A gdzie masz np:
LegacyAppleAHCIPort.kext
lub
AHCIPortInjector.kext
One odpowiadają za wstrzyknięcie poprawnych info o kontrolerze do systemu...
Utworzyłem partycje testową i próbowałem z:
AHCIPortInjector.kext
LegacyAppleAHCIPort.kext
AppleIntelPIIXATA.kext
IOATAFamily.kext
LegacyIOAHCIBlockStorage.kext
LegacyJM36xSATA.kext
i nic się nie zmieniło. Dysk SATA dalej jest widziany jako zew w Disk Utility.
P.S Zdaje sobię sprawę, że niektóre kexty mogą być kompletnie nie do tego, ale nie zaszkodzi spróbować
A w jaki sposób instalujesz kexty?
Gdzie je masz?
Czy sprawdzałeś czy uprawniania są OK?
Wszystkie instaluje w folderze Extra/KextStore przy pomocy skryptu z tego forum. Zawsze w ten sam sposób instaluje i te kexty które mają działać działają
Widać taki urok ma Twoja płyta... jeśli Ci to nie przeszkadza to ja bym się nie przejmował. Poprawić pewnie by się dało, lecz trzeba by zapewne pogrzebać w DSDT a dokładnie sekcji kontrolera SATA.
Odnośnie grzebania w DSDT...
Czasami po wybudzeniu komputera mam problemy ze sprzętem USB, a mianowicie brak dźwięku (karta dźwiękowa na USB) nie wczytuje sterowników myszki ---> mysz działa, ale bez przycisków multimedialnych, a w klawiaturze zmienia się rozpoznawianie klawiszy (zamienia mi Alt z Cmd). Wszystko wraca do normy po odłączeniu i ponownym podłączeniu urządzenia.
Liczyłem że pomoże Fix:
z http://forum.osx86.org.pl...-ds3l-vt704.htm
ale po dopisaniu go nie mogę go skompilować, bo wyskakuje mi "Compile error, check output window for details. 255"
Oto fragment DSDT:
Kod:
Device (USBE)
{
Name (_ADR, 0x001D0007)
Method (_S3D, 0, NotSerialized)
{
If (LEqual (OSFL, 0x02))
{
Return (0x02)
}
Return (0x03)
}
Name (_PRW, Package (0x02)
{
0x0D,
0x03
})
}
Device (USE2)
{
Name (_ADR, 0x001A0007)
Method (_S3D, 0, NotSerialized)
{
If (LEqual (OSFL, 0x02))
{
Return (0x02)
}
Return (0x03)
}
Name (_PRW, Package (0x02)
{
0x0D,
0x03
})
}
Device (USE2) czy także odnosi się do USB? W tej części również mam wrzucić tego fixa? I jak ewentualnie ma wyglądać końcowa wersja tej modyfikacji?
No widzę Lechu, że sam walczysz z nowym nabytkiem Miałem Snow 10.6 [ potem update do 10.6.1 ] na płycie GA-EP45-UD3R. Postawiłem go wg poniższej instrukcji i działało wszystko jak należy. Wypróbuj to, ale nie że tylko raz spróbujesz i dupa. Rób powoli wszystko i dokładnie czytaj, mnie poszło za 3 razem
Tak walczę
Na pewno spróbuję postawić według tej instrukcji. Teraz postawiłem według poradnika z tego forum oraz kextami z tego linku i na prawdę nie mam na co narzekać, jedynie drobne mankamenty.
A na jakie problemy Ty natrafiłeś, że dopiero za 3 razem wszystko było w porządku?
Teraz postawiłem według poradnika z tego forum oraz kextami z tego linku i na prawdę nie mam na co narzekać, jedynie drobne mankamenty.
Poradniki jakie tworzymy są maksymalnie uniwersalne... tak aby niemal na każdym sprzęcie z procesorami Intel z rodziny Core, oraz chipsetami łącznie i powyżej ICH7x dało się zainstalować OS X.
Dopieszczanie to już domena konkretnego modelu płyty, VGA etc... i to już trzeba samemu eksplorować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.