Edit.
1. Flash BIOSU na E7ADSDTSLIC.F3A, poprawki w nim umiescil Jon55's
2. Wygenerowanie nowego dsdt.aml
3. Zastapienie fakesmc.kext nowsza wersja, oraz wywaleniem z extensions AHCIPortInjector.kext (nic nie wnosil do mojej konfiguracji)
Witam idąc za sugestia naszego admina 3.14. postaram się opisać moja drogę do postawienia systemu Leo w wersji 10.6.3 na komputerze opartym ma tej płycie.
Rok temu wybierając ten konkretny model płyty wydawało mi się iż to będzie bułka z masłem, w końcu opisowo to praktycznie odpowiednik maków (opartych na GF 9400)
Dobra ale do rzeczy.
1. Podmiana Biosu na
Cytat:
e7aumd2h.f3x
( w załaczniku), zawarto w nim natywne odpalenie grafiki, tak przynajmniej doczytałem, można również zmienić go tak aby karta muzyczna się odpalała natywnie, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Ale są osoby, które wiedzą
2. Na jednym z dysków zainstalowałem iPC 10.5.6 która zaktualizowałem do 10.5.8, podejrzewam, ze wystarczy jakakolwiek dystrybucja.
3. Format 2 dysku, który podzieliłem na dwie partycje, oczywiście schemat GUID.
4. Instalacja z nośnika Retail (109 zł w Saturnie) z pomocą tutka ... Snow 10.6.2 z Apple Retail DVD w 15-30 minut by rzooff. Wskazałem miejsce docelowe na 2 partycje. Niestety kexty, które są podane w dalszej częsci przewodnika nie pozwoliły uruchomić systemu, zamieszczam te które u mnie zadziałaly.
5. Instalacja Chameleon RC4 ze wskazaniem na 2 partycje.
Dwie partycje, ponieważ podejrzewałem problemy poaktualizacyjne, i postanowiłem na jednej z nich trzymać puki co system w wersji 10.6.0 i z niego ewentualnie robić poprawki w kextach na glównej partycji.
6. System wstał z działająca grafika, bez dzwięku, na razie poradziłem sobie z tym wkładając w USB kartę zęwnetrzną Sweex (działa natywnie).
7. Taka sama istalację przeprowadziłem na 1 partycji.
7a. Instalacja Chameleon RC5 na partycji 1
8. Odpalenie z 1 partycji i próba aktualizacji, zacząłem z grubej rury i od razu do 10.6.2, powitał mnie KP, jak już komputer się przerestartował, niestety następuje reset Biosu. Wymagane są poprawki w dsdt.aml (w tamtym momencie nie miałem go nawet wygenerowanego)
9. Ponowna instalacja i aktualizacja do 10.6.1 - ta przebiegła prawidłowo
10. Aktualizacja do 10.6.3 v1.1 i oczywiście KP, winnym okazała się wersja sleepmanager.kext, po podmianie system wstał.
potem zacząłem wywalać niepotrzebne kexty
acha, kexty trzymam w folderze extra\extensions, nie tworzyłem mkexta, aby ułatwic sobie podmiany kextów i nie musieć za każdym razem nadawać uprawnień.
11. Stworzenie dsdt.aml, za pomocą DSDTPatcherGUI_1.0 starałem się takowy stworzyć, niestety wyskakiwał bląd przy tworzeniu, dopiero jak zaznaczyłem opcje "force compile", plik się stworzył.
Przy obecnym Biosie, dsdt.aml stworzyl sie bez bledow
12. Zgodnie z sugestiami, ze im wiecej kextow to wcale nie lepiej udało mi się zejść do następujących:
fakesmc.kext, IOAHCIBlockStorageInjector.kext
Teraz, co chodzi, a nie - z tego co zaobserwowałem:
Karta graficzna uruchomiła się bez problemów.
Dźwięku w płycie jeszcze nie ma, jeszcze z nim nie walczyłem, dźwiek ze sweeksa oczywiście się pojawił
Porty USB działają, tzn rozpoznają urządzenia i chodzą w razie potrzeby w USB 2.0
Procesor Q8200 rozpoznawany jest jako Quad-Core Intel Xeon - na razie z tym nie walczyłem
Magic Mouse chodzi lekko ospale to znaczy zachowuje się jakby miała jakąś dziwną bezwładność (sprawdzałem jak działa w sklepie na macu i dlatego mam takie odczucia), tak samo zresztą działa na 10.5.8, wiec to pewnie kwestia BT, nie mam innych zgodnych z BT 2.1 adapterów abym mógł sprawdzić jak będzie na innych rodzajach.
Karta WiFi ASUSA działa bezproblemowo
Działa poprawne zamykanie ale aby zrestartowac trzeba pomoc sobie przyciskiem zasilania, resetuje się Bios(juz nie). O dziwo działa usypianie i wracanie z niego, co prawda miałem wrażenie że się jakoś dziwnie zachowywał, sprawa jeszcze do przetestowania. Acha, nie działa wejście w wygaszacz ekranu poprzez np. aktywny narożnik, wchodzi i zaraz z niego wychodzi.
Nie wiem czy działa steepspeed, prawdopodobnie nie.
Po uruchomieniu iStat 3.0 obciążenie rdzeni na około 5 - 10%, za to wskaźnik temperatury cały czas wskazuje 30 stopni, teraz wskazuje w granicach 70 i sie zmienia, zadzialal nowy fakesmc.kext . Podczas testu Geekbench21-MacOSX obciążenie dochodziło do 99%. Wynik 4880 w 32 bitach - wydawało mi się strasznie mało, ale podobno jest do przyjęcia
Na pewno trzeba poprawić dsdt.aml aby zadzialał speedsteep i przestał sie bios resetować. Co więcej nie wiem.
Jeśli ktoś ma tę płytę główną to może mój opis choć trochę mu pomoże aby okiełznać SL.[/i]
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Ostatnio zmieniony przez marjaz 2010-04-28, 14:44, w całości zmieniany 6 razy
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-04-27, 22:52
ALC889A - wystarczy legacyHDA do/E/E
OpenHaltRestart.kext / EvOReboot.kext lub chameleon AsereBLN / RC5pre8
Zamiast IOAHCIBlockStorageInjector.kext wsadz OrangeIconFix.kext http://forum.osx86.org.pl...ght=alternatywa
Koniecznie poprawki DSDT - patrz moj opis, jest tam tez opis jak poprawnie wygenerowac. Znajdziesz tez jak sprawdzic PM
W zalaczniku LegacyHDA do audio oraz OrangeIconFix.kext
po zamianie na OrangeIconFix.kext wszystkie dyski zrobily sie pomaranczowe, czyli nie do konca chyba zadzialalo , co do drugiego kexta to wrzucenie go do extra\extensions (tak przynajmniej odczytalem skrot e/e) tez nic nei dalo. Nadal jest tylko jedno urzadzenie Audio do wyboru.
[ Dodano: 2010-04-28, 00:28 ]
Faktycznie, po wywaleniu AHCIPortInjector.kext system sie tez uruchamia, zaistalowalem tez Chameleona RC5, zobacze jak bedzie z restartem.
[ Dodano: 2010-04-28, 00:34 ]
restart nadal nie dziala, chyba beda potrzebne kexty, zauwazylem, ze Stat podczas startu pobiera sobie jakas wartos temperatury (teraz jest 39) i ja trzyma, nie zmieniajac jej.
[ Dodano: 2010-04-28, 01:04 ]
wskazanie temperatury ruszylo po zmianie fakesmc.kext na nowszy, jako tjmax wstawilem wartosc 100 (tyle podane na stonach dla Q8200), obecnie wskazanie temp to 72 stopnie, troche duzo, jesli mozna wierzyc temu wskaznikowi. Co prawda wentylator jest zwykly od procka, jak otworze obudowe zobacze czy tmp zacznie spadac.
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-04-28, 10:51
A tak, moj błąd - jeszcze trzeba zrobic moda audio do DSDT Jak - opisane jest w moich poradnikach.
OrangeIconFix musi dzialać. Zmien nazwe katalogu Extensions (w Extra) na KextStore i wygeneruj mkexta.
Jeżeli restart nie działa to musisz jednak zastosować kexta - jeden z tych ktorey wspominałem
Wysoka temp bo pewno nie działa SpeedStep a nie masz w systemie z tego co widzę NullCPUPowerManagment. Jak sprawdzić czy działa PM - znowu odsylam do moich tutkow. Beda potrzebne wszystkie standartowe poprawki, jeżeli natywny PM nie odpali trzeba bedzie dopisać sekcje procesora do DSDT - najłatwiej przepisać z tabel SSDT - można zrobić dump w windosie lub linuxie - odsyłam znowu do moich poradników.
Zapuść Ubuntu 9.04 i zrób zrzuty wszystkie - potem załącz do tematu
1. Zmienilem Bios na jeszcze inny, podam go w tutku, Bios spowodowal, ze po restarcie nie trzeba go przywracac, i oczywiscie na nowo wygenerowalem dsdt,aml, tym razem bez bledow.
Najprawdopodobniej wystarczyło poprawić samo dsdt.aml i obeszłoby się bez zmieniania biosu
pewnie tak, ale czy tak nie jest badziej elegancko , przynajmniej dsdt.aml stworzyl sie bez bledow.
[ Dodano: 2010-04-28, 15:52 ]
oswaldini napisał/a:
A tak, moj błąd - jeszcze trzeba zrobic moda audio do DSDT Jak - opisane jest w moich poradnikach.
OrangeIconFix musi dzialać. Zmien nazwe katalogu Extensions (w Extra) na KextStore i wygeneruj mkexta.
I tu mam maly klopot, poniewaz jak wchodze na infomacje o dysku, a dokladnie o partycji nie mam opcji zignorowania praw wlasnosci na tym wolumenie, na inne partycje jak wchodze, mam to odznaczone, a tej wogole tego nie ma, przez co nie moge stworzyc dodatkowych katalogow w extra.
1. Zmienilem Bios na jeszcze inny, podam go w tutku, Bios spowodowal, ze po restarcie nie trzeba go przywracac, i oczywiscie na nowo wygenerowalem dsdt,aml, tym razem bez bledow.
Polecił bym wgranie najnowszego oficjalnego BIOS'u ze strony gigabyte - F4 - i wyciągnięcie kompletu tablic np pod Ubuntu, a następnie poprawienie ich. Jakiekolwiek zmodowane BIOS'y z netu czu customowe dsdt, są zawsze zrobione pod sprzęt właściciela i jeśli nie mamy identycznego procesora, ilości ram, to mogą być problemy... od zwykłego np braku wyłączania, do nawet spalenia CPU jeśli była modyfikowana sekcja procesora.
Tak więc, wrzuć nowy bios, przywróć ustawienia fabryczne, poustawiaj w nim opcje do PM, włącz SpeedSteep, Enchanced C State, HPET 64 bit itp... jak to w gigabyte, potem dump pod ubuntu - pierwszy poradnik oswaldiniego o dsdt i zamieść wynik na forum. Podrasujemy Ci DSDT, lub w celach edukacyjnych sam pewnie to zrobisz i będziesz wiedział co masz i po co.
Polecił bym wgranie najnowszego oficjalnego BIOS'u ze strony gigabyte - F4 - i wyciągnięcie kompletu tablic np pod Ubuntu, a następnie poprawienie ich. Jakiekolwiek zmodowane BIOS'y z netu czu customowe dsdt, są zawsze zrobione pod sprzęt właściciela i jeśli nie mamy identycznego procesora, ilości ram, to mogą być problemy... od zwykłego np braku wyłączania, do nawet spalenia CPU jeśli była modyfikowana sekcja procesora.
Tak więc, wrzuć nowy bios, przywróć ustawienia fabryczne, poustawiaj w nim opcje do PM, włącz SpeedSteep, Enchanced C State, HPET 64 bit itp... jak to w gigabyte, potem dump pod ubuntu - pierwszy poradnik oswaldiniego o dsdt i zamieść wynik na forum. Podrasujemy Ci DSDT, lub w celach edukacyjnych sam pewnie to zrobisz i będziesz wiedział co masz i po co.
ok, tak tez wieczorkiem zrobie, a puki co udalo m sie uzyskac realne wskazanie temp w iStat. W fakesmc.kext zamiast domyslnej wartosci 100, trzeba wpisac 80 i teraz wkazuje tyle samo w Biosie.
udalo m sie uzyskac realne wskazanie temp w iStat. W fakesmc.kext zamiast domyslnej wartosci 100, trzeba wpisac 80 i teraz wkazuje tyle samo w Biosie.
Nie patrz na wskazania z BIOS'u - one są czytane z diody termicznej. Sprawdź pod windows w jakimś programie jako coretemp - on Ci prawdę powie.
Poza tym jak nie masz włączonego PM pod OS X to temperatury CPU muszą być kilkanaście stopni wyższe niż te w windows.
1. Po restarcie nie zeruje się.
2. Magic Mouse zaczeła w końcu normalnie chodzić, brak odczuwalnej inercji jaka była wcześniej.
To jest super zmiania
3. Podniosł się wynik Geekbench21 w 32 bit do 4918.
4. Jeśli wykasuje dsdt.aml (aby móc stworzyć nowy) następuje KP podczas uruchamiania systemu.
5. Karta graficzna widziana jest przez system jako GF9400, więc albo chameleon RC5 cos pozmieniał albo w tym biosie grafika zaczęła chodzić natywnie,
Na razie innych zmian nie zauwazylem. Dumpy z Ubutu postaram sie zrobic niebawem.
Wysłany: 2010-04-29, 09:32
Jezeli masz GraphicsEnabler to chameleon rozpozna karte.
Jak chcesz wykasowac DSDT musisz na pewien czas wrzucic NullCPUPowerManagment aby zablokować PM. Lepiej jest zrobic zrzuty w ubuntu i w NullCPUP... się nie bawić
Na razie innych zmian nie zauwazylem. Dumpy z Ubutu postaram sie zrobic niebawem.
Zrób dumpy, to będzie można zrobić porządne DSDT.
Latwo powiedziec :(, po uruchomiu Ubuntu 9.04 ten "doskonaly" system nie rozpoznaje prawie nic, a w szczegolnosci kart sieciowych, niby rozpoznal modem komorkowy PLAY (tak go nazwal), ale poza rozpoznaniem i tak sie nie laczy. Wiec puki co tegfo nie ogarne, nie mam mozliwosci zrobienia dumpow.
Latwo powiedziec :(, po uruchomiu Ubuntu 9.04 ten "doskonaly" system nie rozpoznaje prawie nic, a w szczegolnosci kart sieciowych, niby rozpoznal modem komorkowy PLAY (tak go nazwal), ale poza rozpoznaniem i tak sie nie laczy. Wiec puki co tegfo nie ogarne, nie mam mozliwosci zrobienia dumpow.
Zapisz sobie na kluczu USB instrukcję z poradnika i skryptu... niedziałanie lan nie ma znaczenia... interesują nas jedynie dump'y ACPI, a one czy działa czy nie lan, nie zmienią się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.