Wysłany: 2009-09-09, 21:37 Szybki tutek jak mieć snoła retail'a na Asusie P5Q
Jest to bardzo robocza i szybka wersja tutka. Instalacja oparta jest o metodę 314TeR'a retaila Leoparda.
Potrzebne pliki:
a) obraz SL
b)chameleon2 RC3
c) paczka E/E przygotowana przeze mnie
d) dsdtpatchergui
e) szczęście
1. Musimy mieć na innym dysku, lub partycji zainstalowanego Leoparda 10.5.x, Tygrysa 10.4.x (ja instalowałem z dysku USB) bo z niego będziemy instalować SL.
2. Montujemy obraz i instalujemy na dysku docelowym korzystając w tej części z tutka 314TeR'a Szczegóły tutaj
3. Nie resetujemy tylko instalujemy chameleona2 (ja zastosowałem najnowszy wypust RC3 bo nie trzeba podmieniać pliku boot)
4. Do katalogu E/E, który utworzy chameleon kopiujemy zawartość paczki, którą przygotowałem. Jest ona wzbogacona o injectory lanu pokladowego, obsługi dysków, sleep, openhaltrestart i dźwięku (oczywiście wszystko 64bit). Z tym, że nie wiem dlaczego ale plik AppleHDA musi być w S/L/E a nie w E/E bo inaczej nie działa dźwięk.
5. Generujemy za pomocą DSDTpatchera DSDT.aml i ładujemy go na docelowy dysk.
6. Restart i w zasadzie powinien system wstać. Mi wstał
Oczywiście nie muszę przypominać , że instalowałem SL na zupełnie osobnym dysku SATA, że AHCI w biosie i takie tam mają być włączone itp.
W paczce znajdują się także com.apple.boot.plist ze stringiem mojej grafy i chyba siecówki ale nie jestem pewny no i plik smbios.plist który oczywiście można przeedytowac do swoich potrzeb.
No wielkie dzięki, po odznaczeniu powyższych pozycji instalacja za kończona pomyślnie. Po dorzuceniu kilku kextów system nawet wystartował.
Teraz jeszcze mam pytanko w jaki nalepszy sposób odpalić dzwięk na płycie Gigabyte EP-35 DS3L (reset i usypianie) no i kartę graficzną GeForce 9600GT. Zainstalowane mam Chameleon 2.0 RC3 + DSDT + następujące kexty (fakesmc.kext, NullCPUPowerManagement.kext,IOAHCIBlockStorageInjector,LegacyAppleAHCIPort, LegacyIOAHCIBlockStorage,PlatformUUID.kext)
Wszystko dziala z wyjatkiem IDE. Jak mzna uruchomic naped DVD na snow 64-bit i plycie Asus P5Q?
--edit
Działa! Poczatkowo nie dzialalo na AppleVIAATA, ktory niby byl przeznaczony na x64, ale w koncu, po ktorejs z kolei probie sciagniecia kext'a z internetu, zadzialalo.
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-18, 23:28
kipero napisał/a:
Poczatkowo nie dzialalo na AppleVIAATA, ktory niby byl przeznaczony na x64, ale w koncu, po ktorejs z kolei probie sciagniecia kext'a z internetu, zadzialalo.
Tylko zdradź proszę czemu miałby służyć ten kext, na płycie, która nie posiada chipsetu VIA ?
/ Edit: Już się dowiedziałem, to wbrew nazwie on uruchamia IDE Marvell'a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.