Wysłany: 2012-02-02, 20:52 P5G41-M LX - brak opcji AHCI
Witam.
W moim biosie nie widzę opcji włączenia modułu AHCI.Próbowałem aktualizacji biosa.Moja płyta główna Asus P5G41 MLX.Aby ten moduł mi się pokazał muszę coś zainstalować spod windowsa ? Proszę o pomoc.
komorniq, w czym dokładnie problem... To że płyta nie ma AHCI jeszcze niczego nie przekreśla...
Chłopaki, odsyłanie do przeczytania podstaw nie dołączy samo kexta do UniBootX'a... Oswaldini, pamiętasz czy na nim jest LegacyAppleIntelPIIXATA.kext, bez niego nie nie pójdzie żaden SATA na ICH ustawiony w tryb IDE...
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-02-02, 21:48
Z tego, co zrozumiałem - autorowi chodzi jedynie o uruchomienie AHCI, gdyż - najwyraźniej - zakodował sobie, iż jest to konieczny warunek do instalacji Mac OS X.
Co do samych desktopowych płyt z ICH7 - stawiałem system na takowej i nie było przy tym zbytnich problemów. Jeśli komirniq przedstawi jasno problem - możliwe, iż będę w stanie pomóc, szczególnie, że o ile dobrze pamiętam - płyty są do siebie zbliżone.
Edit: Dobrze kojarzę - te same mostki, nawet identyczny układ dźwiękowy. Musisz jednak wyłączyć zintegrowaną grafikę, obecną na tym modelu. Jeśli masz ochotę czekać - w ciągu najbliższych dni mogę przygotować (wreszcie) tutorial pod Asus P5KPL SE, który w dużej mierze powinien odpowiadać Twojemu sprzętowi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.