Wysłany: 2010-06-30, 14:27 Nvidia Fermi gtx465/470/480 - działa w 10.6.4
Dobra wiadomość dla posiadaczy kart z GPU Fermi, można je uruchomić w Mac OS X 10.6.4. Potrzebujemy do tego specjalnego bootloader'a oraz dedykowanych kextów. Opis instalacji i potrzebne pliku można znaleźć w wątku na insanelly:
Jakoś tak się składa że układy nvidii są zdecydowanie szerzej wspierane... poza paroma modelami które mogą (ale nie muszą) czasami zrobić psikusa, praktycznie każda karta od 7xxx w górę jest obsługiwana, czego nie można powiedzieć o ATI.
Wczesniej czy później pojawiłoby się wsparcie dla tych kart. Ja tam wolę aby w międzyczasie poprawili wydajność - na tym niech sie skupią.
Dokładnie. Zastanawia mnie, czy te sterowniki od nvidii, mają obsługę TYLKO Fermi, czy także innych kart. Może działałyby lepiej od skopanych driverów appla...
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Dokładnie. Zastanawia mnie, czy te sterowniki od nvidii, mają obsługę TYLKO Fermi, czy także innych kart. Może działałyby lepiej od skopanych driverów appla...
Chętnie, tylko nie ma systemu Mac OS X w sekcji Download Drivers... Jeśli ktoś ma linka do strony nvidii ze sterownikami dla OS X, to byłbym wdzięczny, gdyby mi go podał.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Zainstalowałem sterowniki z oficjalnej strony nVidia - to te co podał **janek202** 19.5.8f03 (na wszelki wypadek zrobiłem kopie 10.6.4) no i........ ZERO RÓŻNICY
Cytat:
New in Release 19.5.8f03:
* Improved OpenGL performance for Geforce GTX 285 under certain conditions
* Improved compatibility with recent Mac OS X Software Updates.
.....
Dobre sobie !
SMUŻY DALEJ A WYDAJNOŚĆ BEZ ZMIAN, DO DU.Y Z TAKĄ ROBOTĄ!
odnośnie tych kart graf. : nvidia gtx465/470/480 to jak popatrzyłem na ich cenę to ... obecnie dużo nawet kosztują (subiektywna ocena) ... ale w niedługim czasie stanieją i zapewne będę bardzo dobrze wspierane na mac os
Czy są takie karty graf. do hackintosha aby działały out of the box - montujemy w PC i mamy pełne wsparcie sprzętowe QE CI, i nie musimy stosować dodatkowych/modyfikowanych kextów lub dodawanie wspisu GraphicsEnabler=Yes w bootloderze chameleon albo generowanie efi stringa ? Pytam czysto z ciekawości.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Czy są takie karty graf. do hackintosha aby działały out of the box - montujemy w PC i mamy pełne wsparcie sprzętowe QE CI, i nie musimy stosować dodatkowych/modyfikowanych kextów lub dodawanie wspisu GraphicsEnabler=Yes w bootloderze chameleon albo generowanie efi stringa ? Pytam czysto z ciekawości.
Z tego co wiem, to nie. W dużym skrócie i uproszczeniu, wszystkie karty kompatybilne z os x, mają bios z sekcjami pod EFI. Karty stricte PC tego kodu nie posiadają. Niestety wymiana BIOS'u VGA z wersji PC na Mac też nic nie da w hackintosh'u, ponieważ aby OS X rozpoznał VGA to musi być ona zgłoszona przez EFI które odczyta stosowny kod z bios'u vga.
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-12, 15:50
music napisał/a:
Czy są takie karty graf. do hackintosha aby działały out of the box.
A ja się spotkałem z takim przypadkiem w Toshibie, którą mam w podpisie i GMA X3100. Zarówno pod Leo jak i pod Snow działa ona w pełni bez żadnych popychaczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.