Niestety muszę się w jednym zgodzić, że żeby przygotować EFI-X, to wystarczy go włożyć w port USB komputera i dalej już z górki... ale to wg mnie jedyna jak na razie różnica pomiędzy EFI-X vs. XPC... Wadą ostatniej wersji XPC jest konieczność przygotowania go i pod Windows i po Mac OS X, oraz to że działa jedynie z klucza USB, ale nowe wersję z tego co słyszałem będą działać już z HDD, więc nie będzie potrzeby używania w gotowym systemie klucza USB, co w przypadku EFI-X jest koniecznością...
Będziemy sobie polemizować jak sprawdzę ten EFI-X. Czy było warto czy nie było. Już niebawem
Pamiętaj że XPC to mocna beta... i nie działała zawsze w sposób oczekiwany... ale EFI-X też nie jest bez wad, wystarczy poczytać ich forum... Wychodzi aktualizacja np 10.5.x, to zanim ją będzie można wgrać najczęściej trzeba było zaktualizować firmware w EFI-X.
Witam, jako że EFIX działa poprawnie nie wiem czy jest sens sprawdzania i bawienia się z XPC. Może sobie każdy pisać co chce, ale najpierw trzeba przekonać się osobiście na EFI-X i potem pisać co jest lepsze. Podsumowanie jest proste :
Kto ma zgodny sprzęt z listą sprzętu kompatybilnego z Mac OS X i nie chce się bawić w grzebanie systemu to polecam zakupić EFI-X. Czy pieniądze wyrzucone w błoto ? Kto ma to kupi kto nie ma nie kupi. Kto lubi grzebać się w systemie aby uruchomić i dopieścić system to nie dla niego EFI-X. Systemu raczej i tak się nie dopieści tak aby działał jak z działa z EFI-X. Pozdrawiam.
Powiem tak np. miałem kiedyś karte graf. Sapphire ATI Radeon X600PRO nie jest ona wspierana w "100%" przez Mac OS X zainstalowany na PC. Dlatego musiałem kupić np. 9400GT (wszystko mi na niej teraz działa).
EFI-X pomaga w bardzo łatwym uruchomieniu instalatora retaila z DVD i pózniej słuzy jako bootloader dla tak zainstalowanego Mac OS X albo Windows itp. I to w zasadzie chyba wszystko. Kto ma PC-ta mozliwie jak najbardziej zgodnego z listą sprzętu kompatybilnego z Mac OS X ma łatwiej (np. procek Intel a nie AMD) , a jak nie to mu ten EFI-X nie pomoże , taka jest prawda.
Aha napisz na czym polegała instalacja u Ciebie Mac OS X z EFI-X na PC. Podłączasz go do USB, uruchamiasz instalator DVD retail z Mac OS X dzieki EFI-X. Instalujesz system, a potem szukasz kextów, sterowników do swego PC aby działał Ci np. internet. TAK?? Nie musisz wówczas instalować chamelona, bo to zapewnia EFI-X.
odpowiedz mi w tym wątku: http://forum.osx86.org.pl...efi-x-vt706.htm
bo robi się zamieszanie na forum , tu piszemy o XPC. Później się dziwie czemu trudno znaleźć mi coś na forum.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Ostatnio zmieniony przez music 2009-09-16, 11:51, w całości zmieniany 1 raz
Czy ktos z Was wie jak to zainstalować na kluczu USB? jak ktos znajdzie takie info prosze o napisanie albo wrzucenie linka do niego
bo tym za bardzo nie można się kierować http://forum.osx86.org.pl...z-usb-vt258.htm , instalacja podobna pewnie jest , ale troche sie widze że rózni (patrząc na same pliki już , sa inne w tej wersji XPC)
tak się zastanawiam, czy zamiast instalować xpc na dysku usb, nie można by było zainstalować go po prostu na specjalnie dla niego wydzielonej partycji (coś jak /boot w linuksie)?
jeśli nie, to jakie są przeciwwskazania?
tak się zastanawiam, czy zamiast instalować xpc na dysku usb, nie można by było zainstalować go po prostu na specjalnie dla niego wydzielonej partycji (coś jak /boot w linuksie)?
jeśli nie, to jakie są przeciwwskazania?
Wiem , że można np. zainstalować bootloader (chameleon) na ukrytej partycji EFI , nie jestem pewnie ale pewnie XPC także by się dało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.