Forum OSx86 po polsku Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dlaczego Hackintosh?

Dlaczego Hackintosh?
Cena
21%
 21%  [ 27 ]
Ciekawość
37%
 37%  [ 47 ]
Funkcjonalność
20%
 20%  [ 25 ]
Wydajność
6%
 6%  [ 8 ]
Stabilność
3%
 3%  [ 4 ]
Niezadowolenie z obecnego systemu
10%
 10%  [ 13 ]
Sam nie wiem
0%
 0%  [ 1 ]
Głosowań: 125
Wszystkich Głosów: 125

marjaz 
pocz. makowiec

Wysłany: 2009-03-18, 09:04   

Tak juz wiem :), dostalem "prywatna wiadomosc" , ale i tak bardzo dziekuje za niewatpliwie bardzo pozyteczna wskazowke.

music 

Wysłany: 2009-03-18, 11:18   

Lubię sprawdzać różne alternatywne systemy operacyjne do Windowsa. Od zawsze szukałem czegoś innego, nowego. Każdy system - jaki by nie był dostosowuję pod siebie. Przez dłuższy czas używałem różnego rodzaju dystrybucje Linuxa, ale jakoś nigdy mi do końca one nie pasowały. Potem dowiedziałem się o Mac OS X i jego instalacji na PC-ie. Wtedy jeszcze był Tiger a w niedługim czasie była premiera Leoparda. Z wyglądu podobał mi się , więc chciałem go zainstalować. Oczywiście jak to jest z początkami mojej instalacją OSx86 nie było łatwo (tym bardziej że było to kilka miesięcy po premierze Leo). Obecnie rozwój OSx86 jest na tyle duży, że instalacja należy do coraz łatwiejszych.

Dlaczego Hackintosh?

Najpierw była ciekawość, potem zobaczyłem jego funkcjonalność, która mi odpowiada. I tak już zostało na moim ponad już 3 letnim PC-ie (po modernizacjach). Obok na dysku mam też Windowsa (czasem się przydaje). A tak na co dzień używam OSxa. Z oprogramowaniem pod niego nie narzekam - jest naprawdę w czym wybierać. System działa mi dosyć stabilnie. Mac OS X jest dla mnie połączeniem tego co najlepsze pracując na Windowsie i Linuxie.

Co do ceny Macintoshy.
Przy kupnie następnego komputera pojawi się na pewno dylemat czy wybrać Maca czy złożyć Hackintosha? Kierował się będę konfiguracją sprzętową i możliwością zainstalowania na nim lubianego OSXa oraz na koniec ceną jaką zapłacę za to w sumie. I tu pojawia się kolejne pytanie o wydajność i stabilność Hackintosh vs. Mac.

 Informacje i nowości - newsy ze świata Hackintosh i OSx86. Interesujące strony, fora, tutorial, niezbędne narzędzia do instalacji Mac na PC. Na mojej stronie Facebook -> http://www.facebook.com/p...126142047417526 Zapraszam do subskrypcji strony "Lubię to"

Zonni 
Apploholik

Wysłany: 2009-08-25, 22:59   

1. Funkcjonalność jaką daje środowisko Mac OS X
- iWork
- iPhone SDK
- Finder
2. Cena
Nie zamierzam płacić za durnego MacBooka 4000zl aby dostać produkt który w sklepie dostanę za 2000zl. A poza tym w MacBook White często się psuje TopCase

3. Wydajność
Szybkość i prostota użytkowania Mac OS X jest zatrważająca...

4. Szpan
Znajomi : "Ej co to za Windows ? Siódemka ?"
Ja : "Nieee... To jest Mac OS X"
Znajomi : "Slyszalem ze to fatalny system bo ma wiele bugów itd. Ciężko się go obsluguje"
Ja : "No... Jasne :) od 6 dni go usypiam i żadnego crasha... I źle ci się nim posługiwać ?"
Znajomi : "No nie... Ale on czadersko wygląda :)"

Mortus

Wysłany: 2010-02-27, 15:04   

ja zaznaczyłem cena ale tu była raczej ciekawość i zobaczenie jak to wszystko wygląda przede wszystkim mac jest niezwykle prostym systemem :P druga kwestia to ciekawość zawsze chciałem się pobawić mac'em (już się bawiłem większością systemów linux, windows, dos, os/2, ecomstation i pare innych) i muszę powiedzieć  że mac mnie wkręcił aczkolwiek chyba zostanie u mnie na zawsze "drugim systemem" obok windowsa w windowsie przebija ilość gier i brak problemów ze sprzętem ale osx86 cały czas się rozwija i nie długo instalacja maca będzie taka jak windowsa (tak mi się przynajmniej wydaje) bądź co bądź mac jest dobrym systemem a tym bardziej potrzebuje windowsa bo posiadam telefon z windowsem mobile xD

holkov 
It's me

Wysłany: 2010-03-04, 11:18   

Ja dopiero co szykuję sie na Mac OS X na swoim komputerze ,ale wybieram go dlatego ze nie chce być jak większość - tylko Windows i Windows. Nigdy nawet nie miałem standardowego wyglądu zawsze robiłem jakieś zmiany. A gdy rozglądam się po internecie za programami i dowiaduję się o jego funkcjach tym moja chęć go używania jest większa. Jestem pewien że na Macu zrobię to samo co na Windows-ie a nawet dużo więcej! Nie jestem zapalonym graczem dlatego też nie uwielbiam się w Windowsie. A po za tym pierwszy komputer z jakim miałem do czynienia to był Mac tylko dość stary egzemplarz bo był tam jeszcze system osx w wersji 7.5.4 więc różnica jest co do Leoparda :)

rapidsebuja 

Wysłany: 2010-06-20, 11:57   

Hmmm.......
Lubie grzebac w sprzecie i bawic sie systemami. Pracowalem na wszystkich wersjach windy i paru dystrybucjach linuxa.
Windows nigdy mi nie pasowal kozystalem/stam z niego tylko dlatego ze programy ktorych uzywam nie ma ani na linuxie ani na macu . Linux jest dosc dobrym systemem - stanbilnosc oraz mozliwosc modyfikowania wszystkiego czego sie tylko zachce (oczywiscie z odpowiednia wiedza)
Teraz od miesiaca mam tego Snowa i jestem na razie zadowolony.
Duza ilosc programow, przyjemny system.
mi on wyglada jakby polaczenie windowsa z linuxem.
jedynie czego mi brakuje to tych efektow przejsc okien, minimalizacji i wogole (efekty z linuxa) poniewaz oprocz funkcjonalnosci lubie efektowny wyglad a tu niestety system jest opgraniczony...

a tu przyklad
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=VvfRpmqKRbs&feature=related
Windndows 7 Ultimate 64bit / Leopard Snow (iATKOS S3) 10.6.4 (niestety 32bit) / Gigabyte GA-MA785GM-US2H (rev. 1.1) / Athlon II x64 6000+ / Chipset AMD 785G/SB710 / 4GB DDR2 800MHz / XFX GeForce 8600 gt Fatal1ty 256MB DDR 5 / Realtek ALC889A codec / LAN Realtek 8111C / SATA 500GB + 1TB

fuzzy80

Wysłany: 2010-06-21, 09:27   

rapidsebuja napisał/a:
jedynie czego mi brakuje to tych efektow przejsc okien, minimalizacji i wogole (efekty z linuxa) poniewaz oprocz funkcjonalnosci lubie efektowny wyglad a tu niestety system jest opgraniczony...

a tu przyklad
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=VvfRpmqKRbs&feature=related

Tylko po co? System ma być miły dla oka ale bez przesadnych wodotrysków. Na początku mogą się podobać ale po chwili zaczną denerwować. Interfejs OSX jest taki jaki powinien być, dlatego zapewne od lat nie jest zmieniany, a delikatnie modyfikowany.
1. HP Pavilion dv6940ew (MBP 5,1), 10.6.3 Retail (64bit), T2390 (stock SS), PM965+ICH8M, 8400M GS (GraphicEnabler), lan RTL8101E (stock), wlan BCM4310 (bcm43xx_enabler), sound ALC268 (VooDooHDA), sleep/wake up,regulacja jasności, wskaźnik baterii
2. MacBook Pro 1,1 1.86 GHz, 10.6.3

Marucins 
Witcher

Wysłany: 2010-06-21, 14:01   

Oj nie ten film co przedstawiłeś to aż za nadto. Albo to ma działaś albo razic po oczach.
Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctura NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) @ 1523MHz # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS

music 

Wysłany: 2010-06-21, 19:16   

Takie efekty 3D w linuxie (compiz itp.) to się doinstalowuje do systemu, jak ktoś chce to instaluje, jak nie to nie - i to jest dobre podejście. Na mac os jest np. bumptop
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=GcbymyM3dWo

odnośnie tematu - Dlaczego Hackintosh?

U mnie było tak :
- najpierw była ciekawość , co to jest mac os , jak działa itp.
- kiedy już to poznałem , to mnie bardzo zaciekawił i spodobał użytymi rozwiązaniami i funkcjonalnością w stosunku do windows / linux które używałem
- a potem mac os zacząłem używać jako mój podstawowy system

To jest w zasadzie odpowiedź na - dlaczego mac os :mrgreen:

A teraz dlaczego hackintosh ?

Odpowiedź jest prosta , jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... pieniądze. Obecnie nie stać mnie na żaden nowy komputer apple :-? Komputery apple sa o około 1/3 lub 1/4 lub ok 1 tys. zł droższe od konkurencji. Obecnie mam zamiar kupić laptopa, teraz ma ok 1 300 zł do nowego macbooka (cena ok. 3 200) potrzeba mi z jeszcze 2 tys.. Postaram się uzbierać jeszcze i za ok 2 tys. kupie lapopa o lepszych parametrach niż macbook i dodatkowo postaram się na nim postawić mac os 8-)

W przyszosci jak bede miał więcej pieniędzy postaram się kupić komputer od apple. Hackintosh to po prostu tańsza alternatywa aby mieć mac os na swoim komputerze niż kupno dużo droższego komputera od apple.

 Informacje i nowości - newsy ze świata Hackintosh i OSx86. Interesujące strony, fora, tutorial, niezbędne narzędzia do instalacji Mac na PC. Na mojej stronie Facebook -> http://www.facebook.com/p...126142047417526 Zapraszam do subskrypcji strony "Lubię to"

rapidsebuja 

Wysłany: 2010-06-22, 13:04   

ja mieszkam w niemczech i powiem ci tak tutaj ceny (nie przeliczajac na polskie bo tu mieszkam i zyje i zarabiam) sa takie ze na przyklad minimac 2.1 (2giga ramu 120 dysk procek 2x2.2 ) to tak jak by w polcse kosztowal 500Zl.
ja na pewno kupie tego nowego minimaca albo 27" iMac (zamierzam sie na 27" hehehehe)
a na razie tak jak muwisz z przyczyn finansowych (bo sa wazniejsze zeczy w zyciu niz Apple)
Windndows 7 Ultimate 64bit / Leopard Snow (iATKOS S3) 10.6.4 (niestety 32bit) / Gigabyte GA-MA785GM-US2H (rev. 1.1) / Athlon II x64 6000+ / Chipset AMD 785G/SB710 / 4GB DDR2 800MHz / XFX GeForce 8600 gt Fatal1ty 256MB DDR 5 / Realtek ALC889A codec / LAN Realtek 8111C / SATA 500GB + 1TB

janek202 
Hack Different.

Wysłany: 2010-06-22, 13:43   

1. Niezadowolenie z obecnego systemu.
Mam windoze 7 x64 z MSDNAA. W porównaniu z Mac OS X SL wypada... blado. Nieintuicyjny interfejs, wolny, cukierkowy wygląd...
Po instalacji spędzałem kilka godzin na konfiguracji systemu i doinstalowaniu niezbędnych programów.

2. Wydajność
Wszystkie programy uruchamiają się na macu bardzo szybko. Na Win7 bardzo często dysk mi "muli" mimo 4GB ram.

3. Funkcjonalność
Spaces. Główna rzecz której brakuje mi na windowsie. Są w prawdzie programy do wirtualnych pulpitów, ale nie spotkałem jeszcze żadnego, który działałby tak fenomenalnie jak rozwiązanie apple. Jedynie w linuxie jest lepiej. ;-) Desktop Cube w Compizie to coś czego mi brakuje w OS X.

4. Święty spokój
Nie trzeba martwić się o wirusy, przy rozsądnym korzystaniu z komputera (nie instalowanie wszystkiego jak popadnie). Dodatkowo genialne Time Machine dba o kopie systemu i ważnych plików. Nie spotkałem lepszego i wygodniejszego rozwiązania do tworzenia kopii zapasowych.

kapen 

Wysłany: 2010-07-13, 17:29   

Witam was bardzo serdecznie jestem nowym użytkownikiem, dzięki temu forum i innym zagranicznym mam prawie w pełni działającego Maca na laptopie.

Ciekawość

Bardzo lubię poznawać alternatywne systemy dla Windows :oops:

Może zacznę od początku 8-)
Kiedyś było Commodore 64 itd. potem MS-DOS, wszystkie Windowsy (3.1, 95 oj było tego sporo) doszedł Linux w kilku dystrybucjach (również YDL na Playstation3 :-D )oraz freeBSD. Od dawna interesował mnie Mac ale kilka lat temu nie było możliwości instalacji na Piecu. Ostatnio poznałem osobę, która ma Macbook Pro system po prostu mnie zafascynował stabilnością, szybkością działania i oczywiście wyglądem. Pożyczył mi Macbooka na 3 dni, po tym wspaniałym krótkim okresie musiałem mieć ten system na laptopie. Ciekawy byłem jak to wszystko będzie wyglądać na PC.

No i zaczęły się schody... kernel panic, nie działający sprzęt, różne problemy. "Heblowałem" przez miesiąc wszystkie fora w poszukiwaniu rozwiązania problemów...czytałem...czytałem...czytałem traciłem nadzieję...czytałem...eksperymentowałem...reinstalowałem różne dystrybucje ze 100 razy. Jeżeli coś nie działało motywowało mnie to do czytania dalej i dalej, a wiadomo człowiek dzięki temu uczy się nowych rzeczy.

Windows w mojej pracy jest nieodzowny... moim zdaniem najlepsze wersje 2000 i XP. Wiadomo że winda nie grzeszy stabilnością, ale jeżeli ktoś dba o system, wie co instalować co nie, nie będzie miał powodów do narzekań. Drugą sprawą są gry które działają tylko na systemach M$
Zainstalowane XP Pro i 7 na testowanie i na wypadek jak by XP padł i szybko trzeba by było korzystać z działającego Windowsa

Linux - bardzo lubię ten system, na początku też było ciężko, bo zacząłem działać od razu na zaawansowanych dystrybucjach (Slackware itp.), instalki tylko terminalem, kompilowanie kernela, wardriving, sniffing w sieciach... nie powiem straciłem trochę nerwów na linuxa, ale nie żałuje tego ponieważ z freeBSD poszło mi pięknie i oczywiście dużo łatwiej z "Maćkiem"
Obecnie na dysku Ubuntu 10.04 i Backtrack 4 FreeBSD 8.0

Dlaczego nie kupię Maca?
Miałem na myśli kupno Macbooka ale...hehe moim zdaniem nie ma sensu kupno laptopa za grubą kasę tylko dla systemu OS X i tych bajerów. Nie po to pracujemy żeby finansować Apple, w życiu są ważniejsze inne wydatki 8-)
Przykład? ww kolega kupił macbooka za 12 tyś. w tym samym czasie co ja kupiłem swojego laptopa za 3500 zł bez systemu. Po oględzinach sprzętu mój laptop nieznacznie ale wygrywa. Robiliśmy testy wydajności w grach i programach na Win 7 (on stawiał winde za pomocą bootcampa) i tutaj mój skromny Acer tez był górą :mrgreen: Nie pytajcie mnie o szczegóły bo już ich nie pamiętam, kolega zwolnił się z firmy i powoli kontakt się urywa :-/

Aktualnie korzystam w 40 % z Windowsa, 40 % OS X, 20 % z linuxa

to by było raczej na tyle w tym temacie 8-)

pozdrawiam
Acer Aspire 7738G | Intel Core 2 Duo T6600 2.20 GHz | Intel PM45 (ICH9-M) | 4Gb DDR3 | Broadcom BCM5784M | Intel WiFi 5100 AGN | nVIDIA HDMI / Realtek ALC888s | nVIDIA GeForce GT 240M QE/CI | HD Video WebCam
 Mac OS X 10.5.8 Retail
<---Chameleon 2.0 rc5--->Mac OS X 10.6.4 Retail
Multiboot: Win XP+Win 7+Ubuntu 10.04+Backtrack 4 Final+Mac OS X+freeBSD

Odpowiedz do tematu