Dysk mam w GUID, kiedy odpalam Snow'a przez Chameleon RC3 zatrzymuje sie na takim komunikacie:
Kod:
http://yfrog.com/0qimg0054opj
Najpierw instalowałem Snow'a przez Osinstall.mpkg, pozniej, chamelona rc3, special dsmos.pkg, disabler.kext i ustawienie timout na 5 . Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić żeby go odpalić. Dodam jeszcze, że instalowałem przez ipc leopard 10.5.6 który jest zainstalowany na pendrive.
Linki zewnętrzne podajemy w formie CODE. Proszę zapoznać się z regulaminem forum!
eider Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Posty: 105
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-17, 19:13
Twój problem związany jest z Biosem, a dokładniej z sekcją HPET w tablicy DSDT.
Zrób dumpa DSDT wg poniższego poradnika i załącz do posta, to zobaczymy, co w trawie piszczy.
http://forum.osx86.org.pl...zetu-vt1651.htm
ps. i weź sobie do serca uwagi na czerwono w Twoich postach...
Wysłany: 2010-05-17, 20:41
Drewno napisał/a:
... to bo będzie dobry wynik czy nie?
A skąd mam to wiedzieć?
Sprawdź to się okaże.
BTW, przeinstaluj sobie Chameleona na nowszą wersję. RC4 działa zdecydowanie lepiej niż RC3 (link jest w moim tutorialu o instalacji Snow'a - patrz stopka). A są i jeszcze nowsze nieoficjalne wersje z dodatkowymi fiuczerami - polecam.
Zrobiłem trochę inaczej bo mi sie wsyzstko zepsuło mianowicie zacząłęm instalować wszystko dzięki Twojemu tutorialowi i kiedy włączyłem ponownie kompa na monitorze wyskoczył mi komunikat przekroczenie zakresu, i to komunikat który dał monitor. Co mogło się stać? Instalowałem wszystko to co było w tutorialu, to może być zbyt duża rozdzielczość domyślna w Snow Leopardzie?
2. Kexty wrzuciłem te do który podałeś linki w tutorialu, żadnych innych.
3. Kabel od monitora ma wyjście D-SUB które jest podłącząne pod gniazdo które ma wyjście DVI, czyli do kompa wchodzi jako DVI.
Tak wygląda mój com.apple.Boot.plist i folder KextStore:
Kod:
http://yfrog.com/85picture1aop
A tak wygląda terminal kiedy robię Extensions.kext:
Wysłany: 2010-05-18, 21:41
Wszystko wygląda OK, więc przyczyny kłopotów upatrywałbym gdzieś w okolicach punktu 3.
Próbowałbym kilku opcji:
1. Jeśli masz drugie wyjście z karty, to spróbuj czy nie będzie ono szczęśliwsze
2. Spróbuj dopisać do ...Boot.plist natywną rozdzielczość monitora - przykład:
Teraz jest tak w graphics modę ustawilem na 1280x1024x32 zamiast tej co Ty proponowałeś i wczoraj wieczorem ładnie się uruchomiło zobaczyłem film startowy. Jednak dzisiaj rano znów uruchamiam i znowu to samo okazało się, że usunął się plik com.Apple.boot.plist z Extra wrzuciłem go jeszcze raz(ten sam przy którym system się uruchomił) i tym razem kiedy powinienem ujrzeć pièkny pulpit nic nie widzę prócz całkowicie czarnego ekranu. Teraz to nie wiem o co chodzi.
EDIT
ROZWIĄZANE, com.apple.Boot.plist zamieniłem na ten przykłądowy który dałeś w tutorialu, rozdzielczość zmieniłem na 1280x1024 bo innej mój monitor nie obsługuje i już jest w porządku, zrobiłem update do 10.6.3 przez software update w Macu i bez problemu!
Teraz tylko prosze o dobór kextów do Audio ponieważ mi nie działa.
Nom sam się usunął, też się trochę zdziwiłem. Jednak wszystko już działa, dźwięk również dlatego dziękuje Ci za pomoc, wielkie ale to wielkie dzięki!
[ Dodano: 2011-10-28, 17:13 ]
To znowu ja, nic się nie zmieniło w moim sprzęcie, jednak postanowiłem naprawić parę rzeczy i parę się zmieniło. Mianowicie, chcę mieć działającego sleepa. Kexty, które wgrałem to ev0reboot od rzooff'a z tutoriala na retail w 15-30 min, sleepenabler z internetu podobno specjalny do wersji 10.6.7, którą mam zainstalowaną.
mój com.apple.boot.plist:
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1280x1024x32</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>pmVersion=21</string>
<key>Timeout</key>
<string>3</string>
<key>Instant Menu</key>
<string>Yes</string>
<key>USBBusFix</key>
<string>Yes</string>
<key>device-properties</key>
<string>Tu jest poprawny string z efi do nvidia 8600, usunąłem bo rozciągał forum</string>
</dict>
</plist>
w dsdt.aml nic nie zmieniałem, zrobilem go programem dsdt patcher gui
z takimi kextami:
A wszystkie są od rzooff'a z tutoriala. Kolejna rzecz to nie wykrywa mi napędu DVD. Nie wiem co zroibć. A kolejną sprawa to zainstalowałem VoodooHDA.kext 261 i sciagnalem do niego prefpanel wlaczylem SSE2 bo pierdziały mi glosniki i mam lekko opoźniony dźwięk, Niby wszystko się zgadza ale doslownie lag jest chyba 1 sekundowy. I irytuje mnie to, ponieważ można zoabczyż, że jest to nienaturalne.[/code]
Udało mi się włączyć napęd dvd, wystarczył dołączyć do Extra/KextStore, kext o nazwie AppleVIAATA.kext. Ale może ktoś coś by doradził w sprawie sleepa? Bo w chwili obecnej jak naciskac uśpi, wyłącza mi sie monitor i jedyne co moge zrobić to zresetować kompa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.