Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4427 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-07, 17:38 Psystar idzie na ugodę z Apple
Psystar zgodził się zapłacić firmie Apple 2,7 mln dolarów, w zamian za wycofanie pozostałych zarzutów - o naruszenie znaku towarowego Apple i nieuczciwą konkurencję. Także Psystar wycofał swój pozew w sprawie "antykonkurencyjnego" wiązania systemu operacyjnego ze sprzętem komputerowym.
Więcej informacji na portalu myapple.pl:
Wysłany: 2009-12-13, 14:41
Tylko, że to jest "ucieranie" polegające na podkradaniu cudzych pomysłów i rozwiązań (i nie piszę tu o pomysłach Apple)...
Poczytaj sobie np. blog netkasa.
Psystar dalej bedzie sprzedawał komputery, tyle że bez systemu mac osx, ale jak najbardziej kompatybilne z nim. Druga sprawa to rebel_efi dalej funkcjonuje w sprzedaży Całe zamieszanie tylko o to, że dodawali system MAC OS X do swoich komputerów . Rzoff, jak już pisałem Ty możesz psioczyć na Psystar, tylko czemu linuksiarze nie psioczą na tych co sprzedaja gotowe systemy Linux-a ?
Psystar moim zdaniem przegiął kradnąc rozwiązania OSx86 np FakeSMC i sprzedając go w sowim rebel efi. Odbyło się to z naruszeniem licencji na bazie jakiej zostały te rozwiązania udostępnione., np FakeSMC ma swoją własną licencję (nie żadne GPL czy BSD) i Netkas zabronił używania FakeSMC do komercyjnych projektów a tym bardziej sprzedawania go...
Do póki Psystar toczył swoją wojenkę z Apple'em i nie kradł rozwiązań, to środowisko OSx86 go tolerowało do czasu aż pokazał prawdziwe oblicze. Naraził się twórcom rozwiązań OSx86 i teraz nikt go nie lubi... ani Apple, ani środowisko OSx86.
Wysłany: 2009-12-14, 12:09
OSx86, czyli każdy z użytkowników Mac OS X na PC, bardzo wiele zawdzięcza między innymi pracy Netkas'a. Tymczasem - już o tym pisałem - firma Psystar wykorzystuje te rozwiązania, nie tylko łamiąc licencje, ale jeszcze nazywając je swoimi i bierze za to kasę. Jednym słowem bezczelnie je kradnie i dlatego będę na nich psioczyć do upadłego
Oczywiście nie tego dotyczy proces sądowy - Netkas i jemu podobni nie mają kasy, który by na to pozwolił. Jednak "kompatybilność" komputerów Psystara opiera się na takim właśnie procederze.
Gdyby oficjalnie napisali, że korzystają z rozwiązań OSx86 i zapewniają odpowiednie konfiguracje oraz techniczne wsparcie, to sprawa mojego osądu (i pewnie nie tylko mojego ) wyglądałaby inaczej...
Co do Linuxa, to, to o czym piszesz, nie jest sprzedażą systemu. Poczytaj licencję i opisy na ten temat na stronach linuksowych. Jest tego mnóstwo w sieci.
Choć niektórzy i tak psioczą
Należy się 49.99$
Zrobienie takiego iso zajmuje ok. 10 minut. W nieco więcej można zrobić wersję z customową grafiką...
Tak długo tych komputerów ani RebelEFI już nie posprzedają, gdyż nałożona kara przewyższa wielokrotnie majątek firmy. Toczy się już postępowanie upadłościowe.
Rzoff, ale co Ty mi tu dajesz? A gdzie wsparcie z kextami ?? Rebel_Efi ładuje mi kexty dla mojej konfiguracji, a Ty ? Bezczelnie żądasz 49 dolców za niepełny produkt
Wysłany: 2009-12-14, 14:42
Wbrew pozorom te kexty powinny działać z większością płyt wymienionymi na stronie Psystara jako kompatybilne.
A jak mi przelejesz kasę na konto to zdradzę więcej szczegółów i zapewnię wsparcie duchowe
heheheheh dobre. Mnie to ryba tak czy siak, do zestawu co mam w opisie dodałem se ostatnio serwerek synology DS109+ i jestem happy. Zaglądam tu do Was, bo tu dzięki temu forum zaraziłem się Mac OS X na dobre, więc sentymencik do tego miejsca mam.
Pozdrowionka
Rozwiązanie Rebel_EFI wcale nie jest idealne, to zwykły mix paru kextów jak FakeSMC OpenHaltRestart itp + chameleon/pc_EFI + pseudo dedykowane DSDT... prawda jest taka że niby dedykowane kexty to te same co możesz sobie ściągnąć sam z netu, DSDT wcale też nie jest jakoś rewelacyjnie zmodyfikowane, ot najprostszych parę fixów, aby tylko działało to co absolutnie musi, a np już zarządzanie energią wyłączone disablerami...
Wysłany: 2009-12-16, 14:51
To nie są rozwiązania moje, to tylko prosta kompilacja różnych rozwiązań OSx86 - Netkas'a, Zef'a, Kabyl'a... i wielu innych.
Podobnie jest u 314TeR'a. Ale jego praca w kwestii P5W to zdecydowanie więcej niż daje Psystar czy też EFI-X dla swoich "kompatybilnych" komputerow... Np. dzięki modyfikacjom DSDT uruchomił na swoim sprzęcie Power Management/Speed Step...
Analizowałem co potrafią rozwiązania typu EFI-X, Rebel czy Epire EFI i żadne z nich nie ma wsparcia dla np SpeedSteep'u, czy np sleep jest popychany dodatkowymi kextami zamiast poprawić raz a porządnie DSDT. Tak samo z Audio - uruchomienie ALC889 przez DSDT ma zaletę że nie musisz mieć zmodyfikowanych kextów, ale też ma wady, nie zawsze działa jak powinno i nie uzyskasz np więcej niż 1xGłośnik jako Line-out, Słuchawki, 1xMic, i czasami Line-in + SPDIF...
Moje rozwiązanie dla P5W jest o niebo bardziej dopracowane niż wszystkie 3 razem wzięte. Nie mniej aby coś takiego zrobić musiałem sporo poświęcić czasu na testy i rozwiązanie problemów, ale teraz wszyscy posiadacze P5W mogą śmiało korzystać za darmo z tego rozwiązania ciesząc się że chodzi im OS X na P5W tak samo jak na prawdziwym Mac'u... nie pozwoliłem sobie na kompromisy i jak na razie idę w miarę mi się udaje... jedynie nie mogę zwalczyć 1/2 błędów wypisywanych przy starcie z kextu do audio - ale co ciekawe działa jak powinien.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.