Witam,
Komp:
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H
procesor Q8200
karta WiFi RT 2651
Czy jest w srod nas ktos kto juz pokanal te plyte?
Teoretycznie, jest to konfiguracja bardzo przypominajaca nowego mini maca.
Celem tego watku, jest zainstalowanie OSX korzystajac z oryginalnej plytki z systemem oraz spreparowanego klucza USB - jaki opisywal 314TER.
Nie wiem jakie kexty mam umeiscic na kluczu aby system sie zainstalowal.
Na probe poscielem istalacje iPC 10.5.6, zaznaczylem chameleona, karte muzyzna 889a.
System wstaje, ale chip MPC779 jest nierozpoznany, grafika 9400 tez sie nie rozpoznala i system chodzi w Vesa 3.0 1024x768, dzwiek nie dziala.
Dzialaja porty USB, dyski twarde sa widoczne, mysz i kalwiatura (apple) dziaja poprawnie.
Prosze o pomoc, jak pokonamy ta konfiguracje, inny beda mieli latwiej
dalsza walka....
Postanowielm zanim sie wezme za robienie klucza odpalic ja za pomoca iPC 10.5.6 beta
Wyniki:
W opcjach ustawilem Chameleona oraz EFI (jesli ma to znaczenie)
Zaznaczajac ustawiena dzwieku 885/889a uzyskalem dzwiek (a juz tracielm nadzieje, tyle bytlo prob)
Grafika startuje jako VESA 3.0 1024x756 i tyle. Nie udalo mi sie znalezc sterownikow pod 9400, za to zainstalowalem paczke ze sterownikami NVIDIA 9000 Series Driver v2, nastepnie pod OSX86Tools wybralem add EFI string..., potem GFX strings a nastepnei wybralem karte GF 8800 GTS 386 MB ( z innymi nie probowalem), po restarcie rozdzielczosc sie podniosla i bez problemu mozna ja ustawic na 1660x1200 - natywana mojego monitora.
Karta jest widoczna jako 8800 GTS a czy bedzie dziala poprawnie czas pokaze, na razei dziala, monitor mozna skalibrowac itd.
Porty USB dzialaja , mysz oraz klawiatura (apple) rowniz, ciekawostka , mysz mozna bylo ustawic tylko jesli w preferencjach jezyka angielki byl glownym, po przestawieniu na polski nie moge ustawic "prawego" klawisza.
Na razie nie udalo mi sie zmusic do identyyfikacji chipu odpowiedzialnego za obsluge serial_ATA, wypisuje ze unknow AHCI Standart Controller
Na razie mam dosc walki z systemem
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Tworcy watku udalo sie zainstalowac poprawnie AHCI, tylko nie zabardzo rozumiem jak to zrobil
napisal cos takiego
"-ahci working oob, but with device id added to ahci kext info you get info in sys profiler (picture below)"
dopisywal cos w kextach?
dodatkowo twierdzi ze wszyskiepotrzebne sterowniki sa na plytce instalacyjne z maca pro.
mam instacje z nowego minimaca, w jaki sposob zainstalowac z niej potrzebne sterowniki?
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
napisal cos takiego
"-ahci working oob, but with device id added to ahci kext info you get info in sys profiler (picture below)"
Dodał Device ID do pliku Info.plist kexta odpowiedzialnego za kontroler SATA. To jest kosmetyka, nie mniej wskazana... można sobie też zamiast edytować za każdą aktualizacją kext, zrobić sobie samemu tzw "Legacy Kext" zawierający jedynie zmodyfikowany info.plist.
marjaz napisał/a:
dodatkowo twierdzi ze wszyskiepotrzebne sterowniki sa na plytce instalacyjne z maca pro.
Chodzi o to, że żeby ten sprzęt odpalić, albo trzeba mieć Restore DVD dołączany do nowych macbooków etc - tych zbudowanych właśnie o MPC79 lub co najmniej Retail'a w wersji 10.5.6. Wszystko poniżej 10.5.6 nie będzie działać (za wyjątkiem restore cd od macbooków unibody itd).
ok, plytke takowa posiadam, od nowego mini Maca, w jaki sposob zainstalowac z niej brakujace sterowniki?
To nie tak... instalujesz system z płyt restore miniaca na docelowy (drugi) hdd, metodą "osinstall.mpkg" - przeczytaj mój tutorial jak to zrobić... możesz to nawet uczynić z poziomu miniaca z dyskiem wepchniętym w obudowę USB lub podłączonym przez przejściówkę. Tak spreparowany HDD podłączasz do gigabyte'a i działasz...
A nie isnieje jakas mozliwosc "wyjecia tych potrzebnych sterownkow" z plytki lub upgrate maca dostepnego na stonach aplle?. Czytalem, ze mozna to za pomoca pacyfista lubv czegos takiego zalatwic.
W koncu powienien byc jakis sposob na dogranie barkujacych sterownikow
marjaz, To co chcesz wyciągnąć nie jest takie proste... komponenty VGA to nie tylko kext od GF'a ale też podsystem Open GL, Frameworki i inne rzeczy... to jest akurat mocno zintegrowane z całym systeme i nie da się tego od tak "wyciągnąć". Zresztą po co, jak to już jest w 10.5.6. Mając 10.5.6 masz to co chcesz wyciągnąć.
w efekcie (kilka przeinstalowan, zwiazanych z proba postawienia systemu z plytki retail) GF9400 wykrywa sie sama, nie trzeba dogrywac do niej kextow (choc w dostosuj zaznaczylem aby dogram ostatni sterowniki NVidia), przed modyfikacja tez to zaznaczalem, ale bez efektu.
kolejny problem rozwiazany,
Wg mnie ta instrukcja mogła by bazować na deczko lepszych rozwiązaniach...
1. Legalnie powinno się używać AppleDecrypt a nie dsmos
2. ALC889a daje się podnieść z poziomu DSDT, aż dziwie się że nikt tego nie zrobił dla tej płyty, podobnie jak podniesienie VGA...
3. Zamiast SMBIOSResolver bym wrzucił nowego chameleona 2.0
oj, chciałbym tę płytę dorwać w swoje łapki na parę dni... jest w niej potencjał i jedynie właściwie trzeba wrzucać na nią kext do LAN'u Realtec'a 8111, a tak by była 100% OTB.
Nic nie stoi na przeszkodzie, abys ja dorwal w swoje "lapki"
rzuc mi jakis swoj namiar na priv.
Zatem zaraz sciagne nowego chameleona i go zainstaluje, ale co dalej.
Jak juz stworze ten katalog o ktorym pisales, co tam wrzucic?
Po zminie biosu opcje karty graficznej wygladaja nastepujaco:
NVIDIA GeForce 9400:
Model zestawu układów: NVIDIA GeForce 9400
Typ: Monitor
Magistrala: PCI
VRAM (łącznie): 256 MB
Producent: NVIDIA (0x10de)
ID urządzenia: 0x086a
ID korekty: 0x00b1
Korekta ROM: NVIDIA GeForce 9400 OpenGL Engine
Monitory:
AL2021:
Rozdzielczość: 1600 x 1200 @ 60 Hz
Głębia: kolor 32-bitowy
Core Image: Przyspieszenie sprzętowe
Monitor główny: Tak
Odbicie lustrzane: wył.
Aktywny: Tak
Quartz Extreme: Obsługiwany
Obrót: Obsługiwany
Złącze monitora:
Status: Żaden monitor nie jest podłączony
Jak juz stworze ten katalog o ktorym pisales, co tam wrzucic?
To tylko w praniu wyjdzie... obowiązkowo AppleDecrypt... a resztę to wyszło by dopiro po analizie co działa OTB a do czego potrzeba FIX'a. Na pewno potrzebny kext do Lan'u, pewnie Legacy kext do kontrolera SATA na pokładzie aby OS X go poprawnie rozpoznawał.
Dźwięk i VGA dało by się upchnąć w DSDT i używać oryginalnego BIOS'u, lub zintegrować DSDT z BIOS'em i używać zmodyfikowanego BIOS'u.
Instalowalem wedlug instrukcji na forum, lecz nistety system sie nie uruchamia.
Ale po koleji, format dysku, nastepnie instalacja z retail DVD, instalacja Chameleona i powstanie katalogu Extra, wywalenie Extenions i stworzenie 2 innych katalogow. wedlog opisu.
Do kextstore wlozenie kextow, ktore poleca autor.
Stworzenie mkexta, naprawa uprawnien i restart.
Po zgloszenie sie chameleona, wybor dysku, pojawia sie jablko, a nastepnie niebieski ekran i tak juz zostaje :(
Czego brakuje?, moze juz ktos z Was pokonal te plyte?
Ten sam dysk wlozony do R61 po starcie systepu od razu wywala plansze ze znakiem wylaczenia oraz napisami w roznych jezykach swiata.
Moze tu jakies pomysly?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.