Wysłany: 2010-02-23, 00:06 Asus P5q, problem dysk startowy
Siemka
Mam maly problem z zainstalowaniem SL'a... mianowicie po formacie itp wybraniu skladnikow rozpoczela sie instalacja i niby poszlo wsyztko ok gdyby na koniec nie wyskoczyl mi komunikat : Nie mozna zainstalowac systemu WYBERZ DYSK STARTOWY" wchodzilem w ta opcje do wybrania sa tylko dwie rzeczy mac osx 10.54 na woluminie snow leoparda itp oraz start z sieci... czy wybiore to czy to drugi e to i tak na sam koniec instalacji wyskakuje to samo :(((
Mialem wczesniej osx leopard 10.5.6 ale postanowilem przeskoczyc wyzej jesli mozecie pomozcie bo juz niewiem co mam robic:((((
Moj sprzet to Asus P5q , Intel Core Quad 2, 4 GB ramu... czytalem rozne tutorialki i kurde niegdzie nie moge znalez wzmiany o dysku startowym HELP!!
Witam.
Patrzałeś może co wyświetla Ci dziennik instalatora? Opcja dostępna bodajże w menu "Help"/"Pomoc" podczas instalacji systemu. Zakładam że może być tam przydatne info
Patrzylem ale nie wiem ktora rzecz mozebyc przydatna ? :( mam tylko jeden dysk z osx a tak ma m2 dyski jeden jest na winde teraz pisze z laptopa bo tak tu przegladam forum a tam caly czas non stop kontynuje instalacje i mnie juz normalnie szlaq trafia a siedze od 17 w koncu mowie sie zarejetruje u Was bo juz niewiem gdzie mam szukac pomocy... teraz zobacze co i jak tam pisze dam ci za chwilke znac ale jesli mozesz powiedz czego szukac moze tak bedzie szybciej... thx
Ostatnio zmieniony przez relative 2010-02-23, 17:49, w całości zmieniany 1 raz
A wiesz że sam jeszcze nie wiem? jak może zauważyłeś poprzedni post był moim pierwszym na tym forum, sam od paru dni czytam i staram się czegoś nauczyć by ogarnąć ten system. Tak więc nie zdziw się jak Ci nie pomogę, po prostu improwizuje :P
Domyślnie dziennik wyświetla same błędy, więc na samym dole powinno być coś na ten temat.
Instalowalem wczesniejsze wersje Leoparda i nie bylo takich jajec z dym dyskiem startowym jak teraz..... wogole nie wchodzilem w opcje dysku srtartowego takze bij glowa w sciane a w necie nic na ten temat nie ma jedynie znalazlem cos o formacie zorbilem jak kazali i lipton...
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-23, 09:51
Nie modyfikowanego obrazu SL nie zainstalujesz na MBR ! SL nie modyfikowany potrzebuje dysku w GUID, ew można przerobić płytke wg mojego tutka i bedzie sie dało zainstalować na MBR. Dystrybucje da sie instalować na MBR ponieważ w/w modyfikacje już mają !
Ew jeżeli nie masz nic waznego na dysku lub masz możliwosc zmagazynowania gdzies danych to sformatuj w Disk Utility dysk na GUID (wszystkie partycje HFS+) a nie na MBR. Potem przerobisz HFS+ na FAT i bedziesz miał dysk hybrydowy GUID/MBR z możliwością zainstalowania Win, wszystko w poradnikach, szukaj a znajdziesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.