Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
DX58M01 (X58 + ICH10)
marekw 
carrtman

Wysłany: 2010-03-18, 13:34   DX58M01 (X58 + ICH10)

Witam,

Po paru miesiącach uruchomiłem snow leoparda na swoim sprzęcie x58 i920 6gb i hd4850.
Opiszę to w krótki sposób :lol: :
Mianowicię:

Ja startowałem z poradnikiem rzooff-a, lecz jakoś nie szło ;-) .
Więc zaopatrzyłem się w distro Hazarda: Snow Leopard 10.6.1-10.6.2 Intel AMD made by Hazard
To posłuży nam jako instalka do stworzenia działającego Mac-a.
Podczas uruchamiania płyt startujemy z F8 i wpisujemy :
Kod:
-v busratio=20 cpus=1

inaczej cały czas bedziemy mieli restart systemu więcej info na stronie Hazarda

Kod:
www.leohazard.com

Podczas instalcji podzieliłem dysk na dwie partycję :
jedną dla sytemy tymczasowego czyli Hazard i oczywiście jedną dla Rentail-a,
następnie wybrałem jak Leo sugerował:
oprócz kextów do grafy zawsze był jakiś KP albo czarny ekran z szachownicą
Kod:

chamaleon RC3 PCEFI 10.5

ElliottForceLegacyRTC for cmos reset
- X11
- Rosetta
- QuickTime 7

.
Po zakończonej instalacji uruchamiamy system z :
Kod:
-v -x

czysli w safe mode ,ale to nam wystarczy sieć będzie działać co jest najważniejsze :-P

Nastepnie robimy wszystko tak jak napisał rzooff w swoim poradniku : Snow by rzooff
z paroma wyjątkami dokładnie;

1Przy dostosowaniu instalacji pozostawiłem :
-Rosetta ,reszte według uznania.

2.com.appel.Boot.plist kopiujemy z dysku gdzie mamy wgranego snowa by Hazard i zmieniamy żeby grafika chodziła dodaj wpis:

Kod:
<key>GraphicsEnabler</key>
    <string>Yes</string>

Dzięki 314TeR ,który to podpowiedział w tym wątku Jak uruchomic hd4850 .
Cały plik wygląda u mnie tak :
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
        <key>GraphicsEnabler</key>
        <string>Yes</string>
    <key>Kernel</key>
    <string>mach_kernel</string>
    <key>Kernel Flags</key>
    <string></string>
    <key>Timeout</key>
    <string>5</string>
</dict>
</plist>

Nic nie zmieniałem tak pozatym.
Mała sugestia przed restartem:
1.pościągać wszystkie pliki jakiem mamy pobrać:

-patrz poradnik rzooff,
-dodatkowo do dźwięku kexty
Kod:

ALC888Audio[1].mpkg.zip

2Tak wygląda moje KekstStore:
Kod:

-AHCIPortInjector.kext
-AppleIntelPIIXATA.kext
-fakesmc.kext
-IOAHCIBlockStorageInjector.kext
-LegacyATI4800Controller.kext
-LegacyJMB36xSATA.kext
-NullCPUPowerManagement.kext

Teraz można już restart controlnie z
Kod:
-v
i powinien ukazać się nami filmik powitalny .

Na tym etapie tylko będzie działać nam grafika :lol: .

Następny krokiem u mnie było uruchomić dźwięk zrobiłem to w następujący sposób:

Zainstalowałęm paczkę którą sciągniecie z sieci przed restartem,
restart systemu dzwięk nie działa wiec kopiujecie z starego systemu czyli snow Hazard kext VoodooHDA.kext który jest w S/L/E i instalacja za pomocą kexthelper .Restart i dźwięk powinien chodzić 8-) .
Nie wiem dlaczego w ten sposób ale to jedyna wersja gdzie dźwięk się odezwał ;-) .

Teraz tylko sieć, sposób podobny do dźwięku, oczywiście zaglądamy do S/L/E na dysku z Hazardem i kopiujemy te kexty
Kod:

-nForceLAN.kext
-Intel82566MM.kext
-AttansicL1eEthernet.kext
-RealtekR1000SL.kext

ja robiłem to pojedyńczo i restart :-> , po wszystkich kekstach sieć nadal nie będzie działać, trzeba wejść w system preferenc i zmienić ustawienia sieci :
Kod:

Konfiguruj IPv4 UżywającDHCP
Konfiguruj IPv6 Automatycznie

Całość wygląda przyjaźnie wiec za każdym dobrym wyborem macie następne zielone światełko świecące :mrgreen:

Odpaleni aktualizacji nastąpiło u mnie dopiero teraz kiedy miałem dźwięk i sieć chodzącą .

Ostatnia rzecz to wgranie kextów do sleep-a u mnie całość wygląda tak:
Kod:

AHCIPortInjector.kext
AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext
AppleIntelPIIXATA.kext
Disabler.kext
EvOreboot.kext
fakesmc.kext
IOAHCIBlockStorageInjector.kext
IOATAFamily.kext
LegacyATI4800Controller.kext
LegacyJMB36xSATA.kext
NullCPUPowerManagement.kext
OpenHaltRestart.kext
PlatformUUID.kext
SleepEnabler.kext

Ale spokojnie wpierw wgrałem dwa te które sugeruje rzooff następnie Restart systemu ,
dalej według kolejności jaką mamy w S/L/E "starego systemu" , robiłem tak ponieważ jak wrzuciłem wszystko na raz miałem KP :-( .

Sumując składając kexty z distro Hazarda i Kexty rzooff-a system chodzi .

Więc to wszystko 8-)

Na końcu chcem podziękować wszystkim za pomoc w szególności rzooff-i i 314TeR-wi,
oraz przeprosić za jakość opisu ale to jest pierwszy mój taki post :-D

(Teraz trzeba uruchomić system na vaio albo fujitsu )
Ostatnio zmieniony przez marekw 2010-03-20, 18:40, w całości zmieniany 6 razy  

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2010-03-18, 14:46   Re: FOXCONN DX58M01 (X58 + ICH10)

marekw napisał/a:
Ja startowałem z poradnikiem Rzoofa, lecz jakoś nie szło ;-)

Tzn. co konkretnie się działo?

Pytam bo to nieszczęsne distro Hazard jest bardzo takie sobie - jest tam sporo niezbyt przemyślanych modyfikacji, na które nie ma się wpływu przy instalacji. W efekcie w wielu przypadkach ono po prostu nie działa.
Niestety większość z tych rzeczy sam przenosisz zupełnie niepotrzebnie do Retailowej instalacji...

marekw napisał/a:
...VoodooHDA.kext który jest w S/L/E i instalacja za pomocą kexthelper .Restart i dźwięk powinien chodzić 8-) .
Nie wiem dlaczego w ten sposób ale to jedyna wersja gdzie dźwięk się odezwał ;-)

KextHelper nie działa dobrze na Snow bo w innym miejscu są systemowe Caches i w wyniku takiej instalacji nie jest odświeżany mkext. Czyli kext zadziała dopiero po restarcie z -f, lub ręcznym skasowaniu systemowego Extensions.mkext.
Zamiast tego na 10.6 skutecznie działa Kext Utility.
A tak już ogólnie, to lepiej wrzucić nową wersję VoodooHDA z modyfikacjami Slice'a.

Cytat:
Teraz tylko sieć, sposób podobny do dźwięku, oczywiście zaglądamy do S/L/E na dysku z Hazardem i kopiujemy te kexty
-nForceLAN.kext
-Intel82566MM.kext
-AttansicL1eEthernet.kext
-RealtekR1000SL.kext

A to masz 4 różne karty sieciowe? Eeee...
Sprawdź jaką masz sieciówkę i zainstaluj właściwego kexta.

Cytat:
Ostatnia rzecz to wgranie kextów do sleep-a u mnie całość wygląda tak:
AHCIPortInjector.kext
AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext
AppleIntelPIIXATA.kext
Disabler.kext
EvOreboot.kext
fakesmc.kext
IOAHCIBlockStorageInjector.kext
IOATAFamily.kext
LegacyJMB36xSATA.kext
NullCPUPowerManagement.kext
OpenHaltRestart.kext
PlatformUUID.kext
SleepEnabler.kext

:shock:
Nie wiem co napisać... masakra. Masz szczęście, że to w ogóle działa.
Dodałeś multum zbędnych kextów zupełnie niepotrzebnych i też takich, które dublują swoje funkcje.
Przeczytaj sobie po co wrzucia sie poszczególne kexty. Część odpowiedzi znajdziesz w wątku na temat distra Hazard.

Taka instalacja Retaila nie ma sensu. Zrobiłeś sobie praktycznie to samo, co miałeś po instalacji Hazdard. Tyle, że zrobiłeś to ręcznie... tylko po co? ;-)
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!
Ostatnio zmieniony przez rzooff 2010-03-18, 15:05, w całości zmieniany 1 raz  

marekw 
carrtman

Wysłany: 2010-03-18, 15:00   Re: FOXCONN DX58M01 (X58 + ICH10)

rzooff napisał/a:
marekw napisał/a:
Ja startowałem z poradnikiem Rzoofa, lecz jakoś nie szło ;-)

Tzn. co konkretnie się działo?

Pytam bo to nieszczęsne distro Hazard jest bardzo takie sobie - jest tam sporo niezbyt przemyślanych modyfikacji, na które nie ma się wpływu przy instalacji. W efekcie w wielu przypadkach ono po prostu nie działa.

Więc przy próbie stawiania używałem innego maka co powodowało wiele problemów mi pewnie przez brak wiedzy:

dopiero wszystko ruszyło jak uruchomiłem distro Hazarda i używałem go tylko jako mac potrzebnego do instalacji.
Resztę robiłem jak zaznaczyłem według Twojego poradnika :-) .

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2010-03-18, 15:07   Re: FOXCONN DX58M01 (X58 + ICH10)

marekw napisał/a:
Więc przy próbie stawiania używałem innego maka co powodowało wiele problemów

Ale jakich?

marekw napisał/a:
Resztę robiłem jak zaznaczyłem według Twojego poradnika :-) .

Bardzo niewiele zrobiłeś wg mojego poradnika.
Przeczytaj mój poprzedni post - dopisałem trochę szczegółów.
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

marekw 
carrtman

Wysłany: 2010-03-19, 00:03   

Cytat:

A to masz 4 różne karty sieciowe? Eeee...
Sprawdź jaką masz sieciówkę i zainstaluj właściwego kexta.

Tak powinien zadziałać mi kext Intel82566MM.kext
niestety nie dopiero po wrzuceniu tych czterech na raz sieć ruszyła inaczej echo . Co do reszty ,czyli kexty o ktorych piszesz próbowałem wszystkiego ale dopiero w takim układzie system się podnosił restartował i wyłączał ok.
Cytat:
Taka instalacja Retaila nie ma sensu. Zrobiłeś sobie praktycznie to samo, co miałeś po instalacji Hazdard. Tyle, że zrobiłeś to ręcznie... tylko po co?

Czemu tak zrobiłem, na rentailu napewno lepiej chodzi mi system, czyli wszystkie urządzenia.

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2010-03-19, 02:17   

marekw napisał/a:
Tak powinien zadziałać mi kext Intel82566MM.kext
niestety nie dopiero po wrzuceniu tych czterech na raz...

Na razie to pisałeś, że do instalowania kextów używałeś kext helpera, więc trudno oceniać rezultaty...
Nie ma takiej możliwości aby do działania jednej karty sieciowej były potrzebne sterowniki od zupełnie innej karty. Co najwyżej może to przeszkadzać, a nie pomagać.

Trudno mi coś więcej doradzić, bo szukałem specyfikacji tej płyty i google milczy. Na stronie Foxconn'a takiego modelu nie ma w ogóle, ale widzę, że oni nie stosują kart Intela... a raczej Realteki i wtedy opisana przez Ciebie sytuacja jest prawdopodobna -> tzn. zadziałało po wrzucieniu RealtekR1000SL.kext
Zrób porządną specyfikację, wtedy będzie można coś dopasować, a nie wrzucać wszystko jakk leci... ;-)

Co konkretów - to po kolei:
1. AHCIPortInjector.kext -> injekcja wszystkich ICHx w trybie AHCI
2. AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext -> fix tzw. mouse lag dla kart NVidia (8600, 8800, 9600, 9800)
3. AppleIntelPIIXATA.kext -> obsłucha ICHx w trybach IDE, RAID, zawsze może się przydać
4. Disabler.kext -> zablokowanie Power Management'u
5. EvOreboot.kext -> fix Shutdown, Restart
6. fakesmc.kext -> Niezbędny dla każdego hackintosha
7. IOAHCIBlockStorageInjector.kext -> fix "pomarańczowych" ikonek
8. IOATAFamily.kext -> fix problemu występującego przy ICH8M w trybie IDE
9. LegacyATI4800Controller.kext -> fix dla kart ATI 48xx innych niż 4870
10. LegacyJMB36xSATA.kext -> obsługa kontrolera JMicron, tylko SATA
11. NullCPUPowerManagement.kext -> zablokowanie Power Managementu
12. OpenHaltRestart.kext -> fix Shutdown, Restart
13. PlatformUUID.kext -> fix UUID potrzebny przy Chameleonie 2 do wersji RC3 włącznie
14. SleepEnabler.kext -> naprawa Sleep przy wyłączonym Power Management.

Kexty zupełnie zbędne: 2, 8.
Kexty, które dublują swoje funkje (robią to samo, tak samo): 4=11, 5=12.
Jeśli używasz trybu AHCI, to nie potrzebujesz: 3.
Jeśil używasz trybu IDE, to nie potrzebujesz: 1, 7.
Prawdopodobnie nie potrzebujesz: 10 (przy ICH10 ten kontroler obsługuje co najwyżej zewnętrzny eSATA, a na IDE ten kext nie zadziała).
Jeśli używasz Chameleona 2 RC4 i wyżej, to niepotrzebny jest: 13.
Uważaj na 14, bo różne wersje działają z różnymi wersjami Snow'a. Jak pomylisz to będzie KP.

Kilka kextów ma pewnie już nowesze wersje lub nowsze odpowiedniki... to już sobie poszukaj.
Im więcej masz niepotrzebnych modyfikacji tym gorzej, pod każdym względem!

marekw 
carrtman

Wysłany: 2010-03-19, 08:00   

Cytat:
PlatformUUID.kext
u mnie spowodował pożadne zamykanie system nie używająć przycisku power na końcu.

Cytat:
Uważaj na 14, bo różne wersje działają z różnymi wersjami Snow'a. Jak pomylisz to będzie KP.

Tak zauważyłem, jeżeli użyłem go samym początku zabawy to po aktualizacji systemu do 10.6.2 niestety KP tak jak piszesz. wiec go muszę wykreślić.
Cytat:

AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext -> fix tzw. mouse lag dla kart NVidia (8600, 8800, 9600, 9800)

Wszystko robiłem metodą prób i błędów to jest dziwne ale ten kext naprawił mi podwujny kursor mysz , dokładnie przy odpalani system i safari to w górnym prawym rogu pokazywał mi się drugi kursor mysz . Nie pojawia mi się więcej po tym kekscie .

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2010-03-19, 09:11   

rzooff napisał/a:
2. AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext -> fix tzw. mouse lag dla kart NVidia (8600, 8800, 9600, 9800)

Wyjaśnijcie co ma kext od VGA Intela (GMA950 X3100) do kart nvidii?

Jak masz poprawnie zrobione dsdt, tzn masz poprawki do HPET, RTC, TIMR, PIC oraz masz jakiegoś najnowszego Chameleon'a PreRC5 lub AsereBLN to na 99% możesz się pozbyć:
Cytat:
4. Disabler.kext -> zablokowanie Power Management'u
5. EvOreboot.kext -> fix Shutdown, Restart
11. NullCPUPowerManagement.kext -> zablokowanie Power Managementu
12. OpenHaltRestart.kext -> fix Shutdown, Restart
14. SleepEnabler.kext -> naprawa Sleep przy wyłączonym Power Management.
13. PlatformUUID.kext -> fix UUID potrzebny przy Chameleonie 2 do wersji RC3 włącznie

A jest spora szansa że będzie działał poprawnie sleep/shutdown/restart

Cytat:
7. IOAHCIBlockStorageInjector.kext -> fix "pomarańczowych" ikonek

Tego nie polecam już używać, wg mnie "elegantszy" jest ten:
http://forum.osx86.org.pl...rawy-vt1478.htm

reszta jak napisał rzooff i idę o zakład że można by zredukować tę w/w listę do 4, 5 kextów.

Istota Retail'a to minimalizm, a co za tym idzie wiedza co jest niezbędne aby uruchomić Mac OS X.
Dla porównania np mój sprzęt ze stopki wymaga 3 kextów w /E/E:
ALC1200-v.4.kext - to do dźwięku onboard
fakesmc.kext - tego nie trzeba tłumaczyć
OrangeIconFix.kext
i ze specyfikacji płyty dodatkowy kext do karty sieciowej R1000 wrzucam do /S/L/E
i to wszystko.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2010-03-19, 11:33   

314TeR napisał/a:
rzooff napisał/a:
2. AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext

Wyjaśnijcie co ma kext od VGA Intela (GMA950 X3100) do kart nvidii?

Racja - pop....yło mi się z kextem blokującym UpstreamClient...
W każdym razie nie jest to kext od ATI.

marekw napisał/a:
PlatformUUID.kext
u mnie spowodował pożadne zamykanie system nie używająć przycisku power na końcu.[/quote]
A w moim samochodzie jak się wciska hamulec to on przyspiesza... ;-)
Z to co piszesz odpowiadają numerki 5 i 14. Wywal oba, a przekonasz się, że system przestanie się restartować.
Jeśli masz Chameleona RC4 to wywal PlatformUUID, a przekonasz się, że nie ma żadnej różnicy.

Marku, podobnie jak w temacie karty sieciowej, przekonujesz nas do rzeczy nieco absurdalnych. Nie chcesz zmieniać układu kextów OK - przecież Cię nie zmusimy. Ale proszę uwierz, że to co piszesz nie trzyma się kupy.

marekw 
carrtman

Wysłany: 2010-03-19, 15:47   

jak najbardziej panowie ja nikogo nie przekonuje ,tym bardziej Was bo zabawe z snowe-m zaczynałem od kopletnego zera jak na razie dałem sobie spokuj chodzi mi sprzet i ni nie ruszam muszę odpocząć po tych wszystkich dniach niemocy.
rzoof.

Cytat:
Z to co piszesz odpowiadają numerki 5 i 14. Wywal oba, a przekonasz się, że system przestanie się restartować.
.

Możliwe ale nie chodziło mi , że system mi się resetuje tylko ,że jak robię zamknij system lub uruchom ponownie ,musiałem użyć przycisku on/off inaczej stopka na info kill system albo jakoś tak i nic. dopiero po wszystkich tych swoich kextach co powrzucałem zaczął się uruchamiać ok.

Używam Chameleon'a rc 4 takiego jak rzoof ma w poradniku nie kombinowałem z żadnym nowym.

Na pewno usiądę raz jeszcze do tej zabawy, na razie odpocznę trochę i zacznę nadrabiać innych spraw bo prze snow-a jestem dużo w plecy z czasem. Przynajmniej inni z podobnym zestawem będą mądrzejsi w sprawie kext-ów.

314TeR

Cytat:
Jak masz poprawnie zrobione dsdt, tzn masz poprawki do HPET, RTC, TIMR, PIC

Szczerze mówiąc nie zaglądałem do dsdt jedynie wygenerowałem jak rzoof pisze i to wszystko , może ty jest pies pogrzebany. :-|

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2010-03-19, 16:01   

marekw napisał/a:
Możliwe ale nie chodziło mi , że system mi się resetuje tylko ,że jak robię zamknij system lub uruchom ponownie ,musiałem użyć przycisku on/off

Właśnie o to mi chodziło, tyko napisałem... co napisałem ;-)
W każdym razie wystarczy jeden z kextów 12 lub 5, do naprawienia takich problemów z Shutdown / Restard.
Kext od UUID (zbędny) nie ma tu z całą pewnością nic do rzeczy.

marekw 
carrtman

Wysłany: 2010-03-20, 14:21   

Nie dawało mito wszystko spokoj i dziś zabieram się jeszcze raz tak jak piszecie.

rzoff
Cytat:
Trudno mi coś więcej doradzić, bo szukałem specyfikacji tej płyty

Opis płyty już wrzucałem w temacie Błąd DSDT

ale tu jest link do płyty raz jeszcze Płyta Głóna
Ostatnio zmieniony przez marekw 2010-03-20, 15:02, w całości zmieniany 1 raz  

marekw 
carrtman

Wysłany: 2010-03-20, 15:01   

Po wyrzucałęm to co pisaliście zaraz wykreśle z listy ale niestety sleep jak zawsze zawodzi, czy możecie mi podpowiedzieć jak kext mam zmienić lub jeszcze wyrzucić aby mi komp wstawał po sleepie bo to mi nie działało cały czas. :-(

O to lista kextów które mi zostaływ E/E:
Kod:

AppleIntelPIIXATA.kext
fakesmc.kext
LegacyJMB36xSATA.kext
OpenHaltRestart.kext

rzuff
Cytat:
Na razie to pisałeś, że do instalowania kextów używałeś kext helpera, więc trudno oceniać rezultaty...
Nie ma takiej możliwości aby do działania jednej karty sieciowej były potrzebne sterowniki od zupełnie innej karty. Co najwyżej może to przeszkadzać, a nie pomagać.

Trudno mi coś więcej doradzić, bo szukałem specyfikacji tej płyty i google milczy. Na stronie Foxconn'a takiego modelu nie ma w ogóle, ale widzę, że oni nie stosują kart Intela... a raczej Realteki i wtedy opisana przez Ciebie sytuacja jest prawdopodobna -> tzn. zadziałało po wrzucieniu RealtekR1000SL.kext

Użyłem Kext Utility ale dopiero po restarcje z -f dopiero jakieś zmiany ale co do kexta od sieci to zadziałał
Kod:
Intel82566MM.kext

tak jak pisałeś wystarczył jeden wiec następna zmiana w kextach co do dżwieku jak mi się uda ściągnąć kext o którym piszesz też sprawdzę.

Teraz tylko nieszczęsny Sleep :-( i z Vaio będę walczył :-/ Czy ma ktoś pomysł na ten nieszczesny sleep albo jakąś podpowiedź

Odpowiedz do tematu