Ja1012 Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sie 2010 Posty: 42
Wysłany: 2012-01-05, 23:29 Intel S5520SCR? Klon Mac Pro 2x4rdzenie?
Witajcie,
zastanawiam się (i z tego co widzę w internecie - jest) czy jest możliwe zbudowanie stabilnie działającego hackintosha z dwoma prockami. Chciałbym się dowiedzieć jakie macie doświadczenia z takim już chyba szczytem hackintoshow'ego klonowania produktów apple. Z tego co wyczytałem łatwiej jest postawić taki komputer na 6rdzeniowych prockach aniżeli na 4.
Poki co z tego co wyczytałem to najlepiej do takiej zabawki zakupić:
Płyta główna - Intel S5520SCR ok 1900zł
Teraz mały cytat za sprawą jegomościa który buduje owego Mac Pro Clone
Cytat:
12-Core
Two 2.66GHz 6-Core Intel Xeon “Westmere” processors
16GB (eight 2GB) RAM
5 x 1TB hard drive RAID 0
1 x 1TB system drive
1 x 1TB swap drive
2 x NVIDIA GTX285
Okay, lets break that down. We’re not going to get into component prices yet, just identify the components we need.
*I’m choosing the more expensive S5520SCR because it provides 12 DIMM slots, 2 x PCI Express x16 slots, 1 x PCI Express x 4 slot and 1 x PCI Express x 1 slot. Note, the two x16 slots will support the two double width graphics cards.
Memory:
8 x Kingston 2GB 1333MHz DDR3 ECC CL9 DIMM with Thermal Sensor (16GB total)
Graphics:
2 x Nvidia GeForce GTX285 512bit GDDR5
HDD:
7 x 1TB Seagate Constellation ES (3.0Gb/s, 7.2K RPM, 32MB Cache) 3.5” SATAII
Ogólnie gościu poleciał ostro po bandzie (no ale takiego sprzętu potrzebował do lepienia filmów) - 7 dysków, 2 grafiki 16GB Ramu.
I tutaj ponawiam swoje pytanie, czy ktoś z was miał do czynienia z takim potworem?
Reasumując i idąc po minimum cena takiego cacka wyniosłaby około 9000zł.
Przy konfiguracji tego Pana - 18280zł (nie wiem jak się to ma do podobnego zestawu od Appla, ale wydaje mi się że oszczędność nie jest zbyt duża.
Odpaliłem 2 takie maszyny...
Działają bardzo stabilnie z pełnym PM i na prockach 4-ro rdzeniowych jak i 6-scio rdzeniowych. Nie do odpalenia pokładowy LAN i nie zmusiłem Audio do pracy na LegacyHDA, więc popchałem VoodooHDA.
Co nie zmienia faktu, że to platforma wg mnie nieopłacalna... A to dlatego że musisz zapłacić za dużo aby mieć tylko tyle:
Kiedy za mniej więcej tę samą kwotę możesz kupić takie 3 maszyny:
Pierwsza to S5520SC w konfiguracji 2x2,66GHz - 2 x 6 rdzeni +HT = 24 wątki...
Druga To P8Z68 Deluxe + i7 -2600K po OC do 5GHZ - 4-ry rdzenie, 8-iem wątków.
Robiłem testy na rzeczywistym materiale takich dwóch maszyn obok siebie i wygrywała ta "niby" wolniejsza, często otwierała i obrabiała materiał w photoshopie, illustratorze 2x szybciej niż monstrum... a to ze względu że w pierwszej masz jeden rdzeń 2,66 + małe turbo, a w drugiej 5GHz... Wciąż jest wiele aplikacji nie potrafiących użyć wielu rdzeni co przekłada się że często mniej szybkich rdzeni lepiej wypada niż wiele wolnych. Ktoś może podnieść argument, że przy renderowaniu materiału będą użyte wszystkie... owszem, ale to wciąż zaledwie 20% szybciej od sprzętu 3 razy tańszego... Więc jeśli komuś zależy aby szybko się renderowało niech kupi sobie 3 x 2600k i połączy w farmę renderującą...
Ja1012 Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sie 2010 Posty: 42
Wysłany: 2012-01-06, 01:10
Pokazałeś poniekąd dokładnie to o co mi chodziło - haczek z i7 jest na tyle dobrą konstrukcją że obecnie w przypadku potrzeby dużej mocy jest też najbardziej opłacalną.
Przeglądam tak właśnie dane tej płyty głownej, masakra i to w dobrej cenie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.