Forum OSx86 po polsku Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dlaczego Hackintosh?

Dlaczego Hackintosh?
Cena
21%
 21%  [ 19 ]
Ciekawość
35%
 35%  [ 31 ]
Funkcjonalność
21%
 21%  [ 19 ]
Wydajność
6%
 6%  [ 6 ]
Stabilność
3%
 3%  [ 3 ]
Niezadowolenie z obecnego systemu
10%
 10%  [ 9 ]
Sam nie wiem
1%
 1%  [ 1 ]
Głosowań: 88
Wszystkich Głosów: 88

marjaz 
pocz. makowiec

Wysłany: 2009-03-18, 09:04   

Tak juz wiem :), dostalem "prywatna wiadomosc" , ale i tak bardzo dziekuje za niewatpliwie bardzo pozyteczna wskazowke.

Gigabyte GA-E7AUM-DS2H (zmodyfikowany bios)
obudowa G4
2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB,
WiFi ASUS WL-138G
GF9400 - dziala, 889A - dziala, WiFi - dziala
leo 10.5.8

music 

Wysłany: 2009-03-18, 11:18   

Lubię sprawdzać różne alternatywne systemy operacyjne do Windowsa. Od zawsze szukałem czegoś innego, nowego. Każdy system - jaki by nie był dostosowuję pod siebie. Przez dłuższy czas używałem różnego rodzaju dystrybucje Linuxa, ale jakoś nigdy mi do końca one nie pasowały. Potem dowiedziałem się o Mac OS X i jego instalacji na PC-ie. Wtedy jeszcze był Tiger a w niedługim czasie była premiera Leoparda. Z wyglądu podobał mi się , więc chciałem go zainstalować. Oczywiście jak to jest z początkami mojej instalacją OSx86 nie było łatwo (tym bardziej że było to kilka miesięcy po premierze Leo). Obecnie rozwój OSx86 jest na tyle duży, że instalacja należy do coraz łatwiejszych.

Dlaczego Hackintosh?

Najpierw była ciekawość, potem zobaczyłem jego funkcjonalność, która mi odpowiada. I tak już zostało na moim ponad już 3 letnim PC-ie (po modernizacjach). Obok na dysku mam też Windowsa (czasem się przydaje). A tak na co dzień używam OSxa. Z oprogramowaniem pod niego nie narzekam - jest naprawdę w czym wybierać. System działa mi dosyć stabilnie. Mac OS X jest dla mnie połączeniem tego co najlepsze pracując na Windowsie i Linuxie.

Co do ceny Macintoshy.
Przy kupnie następnego komputera pojawi się na pewno dylemat czy wybrać Maca czy złożyć Hackintosha? Kierował się będę konfiguracją sprzętową i możliwością zainstalowania na nim lubianego OSXa oraz na koniec ceną jaką zapłacę za to w sumie. I tu pojawia się kolejne pytanie o wydajność i stabilność Hackintosh vs. Mac.
+ Vista| dysk GUID/MBR + Chameleon 2 RC4 + PC_EFI 10.6 + DSDT | Celeron Dual Core E1400| RAM 2GB| Gigabyte GA-EP41-UD3L |GF 9400GT (efi-string)| Audio SWEEX SC004 USB 5.1(out of the box); Lan Realtek 8111D (OOTB)

Zonni 
Apploholik

Wysłany: 2009-08-25, 21:59   

1. Funkcjonalność jaką daje środowisko Mac OS X
- iWork
- iPhone SDK
- Finder
2. Cena
Nie zamierzam płacić za durnego MacBooka 4000zl aby dostać produkt który w sklepie dostanę za 2000zl. A poza tym w MacBook White często się psuje TopCase

3. Wydajność
Szybkość i prostota użytkowania Mac OS X jest zatrważająca...

4. Szpan
Znajomi : "Ej co to za Windows ? Siódemka ?"
Ja : "Nieee... To jest Mac OS X"
Znajomi : "Slyszalem ze to fatalny system bo ma wiele bugów itd. Ciężko się go obsluguje"
Ja : "No... Jasne :) od 6 dni go usypiam i żadnego crasha... I źle ci się nim posługiwać ?"
Znajomi : "No nie... Ale on czadersko wygląda :)"

Procesor : Amd, spalony
Audio : Realtek HD
Płyta Główna : ASUS Motherboard - lekko spalona
Karta Graficzna : nVidia 7300 Spalona

niedługo lapek z Mac OS X

Mortus

Wysłany: 2010-02-27, 15:04   

ja zaznaczyłem cena ale tu była raczej ciekawość i zobaczenie jak to wszystko wygląda przede wszystkim mac jest niezwykle prostym systemem :P druga kwestia to ciekawość zawsze chciałem się pobawić mac'em (już się bawiłem większością systemów linux, windows, dos, os/2, ecomstation i pare innych) i muszę powiedzieć  że mac mnie wkręcił aczkolwiek chyba zostanie u mnie na zawsze "drugim systemem" obok windowsa w windowsie przebija ilość gier i brak problemów ze sprzętem ale osx86 cały czas się rozwija i nie długo instalacja maca będzie taka jak windowsa (tak mi się przynajmniej wydaje) bądź co bądź mac jest dobrym systemem a tym bardziej potrzebuje windowsa bo posiadam telefon z windowsem mobile xD

holkov 

Wysłany: 2010-03-04, 11:18   

Ja dopiero co szykuję sie na Mac OS X na swoim komputerze ,ale wybieram go dlatego ze nie chce być jak większość - tylko Windows i Windows. Nigdy nawet nie miałem standardowego wyglądu zawsze robiłem jakieś zmiany. A gdy rozglądam się po internecie za programami i dowiaduję się o jego funkcjach tym moja chęć go używania jest większa. Jestem pewien że na Macu zrobię to samo co na Windows-ie a nawet dużo więcej! Nie jestem zapalonym graczem dlatego też nie uwielbiam się w Windowsie. A po za tym pierwszy komputer z jakim miałem do czynienia to był Mac tylko dość stary egzemplarz bo był tam jeszcze system osx w wersji 7.5.4 więc różnica jest co do Leoparda :)

Odpowiedz do tematu