.
Konkretnie chodzi o linijkę guestos="darwin"
Jeśli zamiast darwon jest FreeBSD czy cokolwiek innego to wywala ten błąd z CPU co wcześniej pisałem.
Jak jest "darwin" to pisze, że "Mac OS X is not supported with software virtualization. To run Mac OS X you need a host on which VMware Workstation supports hardware virtualization." Więc chyba na windowsie powinienem spróbować to uruchomić.. albo jakąś inną opcję przestawić.. ale nie wiem gdzie
_________________ Intel Core2Duo T4200 2GHz, RAM DDR2 3GB @ 800MHz, ATi HD 3450 256MB, WiFi IEEE 802.11b/g
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-05, 20:50
To jest jak na razie najgorsze distro Snow... a ponieważ inne też nie są za specjalne, to jest to nie lada osiągnięcie
Daj sobie z tym spokój... Na sprzęcie z Twojego podpisu -> Retail.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.