Witam!
W najbliższym czasie planuje złożyć kompa do pracy z grafiką i filmem w fullHD.
Procek jaki planuje zakupić to i7-920 lub 930 (+wodne chłodzenie) tylko nie wiem którą płytę pod to brać.
Che żeby procek był wykorzystywany w osx na maksa.
Nie chciałbym żeby po isntalacji osx okazało się że, np. nie działa sieciówka czy też karta dźwiękowa.
Nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie ale w trochę późniejszym terminie chciałbym zakupić oryginalną płytę z OS'em + FinalCUT studio (szykuje się rejestracja firmy itd.)
Karta graficzna o jakiej myślałem to GTX260 lub gtx280.
Ram 4GB lub 8GB (w zależności ile siana styknie)
Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1147 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-09-03, 05:46
- Grafika. Zły pomysł brać w aktualnej sytuacji nVidia. Zastanów się nad ATI.
- Co do płyty, sam mam Asus Rampage II Extreme ale to nie jest rozwiązanie bezproblemowo - takie włóż i działaj. Stajnia Gigabyte fajnie sobie radzi albo płytę z EFI.
- Dyski w RAID 0 i to niech będą dwa dodatkowe (czy więcej), dane które będziesz przetwarzał niech tam nie będzie systemu.
- Pamięć (skoro masz potrójny kontroler daj w trzy sloty ram od 6 w górę)
sprawa merytoryczna.
OSX i PC z tym może tak być jak piszesz "Nie chciałbym żeby po isntalacji osx okazało się że, np. nie działa sieciówka czy też karta dźwiękowa." np. zaraz po aktualizacji systemu.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Witam
Polecam Asus P6T SE, grafika tak jak pisał Marucins ATI sam mam Sapphire 4870.
Instalacja bezproblemowa:
- 1 kext do płyty głównej
- 1 plik dsdt (Insanelymac.com)
- fakesmc
- AppleHDA (stare) do dzwieku
- najnowszy chameleon (bodajze v428)
- jeżeli są 2 monitory to u mnie trzeba przekładać 3 kexty z edycji 10.6.2 do grafiki, inaczej pracuje tylko 1
Procesor I7-920 chodzi bez problemu na 3,4 GHz przy zmienionym chłodzeniu powietrznym (temp max 55C).
Do pracy przy materiałach HD potrzebny jest przedewszsytkim RAID (im więcej dysków tym szybciej), np WD VelociRaptor.
Jesli będą to jakieś efekty to Apple Motion lub Adobe Aftereffects; pierwszy bardzo dobry ale tylko 32 bitowy, drugi może nawel lepszy, 64 bitowy ale wraz z Premierem wspiera karty Nvidi (np GTX 285) a z tymi podobno kiepsko ze wsparciem do hackintoshy.
zaznajomiłem się z linkiem ale nadal nic mi to nie mówi co to EFI.
To jakieś urządzenie które się gdzieś w kompie wpina czy co??
I co to daje tak na prawdę?
Dzięki za sugestie dotychczasowe i czekam na kolejne
Pozdrawiam
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3690 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-09-04, 00:00
Niezaznajomiles sie z linkami:
Cytat:
EFI
1. Następca BIOS'u stosowany w MacOS. W przypadku PC jego funkcjonalność zapwnia specjalny bootloader.
2. Partycja EFI, gdzie opcjonalnie może znajdować się bootloader i także folder Extra
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3690 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-09-04, 10:16
Rece mi opadają chlopaku. Zorientuj sie na poczatek w dziale faq i poradniki. Nie masz pojecia jak zbudowany jest komputer a chcesz sie brac za hackintosha ? Jezeli nie bedzisz posiadal podstawowej wiedzy to na nic to sie zda, a my ni ebedziemy mieli jak pomoc bo najpierw bedziemy musieli kazda glupote tlumaczyc.
Co do EFI zeby ni ebylo to odpowiem, raczej maloprawdopodobne ze znajdziesz mobo do PC ktora posiada EFI. Cytujac powyzsze zdanie: " Następca BIOS'u stosowany w MacOS. W przypadku PC jego funkcjonalność zapwnia specjalny bootloader. " To chyba jasno z niego wynika ze w PC jest BIOS w Macu EFI. Zeby odpalic Mac OS X na PC trzeba zastosowac specjalny bootloader ktory emuluje prace EFI ! I o to su sie wszystko rozchodzi ! Na wiecej pytan szukaj odpowiedzi na forum bo zapewne bedą.
Witam wszystkich serdecnie,
podłaczyłem się do tego topika gdyż moje pytanie też dotyczy procka i7 (tylko, że Intel Core i7 870 2,93 GHz - socket 1156)
Którą płytę główną pod osx Koledzy by na dzień dzisiejszy polecili... szukam, szukam i ciężko mi znaleźć coś z czym jest jak najmniej problemów.
No właśnie - czytałem notatki 314TeR'a w temacie płyty Asusa 'P7P55 WS Supercomputer' - wszystko chyba idzie w tym kierunku - płyta jest jeszcze dostępna na runku i rzeźba w tym temacie jest niezaduża - jedyna wada - płytka zlekka droga...
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-10, 12:36
Jeśli nie boli Cię sprawa dźwięku - czyli masz np. kartę audio na USB albo po prostu stereo Ci wystarczy - to śmiało bierz innego asusa z serii P7P55.
Jeśli zależy Ci na działającym audio, to kup MSI P55-GD55, ...GD65 lub ...GD85. Na forum jest poradnik do jednej z nich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.