Wysłany: 2009-06-15, 20:12 Problem z GA-945P-S3 rev. 1.0
Witam,
mógłby mi ktoś doradzić jakie ustawienia dobrać do tego sprzętu.
Edycja, którą chcę zainstalować to iDeneb 1.4. Mam nagrywarkę liteona na SATA i dysk 40 GB Seagate właśnie na PATA. System się instaluje bez problemów ale ciągle mam still waiting for root device i nie wiem już co jest nie tak. W czasie instalacji wybieram fixa na ICHx i nic więcej. Pozostałe kexty chciałem doinstalować później.
W iDeneb niezbyt trafnie są nazwane te "fixy" ICHx dotyczy z tego co wiem jedynie kontrolerów SATA, ale nie ATA. Potrzebujesz dograć przy instalacji jeszcze fix do kontrolera IDE Intela.
Still waiting - poszukaj, opisywany setki razy, ale w skrócie jak dostaje się taki komunikat, to OS X nie rozpoznał kontrolera dysku z którego chcesz go uruchomić.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-15, 22:07
herkules, dlaczego taki kernel? Przecież na tym sprzęcie powinna bezproblemowo działać vanilla.
Wybierania od razu przy instalacji fixów do wszystkiego, też bym nie polecał. W szczególności do grafiki, smbiosu, power off. Z aplikacji zostałbym tylko kexthelpera. Całą resztę bez problemu da się ściągnąć z sieci jeśli faktycznie będą potrzebne i to często w nowszych wersjach.
Przy instalacji - im miej tym lepiej.
Tak czy inaczej nie rozwiązuje to faktycznego problemu - obsługi IDE. Nie ma problemu, gdy jest JMicron (w parze z ICH8 i ICH9) - do niego jest kext i on załatwia obsługę IDE. Natomiast ICH7 sam obsługuje te porty.
Może LegacyAppleIntelPIIXATA.kext (chyba ma obsługę także IDE) zadziała?
Nie wiem czy jest w iDenebie. Na pewno znajdziesz go w iPC, albo luzem tu.
rzooff, Nie do końca tak jest... iDeneb ma coś namieszane w tych jego "fixach"... kiedyś dla zabawy sprawdzałem go i nie chciał ruszyć z dysku IDE na ICH7-R.
Niczemu nie zaszkodzi a obsługuje wszystko co się da ze stajni Intela (IDE i SATA) od ICH-1 do ICH-10 wszelkich odmianach oraz JMicrona ATA i SATA. Ale jak dostaje still to musiałby ją wgrać z łapy w terminalu po odpaleniu z płyty instalacyjnej...
Wczoraj w końcu znalazłem trochę czasu aby się pobawić. I tak bo kilku nie udanych bojach z iDeneb 1.4 przerzuciłem się na najnowsze iPC i o dziwo poszło za pierwszym razem. I tak IDE (LegacyAppleIntelPIIXATA.kext ) oraz SATA (ICHx fix).
Obecnie walczę z uruchomieniem w pełni Geforca 9800GTX. Mam do niego pełne kexty tylko nie mogę dodać danych o karcie przez osx86tools :(
Zadzialalo dopiero po instalacji 9f23installer.pcg Wykrylo mi ladnie karte graficzna i wszystko dziala. Tylko jak uaktywnic polskie znaki na klawiaturze ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.