Użytkownicy systemu Mac OS X doczekali się dziś pierwszego w tym roku uaktualnienia zabezpieczeń Swojego systemu. Jak zwykle aktualizacja jest dostępna poprzez systemowe Uaktualnienia. Tym razem Apple zupełnie nie informuje jaki zabezpieczenia zostały poprawione, ale za to wymaga restartu systemu po wykonaniu aktualizacji.
Uaktualnienie oznaczone jako 2010-001 jest pierwszym w tym roku od Apple - jest też, co warto odnotować, zdecydowanie mniejsze niż poprzedni zbiór poprawek dla Mac OS X (wtedy Apple usunął ze swojego oprogramowania blisko 60 różnych luk).
Najważniejszymi (tzn. najbardziej niebezpiecznymi dla użytkowników) z załatanych właśnie błędów wydają się te usunięte z Adobe Flash Playera. Są to te same luki, które Adobe załatał już 8 grudnia - jednak Apple z jakieś powodu czekał z udostępnieniem ich swoim klientom aż sześć tygodni. Ta praktyka nie jest nowa - poprzednio użytkownicy Mac OS X czekali na poprawki dla Flasha siedem tygodni (tyle czasu minęło od udostępnienia ich przez Adobe do oficjalnego wprowadzenia do Mac OS X).
Aż sześć z załatanych w grudniu błędów koncern Adobe uznał za krytyczne (tzn. przyznał, że mogą one posłużyć do nieautoryzowanego uruchomienia w systemie złośliwego kodu). Apple nie stosuje co prawda ogólnie przyjętego w branży IT systemu nazywania luk (firma nie używa terminu "krytyczny") - ale z opublikowanego przez nią alertu wynika, że w sumie 9 z 12 załatanych właśnie luk spełnia wszelkie kryteria "błędu krytycznego".
Warto dodać, że choć Apple znów opóźnił poprawki dla Flash Playera, to firmie należy się pochwała - jako jedna z pierwszych w branży załatała ona znaną od kilku miesięcy lukę w protokołach SSL oraz TLS (Secure socket layer i transport socket layer). Błąd ten pozwala na przechwycenie i zmodyfikowanie teoretycznie poufnej transmisji danych, co pozwoli "napastnikowi" np. na oszukanie użytkownika lub wykradanie poufnych danych. Wykryli go w sierpniu 2009 Marsh Ray i Steve Dispensa - specjaliści z firmy PhoneFactor - którzy pokazali też, jak luka może zostać wykorzystana np. do przejęcia konta w serwisie Twitter.
Okazuje się, że ten błąd występuje w oprogramowaniu wielu różnych firm (jest związany z implementacją protokołów SSL i TSL) - m.in. Apple, Cisco, IBM, Intela, Microsoftu oraz Nokii. Firma Steve'a Jobsa jest jedną z pierwszych, która uporała się z problemem - dodajmy, że Cisco i Microsoft wciąż nie mają gotowych odpowiednich uaktualnień.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Zgadzam się z rzooff'em aktualizacja wnosi poprawki do programów kernel ok kexty bez zmian można śmiało instalować bez obaw ,chyba problemy się dopiero zaczną przy 10.6.3
POZDR
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-21, 00:33
Przy 10.6.3, najprawdopodobniej będą problemy z audio uruchamianymi na oryginalnych kextach.
Ale pewnie to tylko kwestia chwili i będzie i na to lekarstwo
A ja dostałem KP i to na MBP3,1... wynika z logów że spanikował jeden systemowy kext (IOHID jak pamiętam) w połączeniu z KeyRemap4MacBook w momencie w którym chciałem przyciszyć dźwięk... był to pierwszy KP jaki miałem na MBP.
Niech to będzie przykład że i na oryginale potrafi się coś wysypać i nie zawsze działa jak oczekujemy...
Uaktualnienie zainstalowałem. Potem uruchomiłem Snowa bez problemów, ale nie sprawdzałem czy wszystko działa, przeszyłem na windowsa. Tylko później pewnego razu uruchamiam Snowa - i nie mam internetu, nie wiem czy akurat w wyniku instalacji tej aktualizacji, ale nic innego nie grzebałem potem w systemie. Mam kartę sieciową LAN - RTL8111C/D(L) chip, Snow wykrywa mi ją - out of the box. Zaś nie mogę połączyć się z routerem. Na windowsie internet mi działa. Próbowałem wiele sposobów - naprawa uprawnień itp. i nic to nie dało.
// Dodane potem :
// Samo się coś zepsuło i samo się naprawiło Teraz działa jak przedtem - OK
Kod:
ethernet:
Typ: Kontroler Ethernet
Magistrala: PCI
ID producenta: 0x10ec
ID urządzenia: 0x8168
ID producenta podsystemu: 0x1458
ID podsystemu: 0xe000
ID korekty: 0x0002
Szerokość łącza: x1
Programem Pacifist sprawdziłem co zawiera aktualizacja (pokazane jest to w załączniku). Nie zawiera modyfikacji kextów, kernela.
Kod:
http://www.charlessoft.com
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.