Witam serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum. Potrzebuję pomocy w instalacji Snow Leoparda 10.6. na PC. Konfiguracja sprzętu:
płyta główna: Asrock P67 Extreme4 B3 (bios UEFI zaktualizowany do P2.0 - P2.1 to kaszana z myszką.. kto sprawdzał ten wie o co chodzi)
- chipset: P67 (rev.B3) (w CPU-Z jest to southbridge)
wg AIDA64 Extreme Edition :
- Kontroler IDE Intel (R) 6 Series/C200 Series Chipset Family 2 port Serial ATA Storage Controller - 1C08
- -------------------- || ---------------------------------------------- 4 port Serial ATA Storage Controller - 1C00
a na stronie producenta: SATA3 - 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5 and Intel® Rapid Storage),
NCQ, AHCI and "Hot Plug" functions - 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors by Marvell SE9120, support NCQ, AHCI and "Hot
Plug" functions (SATA3_M2 connector is shared with eSATA3 port)
- Storage Controller Marvell 91xx SATA 6G Controller
- USB 3.0 - 2 x Rear USB 3.0 ports by Etron EJ168A, support USB 1.0/2.0/3.0 up to 5Gb/s - 1 x Front USB 3.0 header (supports 2 USB 3.0
ports) by Etron EJ168A, supports USB 1.0/2.0/3.0 up to 5Gb/s
procesor: QuadCore Intel Core i7 2600K, 3,4GHz (Sandy Bridge)
pamięci: 2 razy: Kingston 9905403-174.A00LF 2 GB DDR3-1333 (w dualu)
grafika: MSI Ati Radeon 6850 1GB
dysk twardy: Samsung SP2504C ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II) - bez żadnych partycji - podzielę tak jaka będzie potrzeba do MAC OS X
podłączony na SATA
napęd DVD: ASUS DRW-24B3ST ATA Device (i tu różne możliwości nagrania płyt...) - podłączony na SATA
kodek audio: Realtek ALC892 Audio Codec (zintegrowana)
karta sieciowa: Realtek RTL8111E (zintegrowana)
klawiatura na USB myszka na USB
Kombinowałem przez tydzień na wszelkie możliwe sposoby, wg porad na
Kod:
http://tonymacx86.com
np ten link:
Kod:
http://tonymacx86.com/viewtopic.php?f=81&t=20928
lub ten
Kod:
http://tonymacx86.com/viewtopic.php?f=54&t=44231
i sprawa wygląda następująco. W biosie (UEFI) przestawiam mnożnik na 32, później z IDE na AHCI, nie mam wpiętych żadnych innych kart PCI, LAN i AUDIO na płycie mam wyłączone, IEEE 1394 też (mam powyłączane wszystko czego nie używam z peryferyjnych). Odpalam z płyty CD iBoot'a (kombinowałem ze starszymi i najnowszą wersją), później zmieniam w napędzie na płytę ze Snow Leopard 10.6.3 i ? i tu kombinowałem z różnymi obrazami, niektórych po nagraniu nie bootowało w ogóle niektóre odpalały ale się wysypywały podczas wczytywania danych. Instalację uruchamiałem wpisując PCIRootUID=1 -x -v , z samym -x się wysypywało. Doszedłem do tego momentu że SL 10.6.3 instaluje mi się, na końcu podmieniam płytę z SL na iBoota i odpalam partycję na której jest zainstalowany SL. Pojawia się jasny ekran z jabłuszkiem i kółeczko oczekiwania, dysk mieli i to wszystko, system się nie uruchamia. Nie mam pojęcia dlaczego i wyczerpały mi się już pomysły. Może ktoś ma jakąś receptę? wg wpisów na forum tonymacx86 jest możliwa instalacja na takim sprzęcie jak mój... Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
syzy
Linki zewnętrzne podajemy w code! Proszę zapoznać się z regulaminem forum!
Bardzo proszę o uzupełnienie rozpisanej specyfikacji --> http://forum.osx86.org.pl...zetu-vt2415.htm
Z "jabłuszka i kółeczka" wiele się nie wywnioskuje, zabootuj płytę z parametrer -v i zrób screena. Przy tej płycie trzeba będzie chyba patchować BIOS, ale to oswaldini będzie wiedział lepiej bo się tym zajmuje.
PS. Jako, że to Twój pierwszy post to pewnie nie miałeś okazji przeszukać dokładnie forum. Jest tu wiele gotowych rozwiązań i propozycji więc warto się zapoznać bo rozwiązania tonyego nie zawsze są dobre.
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-01-22, 11:24
fenriz napisał/a:
rozwiązania tonyego nie zawsze są dobre.
Gwoli ścisłości - nie miałem jeszcze szansy wyrażenia pozytywnej opinii nt. żadnego z "jego" narzędzi iBoot czasem się przydaje, lecz ma to związek tylko i wyłącznie z jego "napakowaniem".
---
Autora tematu proszę zaś o zapoznanie się z Instrukcją obsługi forum. Temat nie ląduje w koszu tylko dlatego, iż jest to Twój pierwszy post na forum Gdy tylko go poprawisz - bez wątpienia będziesz mógł liczyć na pomoc~
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-22, 11:58
ASRock P67 Extreme4 to dobra mobo pod Hacka. Lan do odpalenia, Audio do odpalenia, USB3.0 do odpalenia...
Nowe ASRocki są na UEFI Bios i trzeba go patchować - jeśli nie chcesz za każdą aktualizacją używać SpeedStepera i chcesz mieć sleep na tym asrocku to zgłoś się na PW w sprawie BIOSu.
Do zainstalowania systemu wystarczy UniBootX: http://forum.osx86.org.pl...otcd-vt2646.htm
Zanim zrobisz update do 10.6.8 trzeba usunąć: /System/Library/Extensions/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext i zrestartować kompa. Kext zostanie dodany z systemu 10.6.8 - nie ma sie co martwić. Jeśli tego nie zrobisz to system podczas aktualizacji sie wysypie i trzeba bedzie robic wszystko od zera.
PS: ten bug da się pominąć ale trzebaby sobie zrobić samemu BootCD z poprawionym DSDT lub odpowiednimi kextami.
Witam.. no to tak, uruchomiłem z cd: UniBootX_v1.4_universal.zip - wg instrukcji, potem zbootowalem SL 10.6.3 Retail (to jest ten obraz który wcześniej
zainstalowałem przy pomocy iBoot ale mi sie nie uruchmił po restarcie...) -
mała uwaga: HDD jest wpięty w sataII i dvdrom jest wpięty w sataII - (hdd jest sata II)
1. bez żadnych parametrów - wysypało się - monitor się wyłączył więc się nie da zrobić fotki...
2. następnie zbootowałem z parametrem: -v (wpisane tylko -v) - to samo co wyżej
3. następnie zbootowałem z parametrami: -x -v - to samo wyłącza się monitor i cisza
4. następnie zbootowałęm z parametrami: PCIRootUID=1 -x -v , troche pomieliło - ukazał się jasny ekran ze strzałką - strzałka działała przy ruchach myszką
ale co z tego jak nie miałem na co kliknąć .
Oczywiście LAN i AUDIO wyłączone na płycie, mnożnik na 32 i ustawione AHCI.
Zauważyłem że coś nie tak widzi partycje utworzone wcześniej podczas insalacji, coś mu się nie podobało przy uruchomieniu - choć to były same mackowe partycje.. Teraz odpalę instalkę z iBoota, potem retaila 10.6.3 usunę partycje i powtórzę to co wyżej w krokach 1,2,3,4 ... i dziwne, bo starym iBootem normalnie odpala mi to, wymazałem partycje, sformatował mi jako jedną dużą MAC OS Extended (Journaled) no i... reset i jade z UniBootX_v1.4_universal .. No i dzieje się to samo co wcześniej, w pierwszym poście uaktualniłem specyfikację.. pozdrawiam i dzięki za pomoc .
syzy
Aktualizacja 23.01.2012r
Link do zrzutów podczas bootowania 10.6.3 iBoot'em 3.2.0 z opcją -v
Kod:
http://www65.zippyshare.com/v/44760768/file.html
[ Dodano: 2012-01-24, 11:00 ] oswaldini, mógłbyś mi coś poradzić gdzie robię błąd? i w czym problem? UniBootX'em w ogóle nie ruszała instalacja.. natomiast jak zbootuję iBoot'em 3.2.0 -> SL 10.6.3 retail rusza instalator, utworzę sobie partycję itd.. zainstaluje ale później system się nie uruchamia - tak jak napisałem wyżej w pierwszym poście... Specyfikacja sprzętu już uaktualniona... pozdrawiam, syzy.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-25, 12:53
Nie odpala grafika - uruchom z komendą GraphicsEnabler=No zrób aktualizację do 10.6.8 i możesz odpalać z GraphicsEnabler=Yes
Jeżeli chcesz zrobic update do 10.6.8 patrz wyżej:
oswaldini napisał/a:
Zanim zrobisz update do 10.6.8 trzeba usunąć: /System/Library/Extensions/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext i zrestartować kompa. Kext zostanie dodany z systemu 10.6.8 - nie ma sie co martwić. Jeśli tego nie zrobisz to system podczas aktualizacji sie wysypie i trzeba bedzie robic wszystko od zera.
Tak, później odpalić go jeszcze raz z GraphicsEnabler=No, usunąć ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext, zrestartować, znów odpalić z GraphicsEnabler=No i zainstalować combo update do 10.6.8. Są w nim zawarte kexty do twojej grafiki, więc później nie będziesz musiał już dezaktywować GraphicsEnablera.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Tak, później odpalić go jeszcze raz z GraphicsEnabler=No, usunąć ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext, zrestartować, znów odpalić z GraphicsEnabler=No i zainstalować combo update do 10.6.8. Są w nim zawarte kexty do twojej grafiki, więc później nie będziesz musiał już dezaktywować GraphicsEnablera.
Już nie trzeba na nowych UniBootX'ach kasować ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext.
Sprawdzajcie wątek, bo na bieżąco są publikowane nowe wersje.
Tu np wersje które powinny zadziałać z w/w kartą, ale na razie tylko z płytą w wersji 10.6.3, aktualnie pracujemy nad wersją działającą z 10.6.3 jak i 10.6.0.
http://forum.osx86.org.pl...6,105.htm#60539
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.