Wysłany: 2008-11-27, 16:43 Jak znaleźliście forum o tematyce OSx86
Takie pytanie - bo chcę trochę wypozycjonować forum. Aby inni mogli łatwo je znaleźć chciałbym wiedzieć czego się szuka, jak i gdzie aby znaleźć np takie forum.
Przypomnijcie sobie jak trafiliście pierwszy raz na pomysł instalacji OS X na PC i jak trafiliście po raz pierwszy na takie forum, a potem napiszcie tu.
Google.pl! A na pomysł portu OS X na PC wpadlem jak tylko zobaczyłem OS X i to, ile wyciąga z mojego powerbooka g4 (zauwazylem, ze moj PC ma 2x lepsze parametry, a chodzi 4x wolniej). Dalej pomógł wujek Gógl i ciocia Wikipedia... (-:
ja na to forum trafiłem z drugiego polskiego forum o instalacji mac osx na pc
google mnie troche pokierowało i natrafiłem na inne duze forum osx dla pc w polsce - w wersji jeszcze starej - wtedy jeszcze był tiger , le poczekałem pare miesiecy na premiere leoparda i wersje pod pc - a potem z uporem próbowałem ją zainstalować na swym PC
a tak w ogóle to o kolega mi powiedział ze można zainstalować mac osx na pc - polecając system mac osx , że jest wart sprawdzenia i zaintersowania sie nim - "dzieki kolego" ,
teraz nie żałuję choć było momętami nie łatwo, a teraz wkładam plytke do napędu - distro leo dla pc i wybieram stery - co trzeba i instaluje a po ok. pól, godzinke czasu i mam działajacy w pełni system audio, internet, grafika full 3D, nie mający wad jaki mam windows ,a do tego wiele plusów dla mnie mac osx jest obecnie lepszy od linuxa
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
osx86 to najważniejsze słowo kluczowe. Zawsze jak pytam google o osx na pc to piszę dodatkowo osx86. Dodatkowo słówko hackintosh może pomóc, ale to takie ogólne.
Z czasem google zaindeksuje posty na tym forum a tam same słowa kluczowe
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
Pierwszy raz na pomysł instalacji OSX na PC wpadłem ho ho albo jeszcze dawniej. Działo się to za czasów wszechobecnej w świecie Apple Pantery. Wykorzystałem do tego celu emulator procesorów PPC, pearPC. Działało to przeraźliwie wolno, ale dało się trochę zaznajomić z systemem. Śledząc poczynania Apple, trafiłem na filmik na youtube gdzie koleś miał na PC zainstalowanego OSX 10.4.1 i po tym zrobiłem wszystko by coś takiego zobaczyć u siebie. Nie było tak łatwo jak teraz bo miałem wtedy procesor AMD i trzeba było się nie źle nagimnastykować by system działał znośnie. Nikt wówczas nawet nie marzył by było jakieś full wsparcie dla grafiki. Szczytem możliwości było zmuszenie OSX do pracy z częstotliwością odświeżania większą niż 60Hz co miało kolosalne znaczenie przy pracy na monitorach CRT. Na stare forum o OSX86 trafiłem przeszukując fora o tematyce Apple. Na to nowe to poprzez PM zaprosił mnie "taki jeden pan", który jest tu adminem Sorki za długawy wywód, ale poczułem się jak jakiś kombatant opowiadający życie w partyzantce.
"OS X na PC", to chyba był tekst, który wklepałem. A potem poszłooo!
_________________ Toshiba A200-1MY T7250, 965M, X3100, ALC268, RTL8101, 3945ABG, 160GB HDD, 2.5GB RAM - Znowu trup!
Leo 10.5.5
X3100 QE CI - OK
LAN - OK
ALC268 - OK
WiFi Belkin USB - OK
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 22:55
Ja z kolei gdzieś na jakimś komputerowym forum zauważyłem wątek na temat instalacji MacOs na PC i padła tam nazwa nico już chyba archiwalnej dystrybucji "JAS 10.4.8".
Po tej nitce trafiłem na Insanely Mac. Tam dowiedziałem się więcej, a przede wszystkim poznałem magiczne hasło "osx86" Wtedy znalazłem pierwsze polskie forum (osx86.pl) i dopiero na nim dowiedziałem się o tym.
z tego co pamietam, to szukalem czegos takiego jak emulacja maca na pc.
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Ja trafiłem tutaj z googli. Po prostu osx86 forum. Wcześniej byłem na osx8(cenzura).pl, ale tam nie ma atmosfery. A tutaj, (chociaż z obrzydzeniem do "pszema")jest z kim pogadać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.