Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-09, 23:16
witucha0 napisał/a:
Mam już powoli dość tego ICH7 i AHCI na nim :(
Jeśli działa bez tego kexta, to znaczy, że działa w trybie IDE a nie AHCI No i kext od IntelPIIXATA musi gdzieś tam w systemie być. Cudów nie ma. I w tym wypadku AHCIPort Injector/Legacy faktycznie jest niepotrzebny.
Co do tego, co działa samo z siebie, a co nie, to wystarczy zajrzeć do odpowiedniego kexta (AppleAHCIPort.kext) i poanalizować co jest w Info.plist.
witucha0,
Na razie idę Twoim tutkiem ale już na samym początku mam błąd :'(
Kiedy włożę retaila (już po chameleonie) - pokazuje się on do wyboru,ale jak zrobię enter ekran robi się czarny ( w trybie -v) a biały z jabłuszkiem na środku ( w trybie arch=i386 i normalnym).Dalej nic się nie dzieje.
Może coś w biosie mam źle ustawione?te rzeczy przestawiam:
Main>sotrage conf>ata/ide conf:enchanced
enchanced mode support on:SATA Adv>usb conf>legacy usb support:enabled
pci/pnp> plug'n'play o/s:yes Power>suspend mode:S3 only
ACPI 2.0:Enabled
tutaj sa zdjecia jak wyglada bios tej plyty
Kod:
http://pclab.pl/art38767-8.html
[ Dodano: 2010-09-12, 17:29 ]
Próbowałem właśnie odpalić z Empire Efi też nie działa:
EE 1085 (intel) przy probie uruchomienia instalki retaila mam info w verbosie:
ACPI table not found dsdt.aml
a dla EE 1085 (legacy)
No dsdt replacement found. Leaving ACPI data as is.
udało się!
Po wielu instalacjach osx stanął na nogi, do jego instalacji użyłem jednak iAtkosa S3 ...
System wstał kiedy w customizie ustawiłem zmodyfikowany kernel qoopz 10.3.0, nie wiem co to oznacza ale wynik jest taki, że piszę właśnie ze SL :'D
w związku z tym mam pytania:
- jak sprawdzić czy wszystko się "poinstalowało"? czy oba rdzenie pracują czy tylko jeden?
- jak najlepiej sprawdzić wydajność czy wszystko jest w porządku?
- czy w związku z tym, że nie mam vanilli tylko ten qoopz będę mieć problemy z obsługą programów?
1. Choćby istatem, System Profilerem, albo Actvity Monitorem (chyba).
2. Geekbench, Xbench, Cinebench
3. Z programami raczej nie. Gorzej z update.
Sprawdź czy działa Ci speedsteep.
Ja na Twoim miejscu szukałbym przyczyny niedziałania Vanilliowego kernela. Może po prostu masz aliasy procesora, co łatwo jest naprawić. Zrób zrzut dsdt, jak radził rzooff.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-19, 17:27
SpeedStep nie będzie chulał na modyfikowanym kernelu.
Ogólnie na tym sprzęcie działanie na czymkolwiek innym niż kernel vanilla, to proteza. Na 99% rozwiązanie leży w DSDT... tak jak pisałem wyżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.