Chodzi ci o "Konfigurator MIDI Audio"? Może nie brzmi intuicyjnie, ale tam można poustawiać dodatkowe parametry audio, np tryb pracy wyjścia cyfrowego, czy zrobić agregacje trzech wyjść analogowych 2.0 w jedno 5.1.
Mały drobiazg, ale cieszy. Domyślnie obecne chameleon'y nie mają jeszcze poprawnego rozpoznawania czy na pokładzie jest Core i5 lub Core i7, więc pokazują w profilu systemu Quad Xeon, co nie jest do końca prawdą. Można to prosto poprawić dopisując do smbios.plist:
dla i5
Kod:
<key>SMcputype</key>
<string>1537</string>
dla i7
Kod:
<key>SMcputype</key>
<string>1793</string>
Uwaga - Powyższa identyfikacja dotyczy posiadaczy i5/i7 na gniazdku LGA1156 który występuje jedynie w iMac'u 11,1. Posiadacze i7 na LGA1366 tak naprawdę powinni udawać to co jest w oryginalnym MacPro4,1 więc serwerową wersję o nazwie Xeon, a nie Core i7.
troche może nie dotyczy tej płyty ta odpowiedź i może nie oto chodzi jak odpowiem
314TeR napisał/a:
A teraz trochę nowości:
1. Dwa razy komputer sam przeszedł mi w sleep po czasie bezczynności... muszę dojść tylko kiedy i dlaczego tak się dzieje... nie mniej najważniejsze że to działa. Jest pierwsza znana mi płyta na której ta funkcja zadziałała jak na oryginalnym Mac'u.
ale u mnie na dx58 komp sam przechodzi w sleep po stanie bez czyności bez problemu tylko gorzej jest z pobudką
_________________ Intel® i7 @ FOXCONN DX58M01 (X58 + ICH10), ATI RADEON HD 4850, 6 GB DDR3, ciągłe próby postawienia Snow Leopard [przeniesione na później]
Próby postawienia Mac Os x 10.5.2 Intel/Amd by Kalyway na Sony Vaio VGN-FE11H
Problem autosleep'u raczej nie dotyczy tego wątku, bo na P7P55 WS SC działa... Tym bardziej, że czytam że działa, a jedynie nie budzi się komp... Niestety to najczęściej wina VGA.
Dzięki pomocy uzytkownika z insanely, udało mi się w końcu dopieścić LegacyHDA.kext dla ALC1200, układ obecny na mojej płycie jak i ina wielu innych ASUS'ach jak np P5Q. Nareszcie brak błędów SoundAssertion!!
Co działa:
Line Out Green - jako Speaker
Line Out Orange
Line Out Black
Słuchawki na panelu przednim - po wpięciu ich w gniazdo wyciszane jest wyjście na Głośniki
SPDIF combo - testowałem tylny coaxial - działa 2.0 także w trybie 96k 24bit po przestawieniu w midi setup. Działa też DD i DTS passthru. *
Powinno działać, acz nie mam jak sprawdzić (nie mam klasycznego Mic i źródła dźwięku dla Line-in)
Mic na panelu frontowym
Line-in - Blue
* dźwięk w trybie 96k/24 puszczony do głośników po cyfrze wymiata... nie umywa się najlepsza analogowa pokładówka jaką znam. Miłośnicy filmów z dźwiękiem DTS/DD mogą się nim w pełni cieszyć... działa przepuszczanie w PLEX'ie, czego nie można osiągnąć za pomocą VoodooHDA.
Nie działa:
Mic - tylny
Line-out - grey - ten raczej nie będzie w ogóle działać
Niedługo postaram się przygotować wersję z aktywnym mikrofonem tylnym, jak ktoś nie miał panelu HDA lub w wersji AC97.
Proszę częstować się i komentować... mile widziane przetestowanie czy wszystko śmiga jak należy.
PS Można spróbować podpiąć mikrofon pod tylne wejście Line-in i spróbować czy będzie działać.
PSS Ten kext stanowi niezłą bazie do przeróbek dla całej rodziny ALC 88x, modyfikacji będzie niewiele...
Edit:
W załączniku nowe wersje ALC1200 w wersjach z aktywnym przednim i tylnym mikrofonem - co kto lubi co kto chce.
Aby ten legacy kext działał, trzeba dodać fix do DSDT tak jak jest tu opisane:
http://forum.osx86.org.pl...dsdt-vt1656.htm
A następnie należy spachować oryginalne AppleHDA aby działało z naszym układem ALC. W tym celu należy ZAWSZE wpierw zrobić kopię oryginalnego AppleHDA a następnie w konsoli wkleić takie dwie komendy:
W załączniku dołączam najnowsze DSDT do P7P55 WS SuperComputer zrobione na bazie BIOS'u 1101. Wszystko działa, jest sleep/restart/shutdown, poprawnie współpracuje z aktualizacją 10.6.5.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.