Witam. Otóż od kilku dni śledzę Youtube i zagraniczne fora, z których połowę rzeczy rozumiem, dzisiaj dopiero wpadłem na pomysł żeby znaleźć forum osx86 po polsku. Otóż mój komp wygląda tak:
Gigabyte GA-945GM-S2 rev 1.0 mostek południowy wg CPU-z INTEL 82801GB ICH7/R rev A1
[*2xfront USB 2.0 4xRear USB
*Realtek HD Audio EDIT (nie potrzebuje realteka, mam interfejs audio ze sterownikami do MACa i go będę używać z ASIO)
*sieciówka Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet]
Mysz i klawa PS2
SATA 250 GB HDD (tutaj mam wgranego Windowsa 7) - partycje C i D
ATA 60 GB HDD (tutaj planuję wgrać MACa) niespartycjonowany (windows widzi jako E) kontroler IDE
ATI ASUS 6850 1GB
C2D E6600 2,4GHZ obsługuje SSE1 2 3 3S
2GB DDR2 RAM
DVD LiteOn ATA kontroler IDE
Dorwałem instalkę śnieżnego leoparda 10.6.6 z wgranym kameleonem rc3 bodajże. W każdym razie z instalką od hazardu.
Więc wypaliłem ISO na dvd, zrestartowałem kompa, zmieniłem w biosie boot 1 urządzenia na CD, 2 na HDD, włożyłem płytkę i czekam. Pojawiło się logo kameleona, wcisnąłem dowolny klawisz tak jak tego sobie życzono w instrukcji (co ciekawe widoczne był tylko dysk z instalką, hdd z windowsem już nie widział). Ok pojawiło się logo apple i na tym się kończy instalacja. Napęd chodzi jak drukarka igłowa, komputer przechodzi jakby w tryb uspienia i tylko widzę logo i ten znaczek że się ładuje. Czekałem około 10 minut i lipa.
przypuszczałem, że wina może być w płycie głównej, ale znalazłem temat:
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-23, 12:56
1. http://forum.osx86.org.pl...zetu-vt2415.htm
2. popraw linki ! Linki zewnętrzne mają być w samym QUOTE bez URL !
3. Sprzęt leciwy (mobo) ale do zrobienia, mam nawet do tego LegacyHDA.
4. Przy te grafice trzeba odpalać z GraphicsEnabler=No, do pełnego odpalenia potrzeba 10.6.8 + najnowszy chameleon = GraphicsEnabler=Yes
5. http://forum.osx86.org.pl...otcd-vt2646.htm
6. Z ATA nie będzie problemu - AppleIntelPIIXATA
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-23, 13:29
Specyfikacja nadal zła.
UWAGA! UniBootX nadaje się tylko do bootowania płyt MacOS X Retail 10.6.3 lub MacOS X Retail 10.6! Nie będzie prawidłowo współpracował z innymi wersjami MacOS X dystrybucjami typu Hazard, iATKOS!
1.Szkoda, a z tą wersją hazardu nie da rady u mnie zainstalować ?
2. LegacyHDA. mówisz że masz - co to jest ?
3. AppleIntelPIIXATA - tego kexta wgrywam po zainstalowaniu systemu tak ? Tylko że niezbyt to jest logiczne skoro, system chce wgrać na dysk ATA i jeżeli się uda to odpali się on z ATA, to po co kexta dogrywać jeszcze ?
Wysłany: 2012-01-23, 13:36
AD1. UWAGA! UniBootX nadaje się tylko do bootowania płyt MacOS X Retail 10.6.3 lub MacOS X Retail 10.6! Nie będzie prawidłowo współpracował z innymi wersjami MacOS X dystrybucjami typu Hazard, iATKOS!
Ad2. LegacyHDA to kext do karty dźwiękowej - najpierw uporaj sie z podstawami a jak dojdziesz do dźwięku to daj znać.
Dobra jeszcze zapytam. Jeżeli pominę punkt o Bootloader z instrukcji to po restarcie automatycznie będzie ładował się windows, a do maca wbiję się tylko po włozeniu płyty z UniBootXem ?
Btw - uaktualniłem listę sprzętową :P Nie wiem czy ten dysk SATA z windowsem też nie jest przypadkiem w IDE, ale przy instalacji MACA odłączę go i tak.
Wysłany: 2012-01-23, 14:09
haxigi napisał/a:
a do maca wbiję się tylko po włozeniu płyty z UniBootXem ?
Zgadza się - wtedy przeprowadzisz aktualizację do 10.6.8 i zrobisz postkonfigurację (chameleon, kexty itp.)
haxigi napisał/a:
Btw - uaktualniłem listę sprzętową
Bardzo Cienko Ci to poszło... Rany julek przecież to jest proste, ma być totalne wymagane minimum wg tutka abyśmy nie grzebali w gąszczu niepotrzebnych informacji:
1. GA-945GM-S2 rev 1.0
2. C2D E6600 2,4GHZ obsługuje SSE1 2 3 3S
3. ICH7
4. -
5. ATI/AMD 6850
6. Realtek ALC883 / dedykowana karta audio na USB
7. Realtek 8111B
8. -
9. ATA 60GB, czysty dysk
10. Mysz i klawiatura PS2
6. Realtek ALC883 toć tak jak wspominałem - jest mi zbędny mam własny interfejs audio ze sterownikami do Maca
Ok, to chameleona pominę bo chcę właśnie żeby automatycznie windows się ładował (nie wytłumaczę matce że wystarczy kliknąć na strzałki żeby windowsa wybrała, bo już to dla niej kosmos będzie), a ja sam przez Unibootxa będe wchodził do maca
Wysłany: 2012-01-23, 14:20
haxigi napisał/a:
Ok, to chameleona pominę bo chcę właśnie żeby automatycznie windows się ładował (nie wytłumaczę matce że wystarczy kliknąć na strzałki żeby windowsa wybrała, bo już to dla niej kosmos będzie), a ja sam przez Unibootxa będe wchodził do maca
Paranoja... Czytaj dalej tutki Wystarczy ustawić w chameleonie domyślną partycję z systemem i czas po jakim ma się automatycznie system włączyć jeśli użytkownik nie wybierze innego.
Co do ALC883 - nie ważne, widzisz różnicę w liście zrobionej przeze mnie, a tą zrobioną przez Ciebie ? Która czytelniejsza? Która zrobiona wg wymogów ?
Paranoja... Czytaj dalej tutki Wystarczy ustawić w chameleonie domyślną partycję z systemem i czas po jakim ma się automatycznie system włączyć jeśli użytkownik nie wybierze innego.
Co do ALC883 - nie ważne, widzisz różnicę w liście zrobionej przeze mnie, a tą zrobioną przez Ciebie ? Która czytelniejsza? Która zrobiona wg wymogów ?
Chylę czoło lista od ciebie rzeczywiście czytelniejsza Starałem się jak najdokładniej opisać wszystko dlatego tak dużo tego skrobnąłem Chociaż co do karty sieciowej i tego mostka nie byłem pewien :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.