Wysłany: 2009-09-22, 13:43 Propozycja utworzenia działu po-instalacyjnego
Propozycja utworzenia działu po-instalacyjnego tzn. gdy już my działającego MAC OS X na PC
taki dział "myapple.pl" a w nim dyskusja na temat : apple, iPhona, programów, programowania, multimedia, audio, video, grafika, internet mozna by go nazwać np. "oprogramowanie i Apple"
Bardzo wiele tematów napisanych wyżej przewija sie na naszym forum i tak, są porozrzucane po całym forum.
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Dla mnie "Ogólnie o osx86" jest właśnie tym działem. Wystarczy zmienić nazwę jak ktoś woli inaczej.
OK, ale w sensie zmienić na jaką formę/nazwę... miałby stać się działem o sofcie ogólnym makowym, czy sprzęcie Apple... iPod czy iPhone to nie OSx86...
Jeśli już takie podziały, to może wyraźnie założyć dział "Apple world" "Apple hardware" i tam przenosić dyskusje o sprzęcie Apple'a nie związanym z OSx86 - ale takich wątków jakoś nie kojarzę aby były, a jeśli są to pojedyncze niedobitki...
Natomiast przydał by się jakiś sensowniejszy dział na temat aplikacji i ogólnie softu... czyli wszelkie dyskusje na temat Adium, FireFox, iStat itd... w jednym miejscu...
instalacja mac os x na płycie z EFI
wstrzykiwanie HDEF Device do DSDT
com.apple.Boot.plist i chameleon 2.0
dyskusja na temat modułu na usb EFI-X
ACPI_SMC_PlatformPlugin w 10.5.7
można tak pisac w nieskonczoność prawię , dział "Ogólnie o osx86" jest o osx86 , jak sama nazwa wskazuje
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Jeśli już takie podziały, to może wyraźnie założyć dział "Apple world" "Apple hardware" i tam przenosić dyskusje o sprzęcie Apple'a nie związanym z OSx86 - ale takich wątków jakoś nie kojarzę aby były, a jeśli są to pojedyncze niedobitki...
Natomiast przydał by się jakiś sensowniejszy dział na temat aplikacji i ogólnie softu... czyli wszelkie dyskusje na temat Adium, FireFox, iStat itd... w jednym miejscu...
można by go właśnie nazwać "oprogramowanie i Apple"
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-23, 21:39
Ja tylko wyrzuciłbym to "i Apple" - to nie nasza działka
Myślałem o dwóch działach:
1. Programy na MacOS - tu wiadomo co
2. Po instalacji - a tu można by przenieść wszelkie dyskusje od problemów zmian działania klawiszy, po sprawy obsługi np. NTFS itd.
Tylko w sumie jedno z drugim się zazębia, więc może jeden:
"oprogramowanie i konfiguracja"...?
Ja tylko wyrzuciłbym to "i Apple" - to nie nasza działka
Myślałem o dwóch działach:
1. Programy na MacOS - tu wiadomo co
2. Po instalacji - a tu można by przenieść wszelkie dyskusje od problemów zmian działania klawiszy, po sprawy obsługi np. NTFS itd.
Tylko w sumie jedno z drugim się zazębia, więc może jeden:
"oprogramowanie i konfiguracja"...?
nazwa działu "oprogramowanie i konfiguracja" jest ok , rozmowy o Apple można pisać w "Hydepark"
Ogólnie mówiąc należałoby przeanalizować układ całego forum.
314TeR napisał/a:
music, Czy jak założę odrębny dział, z dedykacją "Programy OSx86 i inne", będzie OK.
Przecież jest już dział :
Cytat:
Programy pod OSx86
Oprogramowanie narzędziowe dla OSx86 oraz rozwiązywanie problemów z konfiguracją innych programów
W nim napisałbym np. o programie EFI-Studio, a nie napisałbym o programach dla mac os np. skype , bo jak mówi nazwa tego działu "Programy pod OSx86" czyli programy dla osx86. Admin w opisie tego działu piszesz :
Cytat:
... oraz rozwiązywanie problemów z konfiguracją innych programów
o jakich innych programach tu mowa na przykład ? To się tyczy tych programów o których mowa w dalszej mojej wypowiedzi ?
314TeR napisał/a:
Natomiast działy z grupy Instalacja OSx86 można przemianować na Instalacja i post-konfiguracja Leopard, Snow Leopard... itd...
Niech będzie tak jak jest obecnie. Instalacja osx86 to instalacja, gdy mamy mac os zainstalowany na PC to właściwie potem to instalacja naszych ulubionych programów tak jak na prawdziwym macu. I tu właśnie ciężko mi znaleźć na forum dział dla tego typu oprogramowania. Jest dział "Hydepark" ale to dla mnie taki "worek na wszystko". Dlatego właśnie myślałem o dziale na temat oprogramowana i konfiguracji jego i mac os. Wiem że jest inne forum - MyApple, ale takie tematy i na naszym forum się często "przewijają".
Najpierw napisałem... a potem nie czekając na odpowiedź, założyłem go...
Zaraz postaram się jaśniej opisać... dla mnie oddzielanie osobnego działu dla zwykłego oprogramowania i programów narzędziowych dla OSx86 mija się z celem... Jak masz jakąś sensowną propozycję nazwy działu, to pisz śmiało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.