Witam, jak to w hacku czesto coś nie działą :] Czy Komukolwiek działa AutoSleep w SL ? Jakoś tak od dzisiaj zapragnąłem tego sleepa, coby komp nie buczał (co prawda jest cichy 3x120mm 1000rpm, 1x80mm 1280rpm ale zawsze). Nie działa nawet wyłączanie samego HDD. Jesli włączam recznie sleepa wszystko jest cacy :/
Myslałem ze DVD uniemozliwia autosleepa - takie info znalazłem na googlach - niestety całkowite wyłączenie go nie pomogło wiec to nie wina DVD. W dsdt powinny być ustawione poprawnie C i P state, co do C jest ok bo speedstep działa ale te P state to nie wiem co to jest.
Wiem że autosleep w hamacu to problem ale może ktoś ma dla tej mobo jakieś rozwiązanie. O dziwo nie działał mi nawet PleaseSleep
Nie wiele pewnie wniesie (mam nadzieję na razie) ale na mojej nowej P7P55 WS SC doświadczyłem 2 razy zadziałania sleep po okresie bezczynności... i jak to bywa oba razy jak nie byłem przy kompie
Jestem pewien że te 2 razy to nie przypadek i w jakiś sposób ono działa, ale na razie nie potrafię odtworzyć przyczyny... jak dojdę co nią jest, albo kiedy działa to nie omieszkam poinformować.
Co do DVD to też czytałem... ponoć pomaga włożenie płyty do napędu.
Pomógł: 58 razy Wiek: 24 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 1057 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-07, 14:12
Ustawilem czas usypiania na minimum (1min) i kiedy DVD jest w napędzie autosleep działa ! Włącza sie 1-2min po wyłaczeniu monitora. Zeby to zaskoczyło trzeba wyłączyc usypianie HDD !!
Znalazlem info ze IDE powoduje problemy z autosleepem. Kolejnym powodem sa napedy TSST. Dla szczęsciarzy wystarczy skrypt i bedzie autosleep bez CD u mnie niestety nie zadzialal. Polecam zaglądnąć w poniższe tematy:
Pomógł: 58 razy Wiek: 24 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 1057 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-09, 10:14
Przepraszam, że nie edytuje wiadomosci ale mam ważne info i dobrze żeby wszyscy widzieli :)
Skrypty z powyższej strony nie działały u mnie na P5Q PRO i moim TSST dlatego porozmawialem sobie z autorem owych skryptów. Po kilku wymienionych PMkach udało sie sklecic odpowiedni skrypcik :)
Jak ustawić AutoSleep'a
1. Ściągamy dołączony do postu załącznik RIP3s.zip.
2. Edytujemy czas po którym komputer przejdzie do uśpienia w Prefererencjach systemowych oraz w main.scpt (w obu taki sam!)
Aby edytować skrypt udajemy sie do: RIP3s -> pokaż zawartość pakietu -> Contents/Resources/Scripts/main.scpt
w main.scpt w 2 linijce skryptu edytujemy czas uśpienia w minutach (domyślnie ustawione 20, 0 = brak sleepu)
Kod:
on idle
set systemSleepDelay to 20 as integer
try
... //dalszy kod
Zamykamy i zapisujemy skrypt.
3. Przenosimy RIP3s w miejsce gdzie na pewno go nie usuniemy przez przypadek :) Np do Aplikacji
4. Przechodzimy do: Preferencje systemowe/Konta, dodajemy RIP3s do startowych i zaznaczamy ptaszkiem aby automatycznie był wczytywany podczas uruchamiania systemu
5. Odpalamy skrypcik i cieszymy sie AutoSleepem :)
Jeśli ktoś ma inne mobo i napęd i nie dziala mu standartowy skrypt RIP3 z insanelymac to poelcam odpisać tam na forum lub skontaktowac sie bezpośrednio z autorem skryptu. Napewno pomoże.
Dodawanie wyjątków przerywających AutoSleep'a
1. Odpalamy aplikację którą chcemy dodać do wyjątków
2. Odpalamy Monitor Aktywności i sprawdzamy jak nazywa sie nasz proces.
3. Otwieramy main.scpt (jak - opis wyzej)
4. Dodajemy wyjątek do:
set Programme to {"xx", "xx", "xx"}
w miejsce xx wpisujemy nazwe procesu z monitora aktywności, nie usuwamy cudzysłowów !!
5. Zamykamy i zapisujemy skrypt
PS: do wyjątków w RIP3s sa dodane: iTunes, DVD Player oraz QuickTime Player
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.