Voodoo Team odpowiedzialny m.in. za Chameleona, przygotował nowy kontroler urządzeń PS/2 pod Mac OS X. Wedle zapewnień autorów działa bez potrzeby "ACPIPS2Nub", oraz wspiera różne kombinacje urządzeń PS/2 i USB. Działa też tzw. dwupalcowy scroll jak na oryginalnym MacBook'u:
Sam nie posiadam sprzętu z PS/2 - ale najwięcej skorzystają posiadacze notebooków... tym bardziej że sterowniki do touchpada mają obsługiwać "two finger scroll"... jeden z najfajniejszych bajerów z macbook'a. Do tego ustawienia touchpada mają być w preferencjach systemu
Wygodne to ustrojstwo... ja nie jestem w stanie przestawić się na zwykły scroll po bokach touchpad'a... "two finger" działa intuicyjnie i w pionie i w poziomie.
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-06, 15:53
spawach napisał/a:
a sterowniki te z instalki IPC.
I to właśnie jest przyczyna.
W IPC (i iDenebie też) jest coś zwalone w tym fixie.
Podmień AppleACPIPlatform.kext na oryginalny lub ewentualnie ten z tej paczki:
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-12, 10:19
Może nie działać przez distro - vide mój post wyżej.
Oczywiście możesz mieć po prostu pecha i mieć akurat jakiś touchpad, który nie jest wspierany. Nie spotkałem się, ale jeśli to jest jakiś udziwniony model np. z scrollem z boku, to nie jest to wykluczone.
Ale z tego co piszesz obstawiałbym, że masz jakiś inny sterownik od tego jeszcze. Jakiś starszy kext właśnie tak działał (nie było "stuknięcia") i pewnie gdzieś tam Ci siedzi w systemie.
Nie moge się nadziwic jak mogłem zapomnieć napisać jaki mam model!
Moj touchpad to synaptics 7.2, ma właśnie scroll z boku. Ale mam takie wrażenie że to wlasnie przez distro, tak jak mówisz, więc jeśli niedługo uda mi się postawić system z retail'a to dam znać jak poszło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.