Od paru dni w sieci są dostępne beta wersje nowego UEFI loader'a o nazwie XPC, pozwalającego zainstalować Mac OS X z oryginalnych płyt Retail na zwykłym PC, a później uruchomić go bez konieczności modyfikowania zainstalowanego systemu.
XPC działa pododnie jak komercyjny EFI-X, a funkcjonalnie przypomina zapowiadanego Chameleona, z tą różnicą że Chameleon jest jedynie emulatorem EFI, a XPC jest pełnym UEFI.
XPC instaluje się na kluczu USB, na ten sam klucz wgrywa się kexty wymagane przez konkretny PC, ewentualnie zmodyfikowany dsdt.aml oraz efi-strins. Dzięki temu wszystkie "modyfikacje" są zgromadzone w jednym miejscu a system zainstalowany na HDD pozostaje nietkniety.
Więcej informacji i poradnik jak samemu zrobić sobie taki klucz tu:
Heh, no to EFI-X ma dobra konkurencję do obalenia. Producenci będą musieli pewnie zniżyć cenę żeby nie wypaść z tego rodzaju strefy rynku komputerowego.
Nie dość że międzynarodowy kryzys finansowy, to jeszcze UEFI-X
Gotowy poradnik jak samemu zrobić sobie open EFI-X http://forum.osx86.org.pl...z-usb-vt258.htm
Paczka przygotowana specjalnie dla osx86.org.pl - tego nie znajdziecie na insanelymac
Panowie a ja sie wstrzymam- Działa wszystko jak ta lala
Zobaczymy co będzie z UEFI i Snow Leo. Chodzi mi tutaj o finalne wersje, może sie zgraja to wtedy czemu nie.
ps. Szczerze mam dysk już na GPT, wszystkie partycje na HFS+. Nie potrzebuje dodatkowych kluczy USB, wole wszystko mieć na dysku (cieszy nie to iż taka możliwość daje UEFI)
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Marucins, Rozumiem Cie doskonale - jak pisałem to jest jeszcze wersja beta... i generalnie poza "technologią" i opcja umieszczenia wszystkich modyfikacji na kluczu, robi to samo co chameleon... ale Chameleon jest jedynie emulatorem EFI - zresztą bardzo dobrym, a XPC jest już prawdziwym UEFI.
Na razie tylko pobieżnie przetestowałem czekam na retaila i nowy dysk, ale juz po pierwszych wstępnych testach kopara opada. Wynalazek ten to przełom w Hackintoshach. Może przełom to za dużo powiedziane ale osobiście widzę w tym ciekawą przyszłość.
Czyli używając tego nie będzie potrzeba żadnych modyfikowanych kerneli ? (aka Voodoo) żeby ruszyć z tym na AMD?
Myślę, że wymagany jest oryginalny kernel Vanilla, czyli odpowiedni procesor Intela, podobnie jak z instalacją Mac OS X z płyty Retail. Bo pod AMD nie da się uruchomić systemu z nie zmodyfikowanego kernela z MAC OS X.
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Czyli używając tego nie będzie potrzeba żadnych modyfikowanych kerneli ? (aka Voodoo) żeby ruszyć z tym na AMD?
music napisał/a:
Myślę, że wymagany jest oryginalny kernel Vanilla, czyli odpowiedni procesor Intela, podobnie jak z instalacją Mac OS X z płyty Retail. Bo pod AMD nie da się uruchomić systemu z nie zmodyfikowanego kernela z MAC OS X.
W przypadku instalacji z płyty Retail - tylko komputery na których działa kernel Vanilla, czyli rodzina core i niektóre ostatnie wersje P4.
Ale start z dysku, jeśli wcześniej się podmieniło kernel Vanilla na np Voodoo, możliwe że by zadziałał... nikt z tego co wiem jeszcze tego nie próbował, ale wydaje mi się że teoretycznie jest to możliwe... w końcu wczytywany jest wpierw mkext a potem mach_kernel.
Dobra, ale jest problem: te EFI nie działa z klawiaturami PS/2... Myślałem że dostanę szału, kiedy doszedłem do momentu w którym muszę kliknąć "Continue"...
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.