//najbardziej mnie zmartwiło , że nie ma w tej wersji wsparcia dla napędów optycznych , a w 10.2 było i z niego uruchomiłem instalator Snowa z retail DVD
Pewny jesteś że nie ma? Netkas piszę że kod jest oparty na RC3 więc powinien zawierać wszystko to co potrafi chameleon RC3 + jego fixy, jak wsparcie dla ATI czy 64bit EFI...
laborman napisał/a:
Ja nie wiem czy tam jeszcze czegoś w boot.plist nie trzeba wpisać np. pcroot=0
Sprawdź komendą:
Kod:
ioreg -l | grep -15 "AppleACPIPCI\ " | grep UID
U mnie pod Leo zwraca:
Kod:
| | | "_UID" = "0"
Więc zapewne będę musiał na stałe dopisać komendę:
i powinieneś się cieszyć z uruchomienia VGA bez konieczności wygenerowania EFI Stringa, instalowania injectora itd... ale z tego co czytałem nie działa ze wszystkimi VGA... nie mniej z Twoją laborman, jak pamiętam powinien zaskoczyć... Jeśli chcesz sprawdzić, to musisz wpierw wywalić EFI String...
Drugi fix jest to tzw TM fix, sprawiający że karta sieciowa jest widoczna przez OS X z atrybutem "built-in", którego wymaga Time Machine do prawidłowego działania.
Ok zrobiłem tak ale jak podmieniłem boot to mi to już nie działało. Nie mam już dawno efistringa. Podmieniłem boot zmieniłem wpis w com.apple, bo miałem yes zamiast y (tak mi działa na poprzednim boot) i lipa nie działa grafa.
//najbardziej mnie zmartwiło , że nie ma w tej wersji wsparcia dla napędów optycznych , a w 10.2 było i z niego uruchomiłem instalator Snowa z retail DVD
Pewny jesteś że nie ma? Netkas piszę że kod jest oparty na RC3 więc powinien zawierać wszystko to co potrafi chameleon RC3 + jego fixy, jak wsparcie dla ATI czy 64bit EFI...
w komentarzach pisze :
Cytat:
September 20th, 2009 | 3:21 pm
does this already have support for optical drives?
//no
^^^^^ to jest chyba komentarz Netkas'ta, w taki sposób odpowiada teraz na swym blogu
314TeR napisał/a:
Wpisujesz do com.apple.boot.plist:
Kod:
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>y</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>y</string>
i powinieneś się cieszyć z uruchomienia VGA bez konieczności wygenerowania EFI Stringa, instalowania injectora itd... ale z tego co czytałem nie działa ze wszystkimi VGA... nie mniej z Twoją laborman, jak pamiętam powinien zaskoczyć... Jeśli chcesz sprawdzić, to musisz wpierw wywalić EFI String...
a z moją GF 9400GT poszłoby? jest ona bardzo kompatybilna z mac os x, wiem że jak nie sprawdzę to sie nie dowiem
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Ostatnio zmieniony przez music 2009-09-20, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Ok zrobiłem tak ale jak podmieniłem boot to mi to już nie działało. Nie mam już dawno efistringa. Podmieniłem boot zmieniłem wpis w com.apple, bo miałem yes zamiast y (tak mi działa na poprzednim boot) i lipa nie działa grafa.
Pewny jesteś że na pewno com.boot który edytujesz jest czytany przez Chameleon'a? Sprawdź prostym trikiem, dopisz np -v do flag kernel i zobacz czy reaguje... sprawdź uprawnienia etc... Jeśli nie będzie chciał działać, no cóż... to dopiero początki... ważne że masz działający EFI-String.
music napisał/a:
a z moją GF 9400GT poszłoby? jest ona bardzo kompatybilna z mac os x, wiem że jak nie sprawdzę do sie nie dowiem
Piałem 314TeR że grafa działa mi bez stringa. Edytuję dobry plik boot.plist. Zwyczajnie po podmianie boot na najnowszy pc_efi10.3 wpis który działa według instrukcji netkasa, jakoś mi nie działa. Muszę jeszcze to przeanalizować.
Piałem 314TeR że grafa działa mi bez stringa. Edytuję dobry plik boot.plist. Zwyczajnie po podmianie boot na najnowszy pc_efi10.3 wpis który działa według instrukcji netkasa, jakoś mi nie działa. Muszę jeszcze to przeanalizować.
No to się nie dogadaliśmy... widać nie dla Ciebie to PC_EFI 10.3... nie mniej dobrze byłoby to zgłosić netkasowi...
Plik znajduje się w katalogu extra, ten który edytuje i wsio działa na tej wersji co mam. 10.3 jakoś nie łapie karty graficznej, może trzeba wpisać we flagi kernela -pci0.
No i już działa. Wystarczyło dopisać we fladze kernela -pci0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.