Hehe jestem pierwszy
Nie będę owijał w bawełnę zaznaczyłem(cena) bo nie mam zamiaru przepłacać 3x więcej za podobny sprzęt tylko że ma wywalone (ugryzione )jabłko.
Ale są i oczywiści inne czynniki jak np.:
ciekawość- bo jeszcze nie bawiłem się kompem Apple, ładny design,
wydajność- bo lepiej jest napisany Leonek od Windowsów,
stabilny- mniej pobiera zasobów systemowych,
A dla mnie to bardziej ciekawość bo jeśli chodzi o cenę to wiadomo że nie kupiłbym czegoś co nie jest warte swojej ceny natomiast co do systemu to system jak system i nie będę też inwestował w komputer Apple tylko dlatego że ma taki a nie inny system.
System jak system i nie widzę ti żadnej różnicy pomiędzy funkcjonalnością Leoparda a Windowsa nawet jeśli to jest Vista bo u mnie chodzi całkiem świetnie.
Co do jakości systemu to są plusy i minusy i nieważne jest w tej chwili dla mnie czy to jest Leopard, linux czy Windows natomiast ważne jest dla mnie by działał jak najlepiej i mógł odpalić programy które są mi potrzebne.
W większości wygrywa Windows u mnie szczególnie jeśli chodzi o funkcjonalność a Leoparda traktuję z czystej ciekawości i podziwiam jego uroki.
Wiek: 33 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 2003 Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-03-16, 21:25
Szkoda, że nie da się zaznaczyć większej ilości opcji ;)
Ale faktycznym powodem mojej "przesiadki" jest wydajność. Przy obrabianiu dużych plików - na tym samym sprzęcie - różnica jest kolosalna!
Pierwszą instalację leoparda zrobiłem z ciekawości, a po udanej próbie zakupiłem i używam na codzień.
Bym nawet przepłacił za iMaca, ale to miało sens, dopóki montowali w nich przyzwoite monitory. Na maca pro mnie niestety nie stać.
Hmm... u mnie to chyba choroba jabcowa Zaczęło się od IPhone, potem IPod, pierwsza nakładka na win ala OS X,Itunes, Safari... Aż dotarłem do Leoparda. Od miesiąca jestem przezadowolony. Nie mam zamiaru wracać na win... nigdy. Hackintosh... po części cena... nie stać mnie teraz na Maka, Wiem, że za pierwsze normalne pieniądze kupię pięknego Macbooka. W każdym razie switch na OS X był decyzją życia.
Ciekawość, zawsze chciałem używać,przetestować ten system lubie próbować wszystkiego ale jednak wole system w którym zawsze mogę pogrzebać(taki jak w podpisie) to tyle.
_________________ Debian GNU Linux amd64 Sid
Acer Aspire 5735z
U mnie funkcjonalność. Cena na drugim planie. Mam komputer, którego Apple nie oferuje. Mam blu-ray, mam core quad. Apple nie ma tego w ofercie z nieznanych przyczyn, więc wybór stał się jasny :)
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
Zaznaczyłem niezadowolenie z obecnego systemu, ale tak naprawdę to wszystko po trochu.
Mac był dobry dopóki pracował na PowerPC, teraz jak bazuje na Intelu jest takim samym kompem jak każdy inny.
Skoro architektura niemal niczym się nie różni to dlaczego mam dopłacać drugie tyle ???
Alterantywą jest gówniany, zawirusowany i powolny Windows, z milionem okien, chmurków, spinaczy etc.
Z drugiej strony, MacOS jest moim zdaniem najlepszym systemem i dlaczego ma być więziony w Macach.
Argument że wtedy jest stabilnie i pod kontrolą producenta do mnie nie trafia, bo standaryzacja i dobre wspieranie producentów daje nawet lepszy efekt.
Wiadomo że tu chodzi o swego rodzaju monopol ze strony Appla.
Zresztą smaczek ze słuchawkami do iPoda pokazuje jakie intencje ma Apple.
Myślę że nie powstrzyma się już rozwoju Hackintosha i bardzo dobrze ! !
U mnie funkcjonalność. To najwygodniejszy system, jaki kiedykolwiek miałem. Wygodne zarządzanie plikami, szybki start programów, łatwość aktualizacji i ten wygląd ;) Jednym słowem - system idealny!
Dalczego Hacintosh? Ogólnie poczukiwałem alternatywy dla Windowsa, czasami praca na tym systemie doprowadzała mnie do białej gorczki.
Jest taki żart "Co to jest hardware? Jest to coś w co można kopnąć gdy zawieśi sie software.
Mój poprzedni hardware bardzo ucierpiał przez software.
Po drodze był jeszcze linux, w sumie był ok ale Adobe nie robi ma niego oprogramowania.
Później chodził mi po głowie Mac, początkowo myślałem o zakupie,
ale oczywiście cena mnie zniechęciła, no i jeszcze dowiedziałem się o możliwości instalacji na PC
To było to, połączenie wydajności PC z dobrym systemem.
No i trzeba przyznać że system jest naprawdę super, Spaces+aktywne narożniki, Spotlignt, TM, i parę innych rzeczy, sprawiają że praca jest bardzo przyjemna.
I jeszcze najważniejsza rzecz, stabilnośc przez duże S, komputer chodzi czsami po 15h na dobe i nic, żadnych zawiech.
Windows też ma swoje plusy np. Photoshop, Illustrator, InDesign są wydajniejsze na nim a i jeszcze są wersje x64, na win.
Myślę że gdybym musiał zrezygnować z Hacka, to przerzucił bym się na Windowsa, z resztą 7 zapowiada się całkiem nieźle
Ciekawosc,
Jakis czs temu zastanawialem sie nad kupnem ibooka, bylem juz w sklepie, i powstrzymalo mnie to, ze zostal im tylko 1 egzeplaz i to w dodatku wystawowy, ja niestety musialem sie spieszyc, bo to byl ostatni dzien miesiaca i razazem kwartalu, i byla to szansa na zmniejszenie ceny o podatek i vat.
Poniewaz nie mieli innego egzemplaza, stanelo ze pojechalem do innego sklepu, gdzie sytuacja sie powtorzyla (1 sklep Saturn, 2 Media..) i w koncu nabylem Lenovo R61.
Juz nie pamietam gdzie zetknolem sie z atrykulem o mozliwosci zainstalowania OsX, no i przygoda trwa do dzisiaj ;)
Na tyle spodobal mi sie system, ze postanowilem postawic dodatkowo stacjonarny komp tez na OSX, dobierajac jak najbadziej zgodne elementy a wszysko zamykajac w obudowie od G4, troche przy tym roboty, ale za to ile satysfakcji, jak juz wszysko ruszy.
Czasami jak pzreloze dysk z Win Xp, to zastnawiam sie jak to mozliwe, ze to cholerstwo tak dlugo startuje :)
Efekt przygody jest taki, ze przekonalem sie do korzystania z OSX, choc strasznie brakuje mi nadal jedenego przycisku, ktory pokazywalby pulpit :)
_________________ MBP 13" 320 GF (projekt R61i zostal zawieszony)
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H (zmodyfikowany bios),obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF9400 - działa, usypianie i wznawianie - działa, WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.