Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4437 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-21, 15:27
No dobra, rozumiem, że XPC jest "lepszy" niż Chameleon, bo UEFI a nie emulacja.
Tylko jak to się przekłada na praktykę?
Jakie są (o ile są) faktyczne zyski z używania XPC, a nie Chamelona?
Nie da się tego zwyczajnie przyrównać... to tak jakbyś dysputował na temat wyższości świąt Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem...
Z praktycznego punktu widzenia oba mają zapewnić podobną funkcjonalność, z tą różnicą że UEFI to UEFI a Chameleon będzie udawał to co robi UEFI. Oba mają jeden cel, uruchomienie OS X'a na PC, a czy XPC będzie lepiej działał, niż udawał Chameleon to tylko czas pokaże.
No dobra, rozumiem, że XPC jest "lepszy" niż Chameleon, bo UEFI a nie emulacja.
Tylko jak to się przekłada na praktykę?
Jakie są (o ile są) faktyczne zyski z używania XPC, a nie Chamelona?
Chameleona zazwyczaj instaluje się na partycji z zainstalowanym leopardem . Podczas System Update można zamazać go apple'owskim bootloaderem (gdy bedzie jego aktualizacja) podczas gdy XPC zostanie nienaruszony , poniewaz jest na USB . True or False?
Na pewno to rozwiazanie bedzie bardziej korzystne dla posiadaczy komputerow mocno zblizonych do specyfikacji komputerow mac.
Samo slowo emulacja kojarzy mi sie z marna wydajnoscia w przypadku efi to kwestia max sekund p;rzy starcie o ile sie nie myle wiec UEFI bedzie po prostu wydajniejszy przy starcie systemu jak sadze to by bylo na tyle... jedyny problem to USB ktore jest wolne... mozna to wrzucic na fizyczna partycje?
swoja droga chetnie bym sprawdzil... bo posiadam osobny dysk na eksperymenty z osx
To jest moim, zdaniem odpowiedź na komercyjne EFIX rozwiązane w inny bardziej "softwarowy" sposób. Mam jego ostatnią jak dotąd wersje na pendraku. Dzięki niemu mogłem z oryginalnej płyty leoparda 10.5.6 bootować i instalować system. 100% czystości
To jest moim, zdaniem odpowiedź na komercyjne EFIX rozwiązane w inny bardziej "softwarowy" sposób. Mam jego ostatnią jak dotąd wersje na pendraku. Dzięki niemu mogłem z oryginalnej płyty leoparda 10.5.6 bootować i instalować system. 100% czystości
Ja ostatnio użyłem pendriva z chameleonem 2 + pc_efi 10.2 + (inne niezbędne kexty) do uruchomienia instalatora z płyty DVD DL z Retail Snow. I nie musiałem wówczas specjalnie używać , instalować Leo do instalacji Snowa. Albo używać metody boot-132 (z nagrywaniem go na cd).
Dla mnie EFIX to rozwiązane mające na celu bardzo łatwą instalację Mac OS X na PC (podłączenie go do USB i tyle ) oraz dla osób nie umiejących zrobić sobie samemu pendrive'a z bootloaderem np. chameleonem potrzebnego do uruchamiania instalatora retaila z DVD albo do wyboru już zainstalowanych systemów. EFIX nie jest tanie bo z +- ok 500zł trzeba zapłacić, więc jest to trochę wyrzucenie kasy w błoto.
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Ostatnio zmieniony przez music 2009-09-15, 11:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.