W życiu tak bywa, że co jakiś czas trzeba coś zmienić. Jako że z P5W DH Deluxe osiągnąłem już chyba wszystko co dało się osiągnąć z tą płytą i OSx86, przyszedł czas na wymianę sprzętu na coś nowszego. W początkowej fazie rozważań, co wybrać na nową platformę, planowałem zostać przy LGA775 + np Q9550 na jakimś ASUS'ie z serii P5Q. Przed podjęciem ostatecznej decyzji rozglądałem się za modelami na LGA775 ze stajni asusa i niestety wszystkie płyty jakie analizowałem pod kątem zastosowania ich na nowego haMac'a nie miały wymaganej przeze mnie wystarczającej kompatybilności (chipset, lan, audio). Los sprawił że przy poszukiwaniach musiałem ominąć w/w model a wraz z nim informacje, że jest to jedyna płyta ASUS'a na LGA1156 z kartą muzyczną na Realtek'u którą spokojnie można odpalić pod OS X. Wszystkie inne modele posiadają układy VIA, więc tak naprawdę czort wie jak i czy da się je porządnie odpalić. Niedawno inny przypadek sprawił że nie szukając informacji pod kątem OSx86 natrafiłem na ten model i ku wielkim zaskoczeniu że ma układ dźwiękowy na ALC1200. A o zdecydowani się na ten model i na LGA1156 przesądziły dwa fakty, pierwszy to ten że nowy iMac 11,1 (27" z core i5/i7) jest właśnie zbudowany w oparciu o chipset P55 oraz zwyczajny pudełkowy procesor i5-750, a drugi to wgląd w kod DSDT z tegoż iMac'a który w paru miejscach przypomina "jakby zaczerpniętego" z ASUS'a (np device P0P2).
Po tym mały wstępie poniżej specyfikacja tej płyty:
Chipset: Intel® P55 Express Chipset - to samo co w iMac 11,1
Audio: ALC1200-GR 8-kanałowy High Definition Audio CODEC - po bojach z ALC882 z P5W, żaden Realtek mi nie groźny
Lan: 2 x Realtek 81112L Dual Gb LAN - tu największa niewiadoma... Na sieci są informację o odpaleniu tego układu z sukcesem, jak będzie w praktyce zobaczymy... w razie czego zawsze można zastosować np Marvell'a 88E8053 na PCI-E.
Do kompletu dołączył Core i5-750 - znów to samo co w iMac 11,1
4GB (2x) DDR3 Corsair'a dedykowanego dla i5/i7
Na drugi rzut po odpaleniu w/w sprzętu - coś zupełnie nowego a mianowicie:
3ware 9690SA - High-Performance 3Gb/s Serial Attached SCSI (SAS) RAID Controllers w połączeniu z czterema szybkimi dyskami SATA
Kod:
http://www.3ware.com/products/sas-9690SA.asp
Jestem ciekawy czy uda mi się przebić barierę transferu 400MB/s z macierzy Raid0...
jeszcze taki mały OT nie boisz sie puszczac wszystkich dysków w RAIDzie 0 ?? No chyba że masz Jeszcze coś wiekszego na magazyn ??
Oczywiście że tak nie zrobię... Na dyskach wydzielę trzy macierze RAID:
1. RAID 10 - systemy
2. RAID 0 - Gry i tempy, swap'y etc...
3. RAID 5 - Magazyn na dane.
Cel to upieczenie 3 pieczeni na jednym kontrolerze... max wydajności z bezpieczeństwem na systemy (RAID 10), max wydajności bez względu na zabezpieczenia na dane nie istotne - liczy się tylko max odczyt/zapis (Raid0), i max pojemności z zabezpieczeniem danych (RAID5)
Oj, tam... tak naprawdę nic nie ma... żadnych extra kontrolerów, fdd, usb3 itp itd... Chciałem asus'a z dźwiękiem który da się odpalić... i to było kluczowe kryterium które musiało być spełnione.
Pierwsze odpalenie sprzętu udane... Miałem parę kłopotów przy montażu - okazało się że Mugen 2 koliduje z kościami pamięci i żeby wyjąć/włożyć je to muszę zdjąć wentylator z niego, a żeby to uczynić muszę wyjąć VGA, a żeby ją wyjąć muszę odblokować zapinkę slotu do której nie ma dostępu jak się włoży VGA... Na szczęście uratował sytuację 20cm śrubokręt... Niestety przy tej płycie + mugen 2 można zapomnieć o pamięciach z wysokimi radiatorami... wchodzą jedynie klasyczne.
Płyta dość długo startuje... sama procedura POST zanim pojawi się ekran z informacjami BIOS trwa przynajmniej 10 sek, wyraźnie dłużej niż na P5W.
Na pierwszy strzał poszły zrzuty z BIOS'u 0805 robione pod Ubuntu 9.04 - w załączniku dla chętnych wiedzy. Pozytywna informacja to że odpala się pod linuxem zarządzanie energią i posiada ono dużo więcej stanów niż mogłem się spodziewać... zobaczymy ile będzie (o ile będzie tfu tfu)pod OS X.
działa:
VGA OK,
Lan na RealtekR1000 (na razie w /S/L/E)
Powermanagement zaskoczył od pierwszego strzału jedynie wystarczyły standardowe poprawki...
Restart na najnowszym chameleon'ie AsereBLN
Zauważone problemy:
USB - brak w ogóle UHCI - EHCI jest
SATA - wykryty jako unknown controler i pomarańczowe ikonki... - to mnie dziwi bo P55 powinien działać natywnie... ale... może to być kwestia że wersja OS X dla iMac'ów 11.1 jest inna niż 10.6.2.
Lan - okazało się że to jest odmiana Realtek 8111 - poszedł, ale dopiero jak wrzuciłem kext'a dla niego do /S/L/E.
Edit #2:
Sleep i shutdown, oraz restart działają jak marzenie, budzenie z klawiatury i myszy USB też działa... Ta płyta podoba mi się coraz bardziej...
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-10, 11:03
Hej, takie małe pytanie, jak sprawdzić czy USB jest ok ?? (UHCI, EHCI)
U mnie wybudzianie działa z myszy, z klawiatury nie (ale pewnie dlatego że jest na PS2)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.