będę robił sobie bluetootha z oryginalnego modułu z macbooka. Przewidywany koszt:
- modul - okolo 50zl
- mala plastikowa obudowa - okolo 2zl
- kabelek usb + elementy zmniejszajace napiecie - max pare zlotych
jesli ktos ma info o nizszych cenach to prosze o wskazanie - nie szukalem za bardzo
mozna takze olac obudowe i zostawic plytke w srodku kompa, ale obawiam sie o dwie rzeczy:
- jak zamocowac uklad, aby nie latal nie zwieral
- problem z sygnalem
jak to jakosciowo wyjdzie nie mam pojecia - jak ktos chce to moge zrobic wiecej
Lepiej za 50zł kupić kompatybilny bezproblemowy moduł na USB.
Takie zabawy jak piszesz można zrobic z IRDĄ. Sam tak zrobiłem: http://forum.osx86.org.pl...c-vt2545,15.htm
Na zdjęciu jest beta wersja bo oryginał będzie schowany w modowanej budzie Mac G5 (której nie mam czasu skończyć :P) i podpiety do wewnętrznego USB na mobo.
PS: na ebay sa śmieszne ceny podzespołów, moja irda bodaj już 3$ z iMac'a 17".
Lepiej za 50zł kupić kompatybilny bezproblemowy moduł na USB.
a sa jeszcze takowe dostepne ? - chodzi mi o pelne dzialanie, czyli miedzy innymi wybudzanie przez urzadzenie bluetooth i pelne dzialanie tego urzadzenia po wakeupie
to moze do pudeleczka jeszcze bym irde dorzucil - mam w firmie osobe od montazu powierzchniowego (SMT), moze cos fajnego wymysli
Są, przejrzyj temat o BT to znajdziesz. Są też modele gdzie nie działa tylko wybudzanie - przeważnie wystarczy zastosować dummy kexta z wprowadzonym devid naszego BT i voila.
przegladalem i wyglada na to, ze modele, ktore kiedys dzialaly bez problemu teraz nie sa dostepne. Jest faktycznie troche takich co mozna odpalic zmieniajac device id, ale jednak sie pokusze o zrobienie zewnetrznego pudelka na USB. Szkoda tylko ze nie moge znalezc modulu IRDA na Allegro.
Oryginalny moduł jest znacznie lepszy i warty zabawy mimo większych kosztów.
Miałem DBT-122 (następca DBT-120) wskazywany przez producenta jako działający z Mac.
Niby było poprawnie, lecz czasami gubił połączenie, długo szukał klawiatury i myszy, czasami nie potrafił znaleźć.
Obecnie używam modułu z Macbooka i to chodzi rewelacyjnie. Urządzenia widzi praktycznie od razu, klawiatura działa już podczas ładowania biosu, zero problemów ze sleepem. i budzeniem. Polecam.
_________________ był 10.7.1 retail 64bit / Asus P7P55-M / 8GB 1333 CL7 / Zotac GT430 / Vertex II
jest 10.7.3 retail 64bit / Asus P8H67-i / 4GB 1333 CL7 / HD3000 / Vertex II
Ten drugi łatwiej polutować. Wysyłka do PL 1szt 7$, każda kolejna +1$. Jeżeli ktoś będzie zamawiał dajcie znać. Też wezmę i można podzielić się kosztami wysyłki.
Moduły można zostawić w środku i podpiąć to pigtaila antene !
Kupiłem jakiś czas temu ten moduł dla kolegi, ale nie wziął w końcu go ode mnie, więc jest na sprzedaż jakby ktoś był zainteresowany. Sam używam innego z MacBook Pro.
Generalnie dla tego że ma już kablek do usb i nie będę się mordował w podlutowaniu... teraz znaleźć jedynie jakąś obudowę od odbiornika/nadajnika IR i będzie gotowy moduł.
tu masz cos, moze uda sie wystrugac cos fajnego, ja pokombinuje jeszcze aby zrobic pudelko 2w1, czyli wpakowac BT i IRDA do jednego pudelka z wyprowadzonym gniazdem USB, aby później za pomocą kabelka gdzieś sobie podłączyć i ustawic
[ Dodano: 2011-10-12, 16:01 ]
kupilem tez te moduly BT na Allegro - w sumie chcialem wszystkie 3, ale niech juz Ci bedzie )))
kupilem takze IRdy z ebay z USA (3 sztuki) wyjda po jakies 47zł z przesylka za szt., wiec zadna rewelacja, ale beda
pozostaje czekac, ja dojda to pomierze sobie i poszukam obudowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.