Wysłany: 2011-10-19, 10:59 Asus P8H61-M LX2 + i3-2100 - jaki macosx i jakie distro?
Witam,
Przede wszystkim dzień dobry wszystkim na forum.
Widzę, że działa prężnie i mam nadzieję, że dzięki Wam postawię osx na swoim sprzęcie.
Oto moja konfiguracja:
1. Asus P8H61-M LX2
2. Intel Core i3-2100, SSE4.1/4.2, AVX
3. ICH5
4. Brak
5. ASUS GT520 1GB
6. VIA VT1708S
7. Realtek 8111E PCIe Gigabit
8. Brak
9. 1 dysk WDC Caviar Green 1TB interface SATA, utworzona 1 partycja podczas instalacji iAtkosem s3v2, DVD podpięte również na SATA
10. Klawiatura i mysz na USB
Czytałem forum wzdłuż i wszerz i cytując Kazika mogę powiedzieć "głupi jestem tak jak byłem"....
Próbowałem instalować 10.6.3. retaila pobranego z neta odpalając iBootem 3.2.0, skończyło się "you must restart..."
Następnie pobrałem iAtkosa s3 (spatchowałem go do v2), odpaliłem i zainstalowałem z ust. fabrycznymi - Instalacja pomyślna, pacjent zmarł.
System nie wstaje - w trybie verbose nawet nie zdążę sprawdzić co wyświetla, z czyszczeniem cache zasuwa milion znaków na minutę i znika wszystko.
W trybie single user znika wszystko.
Próbowałem znaleźć informacje jakie mam zaznaczyć modyfikacje przy instalacji iAtkosa, ale bezowocnie.
Dodam, że tryb AHCI włączony, napędy na SATA, HPET włączone, wyłączone wszystkie urządzenia "on board".
Wpisywałem różne busratio, ale też bez skutku (pomijam, że znalezienie info na temat płyt jest nieco trudne, bo nie ma jej nawet na stronie Asusa...)
Niestety nie potrafię znaleźć wskazówek na temat mojego procesora - znalazłem info na forum, że tylko Lion. Na innych zaś forum ktoś pisze, że spokojnie 10.6.3 i można robić update.
I tu moje pytanie zasadnicze - co jestem w stanie postawić na tym zestawie, ewentualnie jaką ścieżką pójść?
Niestety nieco pośpieszyłem się z zakupem sprzętu i zapewne niezbyt szczęśliwie kolega mi zrobił zestaw.
Być może będę mógł go wymienić, ale może jednak da się coś z tym zestawem zrobić.
Wierzcie mi, że od kilku dni czytam setki postów i temat nie jest dla mnie łatwy - wybaczcie zatem ewentualne faux pas.
Nie wynika z ignoranctwa, a z przegrzania rdzenia
Wszystkie Sandy Bridge wymagają patchowania jednego kexta systemowego aby system odpalił z zarządzaniem energią. Służy do tego SpeedStepper ale jest to bardzo uciążliwe bo po każdej aktualizacji trzeba użyć nowego speedstepera jeszcze przed rebootem bo system nie wstanie ! Problem rozwiazuje patchowany BIOS - jak potrzebujesz zgłoś się do mnie na PW.
Co do samej instalacji: Zainstaluj retaila 10.6.3 za pomocą unibootx, odpal zainstalowanego 10.6.3 za pomocą unibootx, zrób aktualizację do 10.6.8 i uruchom ponownie za pomocą unibootx - doistaluj potrzebne kexty, smbios, org.chameleon.boot.plist oraz chameleona. Pomoże Ci w tym Chameleon Wizard i Kext Wizard, które znajdziesz w dziale "Kącik Dewelopera"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.