Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
MSI Z68MA-ED55 + i7-2600K + 10.6.8
iStig

Wysłany: 2011-08-26, 23:06   MSI Z68MA-ED55 + i7-2600K + 10.6.8

:arrow: PORADNIK krok po kroku na stronie 7

Nie mam ostatnio czasu, ale w końcu siadłem do instalacji nowego sprzętu. Na ogień idzie:

1. MSI Z68MA-ED55 (B3) wersja biosu 10.4, czasem nazywana A40 lub A.4
2. Intel i7-2600K (SSE2, SSE3, SSE4)
3. Intel Z68 (B3)
4. Brak dodatkowego
5. MSI R6870 Twin Frozr II/OC
6. Realtek ALC892
7. Realtek 8111E
8. Brak WiFi
9. Kingston HyperX 240GB (SATAIII) (MacOS GUID), Samsung 1TB F3 (SATAII) (MacOS), Sony Optiarc AD-7260S (SATAII)
10. Klawiatura Apple na USB, Mysz USB Logitech G5

o doborze sprzętu i przygodach z montowaniem go do małej obudowy napiszę kiedyś artykuł ;-)

Instalacja mi trochę zajmie, bo każdy element procedury muszę zrozumieć...

Podobną konfigurację stawiałem wcześniej na płycie Gigabyte i tam początek był znacznie lepszy. Na tej płycie miałem problem z doborem bootloadera... Wcześniej używałem iBoota tomygo i działał - na tej płycie już nie... Po odpaleniu Retaila od razu reset kompa. Później w ręce wpadła mi płyta Empire EFI i podobna sytuacja przy próbie bootowania Retaila reset... W końcu zacząłem czytać o zrobieniu własnej płyty - to też jest fajny temat do opisania, ale nie na zasadzie jak zrobić płytę, ale co tam jest i jak to działa (dmg z którego robiony jest ramdisk). Temat nie do końca jeszcze zgłębiłem (jakie kexty powrzucać), bo spróbowałem jeszcze HackBoota v7 i w końcu sukces.

Przeprowadziłem proces instalacji 10.6.3 do końca. Później UpdateHelper Tonyego, czyli usuniecie ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext i restart z uzyciem hackBoota. Dalej combo update do 10.6.8, ale przed restartem zainstalowalem chameleona i utworzylem w Extra katalog Extensions. Następnie za pomocą KextWizarda wrzuciłem FakeSMC.kext i NullCPUPowerManagement.kext. Restart.

System wstaje bez problemu. Nie dziala dzwiek i siec - zdziwilem sie ze zintegorwane firewire zadzialalo. Teraz czas na DSDT, SMBIOS i org.chameleon.boot.plist. SMBIOSa chce od Maca 12,2, pozniej jeszcze kext do USB 3.0, ale mam juz pare pytan:

1. gdy wystartowaly bootloadery w trybie graficznym to mialem w jednym miejscu artefakty - chodzi dokładnie o napisy pod ikonkami dysków/partycji - zamiast napisów były właśnie śmieci. Problem pojawiał się na wszystkich 3 bootloaderach i widziałbym tu jakiś problem może z fontami ? Co ciekawe ta sama karta graficzna na innej plycie (gigabyte) nie objawiala sie takimi problemami. Oczywiscie problem zaladowaniu nie istnieje, ale co to jest i skad sie wzielo ?

2. Podczas edycji DSDT wymagane jest aby użyć Method DTGP. Skąd to się wzięło i co dokładnie robi. Wiem tylko, że jest to używane przez inne fixy, aby wrzucic paramentry, ale co jak i gdzie to nie mam pojecia. Na pewno nie jest to zwykla rzecz, bo w specyfikacji ACPI tego nie znalalem.

3. Co dokladnie robi Graphics Enabler, kiedy go trzeba stosować ?

4. w biosie/uefi nie mam opcji HPET mode - czy mam rozumiec ze jest domyslnie 64bit, czy moge miec problemy ?

Temat bedzie rozwijany wraz w postepem instalcji.
Ostatnio zmieniony przez iStig 2011-11-20, 21:35, w całości zmieniany 7 razy  

propl1 

Wysłany: 2011-08-26, 23:14   

Znam odpowiedz tylko na 2 i 3 pytanie. Podeslij mi swoje dsdt to Ci odpale PM jak mi sie uda. GrapchicEnabler´a uzywa sie do odpalenia grafiki.

Płyta główna:P5G41-M LX Procesor:E7200 2,53 45nmLan:Realtek 8201EAudio:ALC662Grafika:GT220
Win7 HP x86

Astarael 
Wow:

Wysłany: 2011-08-26, 23:17   

iStig napisał/a:
Wcześniej używałem iBoota tomygo i działał - na tej płycie już nie... Po odpaleniu Retaila od razu reset kompa.
Kernel z 10.6.8 obsługuje SandyBridge - wcześniejsze tego nie robią. Dlatego od razu reset.
iStig napisał/a:
Później UpdateHelper Tonyego, czyli usuniecie ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext
Świetny pomysł xD
iStig napisał/a:
Odpala grafikę. Trzeba go stosować, kiedy chce się mieć odpaloną grafikę - oczywiście mowa o takiej, którą Apple'owskie sterowniki ruszą. Tak, Tobie też się przyda - jeśli chcesz mieć odpaloną grafikę ;)
iStig napisał/a:
Teraz czas na DSDT,
Na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy PM odpali bez fixów. Ogólnie wyjście maków z SB + update 10.6.8 do góry dnem postawiło wszystko, co do tej pory robiliśmy z DSDT. Na wielu sprzyjających konfiguracjach PM zaczął zaskakiwać bez poprawek HPET. Inna sprawa, że na bodaj Asusie z Z68 trzeba patchować AICPM :(
iStig napisał/a:
2. Podczas edycji DSDT wymagane jest aby użyć Method DTGP.
Jak dla mnie ta wiedza jest totalnie niewymagana do odpalenia OS X na PC...

PS Uzupełnij specyfikację.

Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku!
| Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! 
~Hack 'em all!~

man_of_the_oak 

Wysłany: 2011-08-26, 23:24   Re: MSI Z68MA-ED55 + i7-2600K + 10.6.8

iStig napisał/a:

2. Podczas edycji DSDT wymagane jest aby użyć Method DTGP. Skąd to się wzięło i co dokładnie robi. Wiem tylko, że jest to używane przez inne fixy, aby wrzucic paramentry, ale co jak i gdzie to nie mam pojecia. Na pewno nie jest to zwykla rzecz, bo w specyfikacji ACPI tego nie znalalem.

W największym uogólnieniu - umożliwia "wstrzyknięcie" informacji dot. udawanych identyfikatorów sprzętu itp., w wyniku czego "oszukuje" Mac OS X, aby sądził, iż ma do czynienia z podzespołami Apple, a co za tym idzie - wczytał odpowiednie sterowniki.

Nie znajdziesz jej w specyfikacji ACPI, gdyż dotyczy tylko komputerów Mac.

Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!  | Piszę poprawnie po polsku!

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2011-08-26, 23:40   Re: MSI Z68MA-ED55 + i7-2600K + 10.6.8

iStig napisał/a:
stawiałem wcześniej na płycie Gigabyte

Gigabyte robi tylko jeden model płyty głównej?
Jeśli nie, to niezbyt to taka informacja za wiele nie mówi...

[quote="iStig"]Po odpaleniu Retaila od razu reset kompa.
Bo musisz mieć na BootCD kernel z obsługą Sandy Bridge. Czyli albo oryginalny z minimum 10.6.7, albo kernel modyfikowany + ew. podane z ręki busratio danego procesora.

iStig napisał/a:

Czyli Power Managementu nie będzie...
Generalnie ten ruch może oznaczać, że chcąc mieć naprawdę dobrą instalkę, będzesz ją musiał zrobić jeszcze raz...
Na przyszłość zdecydowanie radzę unikać rozwiązań typu UpdateHelper, Multibeast itp.

iStig napisał/a:
utworzylem w Extra katalog Extensions.

Zamiast folderu Extensions lepiej mieć kexty w pliku Extensions.mkext. Tylko wtedy musisz zmienić nazwę folderu z kextami na inną np. KextStore.
Jak masz jednocześniej i folder Extensions i plik Extensions.mkext, to ten drugi nie jest używany. Wszystko i tak ładuje się z folderu.

iStig napisał/a:
napisy pod ikonkami dysków/partycji - zamiast napisów były właśnie śmieci.

Masz polską literkę w nazwie partycji. Chameleon nie wspiera polskich znaków i stąd krzaki.

iStig napisał/a:
Podczas edycji DSDT wymagane jest aby użyć Method DTGP.

Ta metoda pozwala na podmianę danych identyfikacji sprzętu. Dzięki temu możesz zmienić DeviceID, które widzi system, na takie, do którego Mac OS X podepnie sterowniki.

iStig napisał/a:
Co dokladnie robi Graphics Enabler, kiedy go trzeba stosować ?

Pozwala na automatyczne generowanie EFI String'a do niektórych kart.
Jest to najprostsza metoda na uruchomienie kart graficznych. Jeśli tylko posiadasz VGA wspieraną przez Graphics Enabler (Twoja się do nich zalicza), to warto skorzystać.
Natomiast przymusu nie ma - nie "trzeba" koniecznie z tego korzystać, jeśli ktoś nie chce ;)
To rozwiązanie miewa problemy jeśli używa się monitora podpiętego przez złącze D-SUB, a w szczególności przez przejściówkę na D-SUB.

iStig napisał/a:
w biosie/uefi nie mam opcji HPET mode - czy mam rozumiec ze jest domyslnie 64bit, czy moge miec problemy ?
Obstawiałbym, że problemy będziesz miał, ale akurat nie z tego powodu ;)

W przypadku SB niestety sprawa poprawek DSDT jest jeszcze niezbadana. Wiemy, że nie będą one takie same jak wcześniej. Czyli niestety nie będzie tak, że zrobisz to co mamy opisane w poradniku o DSDT i wszystko zaskoczy...
Druga sprawa, to przywrócenie tego, co skasował / zmodyfikował ten updater ze strony Tony'ego.
W każdym razie czekamy na wieści z placu boju i trzymamy kciuki!
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

Astarael 
Wow:

Wysłany: 2011-08-26, 23:50   

rzooff napisał/a:
Jak masz jednocześniej i folder Extensions i plik Extensions.mkext, to ten drugi nie jest używany. Wszystko i tak ładuje się z folderu.
Jest, na tej samej zasadzie jak cache systemowe i kexty w /S/L/E. Inna sprawa że każde działanie na Extensions = zmiana daty modyfikacji = pominięcie mkexta.
rzooff napisał/a:
Druga sprawa, to przywrócenie tego, co skasował / zmodyfikował ten updater ze strony Tony'ego.
Jeśli to było tylko usunięcie jednego kexta, to prawdopodobnie Combo wgrało jego nowszą wersję. iStig, zalecamy Pacifistem, co siedzi w tym UpdateHelper i odwrócenie zmian. Ewentualnie ponowna instalacja :-P

Jakbyś potrzebował, XBooter 1.4 beta z obsługą SandyBridge - by witucha0:
Kod:
http://dl.dropbox.com/u/22307501/OSx86/XBooter1.4beta.iso

~Hack 'em all!~

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2011-08-27, 01:32   

Generalnie większość już wytłumaczyli przedmówcy... a teraz parę uściśleń...

Poprawki do DSDT dla płyt z SB są zupełnie inne niż do tej pory były potrzebne... a właściwie wg wspólnego śledztwa z oswaldinim wynika, że na sprzyjających płytach - podejrzewamy że ASUS'y i MSI poprawek w ogóle nie będzie potrzeba... ale jest mały haczyk... ASUS, ASROCK, MSI stosują UEFI od AMI. Wersja jaka obecnie jest rozpowszechniana dla producentów sprzętu zawiera błąd który uniemożliwia uruchomienie natywnego PM i aby tego dokonać wymaga parchowania AICPM lub parchowania samego biosu i wgrywania zmodyfikowanego. Pierwsza metoda jest prostsza, ale każda aktualizacja to wymusza wgranie nullcpu lub disablera i spachowanie nowego AICPM. Druga na dłuższą metę wydaje się lepsza, ale brak narzędzi publicznie dostępnych do edycji nowy ROM'ów AMI Aptio. To tyle w kwesti największej zagwozdki z platformą SB. Płyty Gigabyte są oparte o BIOS/UEFI firmy AWARD i nie mają tego problemu, ale za to mają standardową furmankę innych błędów, jak reset cmos i jego nowa odmiana występująca po sleep'ie, trudności w działaniu USB i niepweność czy zadziała po aktualizacja, słynne problemy z PM i C-State... i pewnie parę innych by się znalazło, które nie występują na płytach opartych o BIOS/UEFI AMI.

Dalej, koledzy wspominali że do obsługi SB potrzebny nowy kernel i mają rację... W pełni obsługujący jest dopiero z 10.6.8 (no chyba że masz system restore z iMac'a 12.x) i w takiej wersji musisz go mieć na swoim BootCD aby instalacja zaskoczyła.

Moim zdaniem powinieneś przygotować sobie własne BootCD z kernelem z 10.6.8 lub spróbować beta BootCD Witucha0. Jak zaskoczy i uruchomi instalację, to instalujesz system, potem stwórz /Extra z KextStore i wrzuć do niego co najmniej FakeSMC + Null i jak będziesz miał przygotowane /Extra (Kext Wizard, Chameleon Wizard) to zainstaluj Combo. Nic nie kasuj, żadnych helperów, multishitów itp itd... system powinien wstać wtedy z już z dysku... Jak wstanie to wystarczy dokonać patch AICPM tym skryptem:
Kod:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=258611

Jak dorwę dobre narzędzia do edycji BIOS'u to będę mógł Ci spatchować BIOS, tak aby w/w skrypt nie był już potrzebny.

I ostatnia kwestia, Extra/Extensions i Extra/Kextstore i Extensions.mkext. Parę słów wyjaśnienia. Chameleon ładuje kexty z /Extra w następujący sposób: szuka /Extra/Extension i /Extra/Extensions.mkext, jeśli są oba to sprawdza ich daty i jeśli .mkext ma tę samą datę lub nowszą co Extensions to ładuje mkexta, a jeśli Extensions ma nowszą to ładuje pojedyncze kexty z Extensions. Cała ambaras z tym jest taki, że są kexty jak ATY_init które nie zadziałają jak są załadowane z /E/E, ale już będą działać z /E/E.mkext. Stąd wziął się pomysł, że aby uniknąć przykrych niespodzianek zmienić nazwę /Extra/Extensions na /Extra/KextStore. Dzięki tej sztuczce wiem, że Chameleon nie załaduje pojedynczych kextów, bo zawsze będzie ładował je z cache, czyli E/E.mkext. Aplikacja janka - Kext Wizard notabene najlepsza obecnie dostępna aplikacja do zarządzania hackintoshowym stuffem na scenie, obsługuje oba formaty nazewnictw, więc jeśli się nią posługujesz to na 100% zbudujesz poprawnie zawartość /Extra.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

iStig

Wysłany: 2011-08-27, 08:22   

Astarael napisał/a:
iStig napisał/a:
Wcześniej używałem iBoota tomygo i działał - na tej płycie już nie... Po odpaleniu Retaila od razu reset kompa.
Kernel z 10.6.8 obsługuje SandyBridge - wcześniejsze tego nie robią. Dlatego od razu reset.

nie sprecyzowałem - wcześniejsza płyta i procek to też SandyBridge i używałem tej samej płyty startowej. Więc teoria, że stary kelner odpada

Astarael napisał/a:
iStig napisał/a:
Świetny pomysł xD

nie jest ładny to fakt, ale sprawdzałem czy plik po combo wrócił i na szczęście jest ;-)

Astarael napisał/a:
iStig napisał/a:
Odpala grafikę. Trzeba go stosować, kiedy chce się mieć odpaloną grafikę - oczywiście mowa o takiej, którą Apple'owskie sterowniki ruszą. Tak, Tobie też się przyda - jeśli chcesz mieć odpaloną grafikę ;)

co to znaczy odpalona - jesli bez graphics enablera mi system wstaje i laduje sie w wysokiej rozdzielczosci to co to znaczy ? no chyba ze chameleon domyslnie sam laduje...

Astarael napisał/a:
PS Uzupełnij specyfikację.

nie wiem co jeszcze potrzebne:
płyta z najnowszym dostępnym biosem a40
pamieci: 2x KHX1600C9D3X2K2/8GX

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2011-08-27, 08:22   

Patchowanie AppleIntelCPUPowerManagement zostało już rozwiązane na Asusach !
Kod:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?s=8923bdf5065eef933caf0f305c351451&showtopic=258611&st=180#

iStig: http://forum.osx86.org.pl...zetu-vt2415.htm

iStig napisał/a:
co to znaczy odpalona - jesli bez graphics enablera mi system wstaje i laduje sie w wysokiej rozdzielczosci to co to znaczy ? no chyba ze chameleon domyslnie sam laduje...

Rozdziałka może być, ale może nie być QE/CI czyli przyspieszenia sprzętowego.

Widze, że jest ciekawy temat, nie mam czasu jednak czytać, będę w poniedziałek wieczorem i wtedy wszystko przestudiuje.

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

iStig

Wysłany: 2011-08-27, 08:39   Re: MSI Z68MA-ED55 + i7-2600K + 10.6.8

rzooff napisał/a:
iStig napisał/a:
stawiałem wcześniej na płycie Gigabyte

Gigabyte robi tylko jeden model płyty głównej?
Jeśli nie, to niezbyt to taka informacja za wiele nie mówi...

racja: mialem dwie i na obu chodzily te bootloadery - modele
GA-H67MA-UD2H-B3
GA-Z68MX-UD2H-B3

rzooff napisał/a:
iStig napisał/a:
Po odpaleniu Retaila od razu reset kompa.

Bo musisz mieć na BootCD kernel z obsługą Sandy Bridge. Czyli albo oryginalny z minimum 10.6.7, albo kernel modyfikowany + ew. podane z ręki busratio danego procesora.

jak wyzej - ten sam bootloader byl uzyty przy sandybridgu...

rzooff napisał/a:
iStig napisał/a:

Czyli Power Managementu nie będzie...
Generalnie ten ruch może oznaczać, że chcąc mieć naprawdę dobrą instalkę, będzesz ją musiał zrobić jeszcze raz...
Na przyszłość zdecydowanie radzę unikać rozwiązań typu UpdateHelper, Multibeast itp.

combo update nadpisuje te kexty i ten konkretnie wrocil...

rzooff napisał/a:
iStig napisał/a:
utworzylem w Extra katalog Extensions.

Zamiast folderu Extensions lepiej mieć kexty w pliku Extensions.mkext. Tylko wtedy musisz zmienić nazwę folderu z kextami na inną np. KextStore.

a tu mnie zaskoczyles ze tak to dziala, myslalem ze mkexty to zcachowane kexty, wiec beda ladowane najpierw

rzooff napisał/a:
iStig napisał/a:
napisy pod ikonkami dysków/partycji - zamiast napisów były właśnie śmieci.

Masz polską literkę w nazwie partycji. Chameleon nie wspiera polskich znaków i stąd krzaki.

BINGO! wczesniej nie mialem podpietego dysku w windowsem i dlatego chodzilo ! dzieki !

rzooff napisał/a:
iStig napisał/a:
Co dokladnie robi Graphics Enabler, kiedy go trzeba stosować ?

Pozwala na automatyczne generowanie EFI String'a do niektórych kart.
Jest to najprostsza metoda na uruchomienie kart graficznych. Jeśli tylko posiadasz VGA wspieraną przez Graphics Enabler (Twoja się do nich zalicza), to warto skorzystać.
Natomiast przymusu nie ma - nie "trzeba" koniecznie z tego korzystać, jeśli ktoś nie chce ;)

jak sprawdzic czy GE jest uzyte - w plistach nie mam, wiec pytanie czy chameleon laduje domylsnie. Fakt ze w informacjach o systemie grafika nie jest poprawnie rozpoznana (ATi Radeon HD NI40)
Dobra włączyłem GE i juz poprawnie wykrywa 6870 ;-)
[ Dodano: 2011-08-27, 08:58 ]
Astarael napisał/a:
rzooff napisał/a:
Jeśli to było tylko usunięcie jednego kexta, to prawdopodobnie Combo wgrało jego nowszą wersję. iStig, zalecamy Pacifistem, co siedzi w tym UpdateHelper i odwrócenie zmian. Ewentualnie ponowna instalacja :-P

w paczce od tonyego jest dokladnie taki skrypt (Pacifist):
Kod:
#!/bin/bash
# script for UpdateHelper for 10.6.8 Sandy Bridge Systems
# Copyright (C) tonymacx86 LLC

rm -R "${3}/System/Library/Extensions/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext"

touch "${3}/System/Library/Extensions/"

exit

wiec combo update zalatwil sprawe - reinstall nie potrzebny

Astarael napisał/a:
Jakbyś potrzebował, XBooter 1.4 beta z obsługą SandyBridge - by witucha0:
Kod:
http://dl.dropbox.com/u/22307501/OSx86/XBooter1.4beta.iso

dzieki - przetestuje go na drugim dysku - bede tam testowal zmiany

[ Dodano: 2011-08-27, 09:06 ]
propl1 napisał/a:
Podeslij mi swoje dsdt to Ci odpale PM jak mi sie uda

[ Dodano: 2011-08-27, 09:58 ]
314TeR napisał/a:
I ostatnia kwestia, Extra/Extensions i Extra/Kextstore i Extensions.mkext. Parę słów wyjaśnienia. Chameleon ładuje kexty z /Extra w następujący sposób: szuka /Extra/Extension i /Extra/Extensions.mkext, jeśli są oba to sprawdza ich daty i jeśli .mkext ma tę samą datę lub nowszą co Extensions to ładuje mkexta, a jeśli Extensions ma nowszą to ładuje pojedyncze kexty z Extensions.

czyli jednak tak jak myslalem
314TeR napisał/a:
Cała ambaras z tym jest taki, że są kexty jak ATY_init które nie zadziałają jak są załadowane z /E/E, ale już będą działać z /E/E.mkext. Stąd wziął się pomysł, że aby uniknąć przykrych niespodzianek zmienić nazwę /Extra/Extensions na /Extra/KextStore. Dzięki tej sztuczce wiem, że Chameleon nie załaduje pojedynczych kextów, bo zawsze będzie ładował je z cache, czyli E/E.mkext. Aplikacja janka - Kext Wizard notabene najlepsza obecnie dostępna aplikacja do zarządzania hackintoshowym stuffem na scenie, obsługuje oba formaty nazewnictw, więc jeśli się nią posługujesz to na 100% zbudujesz poprawnie zawartość /Extra.

teo nie wiedzialem - dzieki

propl1 

Wysłany: 2011-08-27, 11:01   

Ok w załączniku DSDT. Wrzuć je do /Extra i dodaj taki wpis w org.chameleon.boot.plist lub com.apple.boot.plist (wzależności od wersji chameleon'a)

Cytat:
<key>DSDT</key>
<string>/Extra/dsdt.aml</string

Masz poprawny smbios?

Płyta główna:P5G41-M LX Procesor:E7200 2,53 45nmLan:Realtek 8201EAudio:ALC662Grafika:GT220
Win7 HP x86

Astarael 
Wow:

Wysłany: 2011-08-27, 11:03   

propl1, ten wpis jest potrzebny, jeśli DSDT.aml nie znajduje się w /Extra ani w /
Czyt. wystarczy wrzucić aml do /Extra i chameleon automatycznie je załaduje - nie tyczy się to tylko DSDT, ale na przykład SSDT lub FADT.

~Hack 'em all!~

man_of_the_oak 

Wysłany: 2011-08-27, 11:14   

Widzę, iż propl1 zapomniał załączyć DSDT, a sam oczyściłem Twe z błędów i wprowadziłem jedną poprawkę (w przypadku SB powinno wystarczyć, najwyżej potem będziemy kombinować), więc przetestuj je proszę.

Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!  | Piszę poprawnie po polsku!
Ostatnio zmieniony przez man_of_the_oak 2011-08-27, 14:00, w całości zmieniany 2 razy  

propl1 

Wysłany: 2011-08-27, 11:29   

O fuck faktycznie zapomniałem dołączyć ;)

Win7 HP x86

iStig

Wysłany: 2011-08-27, 12:22   

zaraz przetestuje Wasze DSDT.

W miedzyczasie zainstalowalem sterowniki do karty sieciowej Realtek (pobrane ze strony producenta). Mialem problem ze nie chcial mnie zweryfikowac w AppStorze, ale po wlaczeniu Ethernet Built-in w Chameleon Wizardzie rozwiazalo problem

[ Dodano: 2011-08-27, 12:27 ]
propl1 napisał/a:
Masz poprawny smbios?

wygenerowany z Chameleon Wizardzie (iMac12,2)

[ Dodano: 2011-08-27, 13:00 ]
jeden i drugi panikuje ;-) - wywalilem Null... za pomoca kext wizarda, Wasz DSDT do /Extra i przy starcie KP. Sa jakies logi z tego gdzies zapisane ?

P.S.
przydal sie XBooter - HackBoot po zbootowaniu nie mial wlaczonych USB i nie moglem nic zrobic

Odpowiedz do tematu