Wysłany: 2010-02-27, 20:52 Instalacja Mac OS X na Asus P7P55 LX
Witam,
mam problem z instalacją Snow Leopard na swoim kompie.
Moje komponenty:
Intel i7 860
Asus P7P55 LX
W biosie przełączam zgodnie z instrukcją poszczególne elementy. Niestety... żaden bootloader nie dział u mnie. Cała operacja zawsze kończy się na mounting: done. Dalej niestety nie chce iść. Błagam, pomocy!
Najlepsze jest to, że akurat Leoparda stawiałem wielokrotnie z różnych dystrybucji i retaila na swojej P5Q PRO. Zależy mi po prostu na zainstalowaniu poprzez płytkę bootującą na Asusie P7P55 LX...
Czy ktoś mógłby skompilować bootcd z odpowiednim DSDT do mojej płyty głównej? Będę serdecznie wdzięczny- nie robiłem sam tego nigdy, więc wolałbym zaufać fachowcom Nie zależy mi na dźwięku ( niestety chipset VIA), bo używam zewnętrznego interfejsu audio.
EDIT: Być może źle opisałem problem. Chodzi mi płyty np. tonymacosx-ibootcd itp.
Heh, nie wiem, czy ja mam coś z Windowsem, ale u mnie nie jestem w stanie zrobić kompilacji z dsl na aml... Znika mi plik dsl...
W załączniku wrzuciłem swój oryginalny dsdt.dsl.
EDIT: Udało się, podmieniłem DSDT i... mam ciągle to samo po instalacji iAtkosa 10.5.7, czyli po wejściu w Chameleona komputer restartuje się.
Nie pomaga nic... cpus=1, busratio... Nie mam siły do tej płyty...
EDIT: Udało się, podmieniłem DSDT i... mam ciągle to samo po instalacji iAtkosa 10.5.7, czyli po wejściu w Chameleona komputer restartuje się.
Nie pomaga nic... cpus=1, busratio... Nie mam siły do tej płyty...
Nie udało mi się odpalić 10.5.x na P55 i i5, ale też zbyt długo nie walczyłem. Przygotowałem sobie sam BootCD a potem poszło z górki.
EDIT: BootCD poszło nareszcie, ale wyskakuje mi, że system nie może zainstalowany na moim komputerze. Patrzę jednak na tę płytę i okazuje się, że nie jest to Retail, tylko płyta, która była w zestawie z Mac Pro... Czy może to być przyczyną błędu przy instalacji?
EDIT: BootCD poszło nareszcie, ale wyskakuje mi, że system nie może zainstalowany na moim komputerze. Patrzę jednak na tę płytę i okazuje się, że nie jest to Retail, tylko płyta, która była w zestawie z Mac Pro... Czy może to być przyczyną błędu przy instalacji?
Niestety tak. Takie płyty mają dodatkowe sprawdzanie SMBIOS'u - jeśli się nie zgadza z tym co mają zaszyte w instalatorze, to nie pozwoli się zainstalować.
Yoakhim nie zgłębiałem się zbytnio w treść twoich postów ale jeśli chodzi o instalację na płytach p55 to najlepsze tutoriale ma tonyosx86 sam korzystałem z jego metod i instalacja jest prawie jak na macu a co do bootloadera sam walczyłem z nim postawiłem od nowa mac os x nową metodą (z multibeast Tonego) i mi wszystko śmiga :P jak by co to mogę pomóc bo sam mam sprzęt na i5 750 i p55 i działa jak marzenie ^^ a ty masz o tyle fajnie jak ja że masz supportowany procesor z góry (i5 750 i i7 860)
instaluje się bardzo prosto ja instalowałem ze starej i nowej metody ja ci polecam nową (multibeast i płytka tonymacosx86-ibootcd (iboot mi nie przeszedł)
jeśli instalujesz od nowa to na forum masz tutorial jak przerobić płytkę by supportowała MBR jeśli chcesz zainstalować obok seven bądź innego windowsa a ja ci mogę pomóc bo taką mam konfigurację seven i snow leopard w mbr ^^ wrazie czego pisz na pw to ci podam gg
W załączniku poprawione DSDT dla ASUS P7P55 LX. Skompiluj je sobie i wrzuć na BootCD lub system. Dzięki niemu nie potrzebujesz żadnych disablerów, i speedsteep w pełni powinien działać.
Jak sobie nie poradzisz sam z zbudowanie BootCD pod swoją płytę, to mogę ci takie ISO przygotować. Powiedz tylko czy potrzebujesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.