Ludzie nie czytają najważniejszych wątków. Moderatorzy, niektóre linki to już na pamięć znają. Czas najwyższy to zmienić. Gdzieś na jakimś forum widziałem mod, który sprawdzał stan naszej wiedzy na dany temat (taki test, 4 odpowiedzi, a 1 jest prawidłowa) i żeby można było pisać trzeba było go zdać. Niestety nie pamiętam jak on się nazywał, ale można by takie coś poszukać, być może ktoś korzysta/korzystał, albo zna nazwę tej modyfikacji. To jest denerwujące jak ludzie nie stosują się do regulaminu. Wtedy ktoś musiałby wykazać się podstawową wiedzą na dany temat. Wypowiedzcie się bracia i siostry na ten temat.
Jestem za, ale nie wiem, czy jest to możliwe na tym silniku.
Osobiście mam już tego trochę dość i jak po raz kolejny czytam o jabłuszku na szarym tle i kręcącym się pod nim kółeczku, to zwyczajnie olewam taki temat i zajmuję się czymś innym.
Ostatnio to coraz częściej programy związane z OSx86.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Mod sprawiałby dużo problemów, ale podzielenie użytkowników na "Nowych" i yyy... "nie" załatwiło by problem. Ten mod byłby wyświetlany tylko tym nowym. Chociaż czy nie lepiej by było na górze "twórcy" nowych tematów w danych działach umieścić przypomnienie o tym?
Była już kiedyś propozycja w stylu wyświetlania komunikatu z najważniejszymi linkami z cyklu "lektura obowiązkowa" użytkownikom zakładającym nowy temat, którzy mają mniej niż n postów (nie pamiętam wartości n).
"Test" byłby chyba nawet skuteczniejszy, ale z drugiej strony, takie ograniczenia mogą tylko spowodować gwałtowny wzrost "podpinania się" pod cudze tematy o zupełnie innym sprzęcie. Nie wiem czy nie lepsze byłoby natrętne przypominanie o podstawach [przez automat oczywiście]
Też mam powoli dosyć tego, że pierwsza strona ponad połowa nowych wątków to dyskusja pod wezwaniem "podaj porządną specyfikację" albo "uruchom system w verbose mode".
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-18, 23:41
Dlatego jestem za tym by posty nie zawierające specyfikacji lub traktujące o "jabłuszku" z automatu i bez litości wrzucać do kosza.
Jest jeszcze jedna rzecz - tzn. połowa postów (albo i lepiej) nie trafia do odpowiedniego sub-działu o danym sprzęcie, tylko ląduje w ogólnym folderze 10.6. Nie wiem jak z tym walczyć, a przydało by się.
Chyba tylko wywalać do kosza + link do opisu działów...
Jednak czasem jest problem z klasyfikacją - pierwszy z brzegu temat ¤ Zacinające sie youtube - gdzie pasuje najlepiej? Niby dotyczy laptopa, więc do Notebooków, ale z drugiej strony zacinanie się youtube może się przytrafić każdemu hackowi, ponadto wydaje się być kwestią programową - Oprogramowanie? Z trzeciej strony problem (z tego co pamiętam) rozwiązało posprzątanie w kextach, uruchomienie speedstepu i dorzucenie VoodooTSCSync, co zakrawa trochę o płyty główne, a trochę o sam nie wiem co.
Z czwartej strony, jakby w Oprogramowaniu znalazł się topic o tytule "Zacinające się youtube Lenovo T61" to byłaby ogólność i szczególność (xD) w jednym. A to przypomina o nadawaniu tematom sensownych nazw, czego się tutaj nie robi...
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Też spotkałem się z takim modem sprawdzającym wiedzę.
1. Może podczas rejestracji jak trzeba zaakceptować regulamin to w jego treści zaraz na początku bardzo kolorystycznie wyciągnąć tematy te które są WYMAGANE zanim przystąpi do zadawania pytań.
2. Kolejna kwestia to zaraz po założeniu konta, user dostaje maila który zawiera WYMAGANE tematy które musi przeczytać. Tutaj pojawia się pewna kwestia jak nie przeczyta je (kliknie link i nie zaliczy mu odwiedzin) wtedy reszta forum jest dla niego zablokowana.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Pewnie ża każdy się kiedyś spotkał z czymś takim szczególnie jeżeli interesuje się osx86 daleko nie trzeba szukać wystarczy odwiedzić InsanelyMac i po rejestracji musimy przejść test aby moc pisać na forum.
Ale test na insanelyMac nie opierał się na wiedzy stricte Mac'owej, lecz ogólnie na komputerowej. Zdałem go na maksa, ale ok. połowa pytań była z maca. Resztę odpowiedzi znałem czy to po prostu, czy to z 1 roku informatyki :p
Trudny nie był to fakt, nam na forum przydał bym się strikte hackintoshowski który jest nie możliwy do zdania bez przeczytania podstawowych wątków to pewnie ukruciło by męki administracji, wg. mnie na forum brakuje jakieś opcji DONATE via paypal, sms chłopaki nie raz odwalają kupę dobrej roboty to można by się im jakoś odwdzięczyć. Datki zasiliły by np. utrzymanie serwera, domeny. Albo złoty interes płatna rejestracja jak to często gęsto u Rusków się spotyka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.