Wysłany: 2010-08-26, 12:16 Oryginalne odbiorniki IR Apple'a - czy są chętni nabyć.
Rok temu sprowadziłem parę takowych odbiorników IR:
Kod:
http://www.flickr.com/photos/markusf/387287311/
Po małej modyfikacji i podlutowaniu kabelka USB można użyć z go z hamakiem i cieszyć się działającym oryginalnym pilotem.
Chciałbym sprawdzić czy są chętni do nabycia takiego odbiornika, ponieważ zastanawiam się czy nie sprowadzić nowej partii, tylko chciałbym wiedzieć jakie jest zainteresowanie tym tematem i czy będzie on opłacalny.
Nie jest to tania zabawka, ale jedyna aby sensownie używać pilota z mac os x. W zależności od ilości osób i formy czy zmontowany już z kabelkiem w obudowie, czy do samodzielnego montażu to koszt byłby pewnie około 160-190zł.
Bylem zainteresowany, niestety po zobaczeniu ceny zglupialem. Wyprodukowanie tego to przeciez pare zł.... Fajny bajer ale jak sie ma jakas lewa kase. Niestety nie moge sobie na to pozwolic w chwili obecnej
Te z zeszłego roku wyszły po prawie 170zł... niestety problem w tym aby kupić same odbiorniki które kosztują średnio po 35$/szt, do tego dolicz transport z US i VAT 22% i wychodzi tyle ile wychodzi.
Dlatego pytam jak z zainteresowaniem... bo wiadomo że im więcej szt. tym taniej wychodzi na transporcie.
Zależy... Oryginalne IR apple'a działa na USB (4 piny). To co tam masz ma ich znacznie więcej. Ja bym nie ryzykował, chyba, że dorwiesz schemat i opis wyjść tego układu.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
A, chodziło Ci o te...
Musiałbyś sprawdzić, czy to jest port USB i jeśli tak, to gdzie są piny UCC, GND, D+, D-...
Na górnym zdjęciu wydaje mi się, że dwa prawe piny są razem podpięte do masy. Może podpina się tam jakiegoś TSOPa (odbiornik podczerwieni).
A chodziło Ci o te...
Musiałbyś sprawdzić, czy to jest port USB i jeśli tak, to gdzie są piny UCC, GND, D+, D-...
Na górnym zdjęciu wydaje mi się, że dwa prawe piny są razem podpięte do masy. Może podpina się tam jakiegoś TSOPa (odbiornik podczerwieni).
Miałem rację...
Na schemacie jest TSOP36236TR czyli standardowy odbiornik podczerwieni. Ma on 4 wejścia (UCC, 2xGND, OUT) i nie podepniesz tam IR na USB...
A chodziło Ci o te...
Edit:
Miałem rację...
Na schemacie jest TSOP36236TR czyli standardowy odbiornik podczerwieni. Ma on 3 wejścia (UCC, GND, OUT) i nie podepniesz tam IR na USB...
Plan jest taki aby ten IR podpiąć zamiast BT . Czy dobrze rozumiem ,że BT jet na usb7 ?
Tak, BT jest na USB 2.0. Elektronicznie powinno działać, pozostaje jeszcze kwestia, gdzie ten odbiornik wpakujesz... Urządzenia muszą się nawzajem widzieć, nie wiem czy ten moduł zmieści się tam gdzie jest oryginalne IR (a tam zwykle jest taka "szybka" przepuszczająca promieniowanie), a głupio by było wiercić dziurę gdzieś w laptopie...
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Plan jest taki aby ten IR podpiąć zamiast BT . Czy dobrze rozumiem ,że BT jet na usb7 ?
Tak, BT jest na USB 2.0. Elektronicznie powinno działać, pozostaje jeszcze kwestia, gdzie ten odbiornik wpakujesz... Urządzenia muszą się nawzajem widzieć, nie wiem czy ten moduł zmieści się tam gdzie jest oryginalne IR (a tam zwykle jest taka "szybka" przepuszczająca promieniowanie), a głupio by było wiercić dziurę gdzieś w laptopie...
no jest zaslepka
na przednim panelu przy przelaczniku wi-fi . Posiadam taka taśme od BT problem w tym nie wiem ktory kabel do ktorego pina w tasmie podlutowac . Brak wiedzy elektornicznej i czytania schematu sie klania
_________________ Compal FL90 | Intel Core 2 Duo T7300 | NVIDIA GeForce 8600M GT 256 | Asus WL-270N MiniPCI-E | ST9500325AS SATA 3Gb/s 500GB 5400 |
System:OSX Lion 10.7.1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.