Wysłany: 2008-11-15, 11:07 Allegro i karty sieciowe do notebooków
A najprościej chyba na allegro. Wiele kart sieciowych opartych na chipsecie Brodcoma czy Atherosa będzie działało z kopyta pod OS X. Znaleźć można je np w tej kategorii na znanym serwisie aukcyjnym:
Pamiętać jedynie należy o paru sprawach:
Są 2-rodzaje złączy - miniPCI i miniPCI-E - ta druga ma wąskie złącze.
Są 2-zestawy wyjść anten - z dwoma i z trzema konektorami.
Są 2-rodzaje wielkości kart mini PCI-E - klasyczna i tzw half mini-PCI-E.
Poszukać na forum lub np na insanely czy karta na danym chipsecie będzie działać na 100% pod OS X
w niektórych laptopach producent ograniczył możliwość zmian kart na innych producentów, np BIOS przy starcie wyświetla "unsupported device" etc... wtedy są dwa wyjścia, albo modyfikować BIOS, albo szukać np karty HP na chipie Brodcoma do notebooka HP.
Przy odrobinie szczęścia można sobie dobrać kartę za kilkadziesiąt PLN która będzie działać o niebo lepiej niż najlepszy dongiel USB.
Najlepszy wybór to oczywiście oryginalny karta z Mac Book'a tzw Air Port. Karta droższa od średniej rynkowej, rzadziej dostępna, ale w 100% kompatybilna z OS X.
A teraz parę uwag na temat doboru fizycznego kart. Wpierw sprawdzamy jakiego typu i wielkości kartę mamy, oraz ile złącz antenowych dostępnych i dobieramy karty wg następującego klucza:
Musi fizycznie pasować - jak mamy half mini PCI-E to takiej samej szukamy (chyba że mamy możliwość instalacji dużej i małej karty, ale to bardzo rzadki wypadek)
Jeśli w notebooku mamy 3 anteny to możemy kupić kartę o 2 lub 3 złączach, najwyżej jedna antena nie będzie podpięta. Jeśli mamy tyko dwie anteny to musimy kupić model z dwoma złączami ponieważ aby karta pracowała optymalnie wszystkie anteny muszą być podłączone.
Jeśli chcemy mieć wifi w stacjonarnym komputerze, najlepszym wyjściem jest nabycie adaptera mini-PCI-E na PCI-E i oryginalnej karty Air Port, jak to wygląda można zobaczyć tu:
http://forum.osx86.org.pl...44,15.htm#54071
Dodam jeszcze, że często karty, tworzone na podstawie Linksysa działają bardzo sprawnie.
Linksys wsadza co popadnie na swoje karty... są karty o identycznym oznaczeniu ale różnych wersjach np v1.1 i 2.0 może być zbudowana na różnych chipach przez co jedna kompatybilna a druga już nie...
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-17, 09:57
Potwierdzam. Już dawno wyczaiłem ten adapter i myslałem o zakupie, ale całkiem przesiadłem sie na gigabitowy lan. Za moją propozycją poszedł Witucha i używa tego adaptera z kartą miniPCIe.
Tutaj tańsze WiFi Apple b/g/n z opcją na 3 anteny:
A trzeba to obczaić, że tak powiem wzrokowo? Rozkręcić lapa i po sprawie, czy są na to jakieś programy? I co to znaczy blokada? Sens złączy rozumiem, bo swego czasu ze sprzętem się dużo bawiłem, ale czy to oznacza, że w pewien sposób mój laptop może softwareowo blokować karty apple'a ?
_________________ HP Pavilion dv6780ew | Intel Core 2 Duo T8300 2,4GHz | NVidia GeForce 8400M GS | ATA Fujitsu MHY2250B | Intel PRO/Wireless 3945ABG | Realtek RLT8101E
Tak jest bo te z 2 antenami sa do 150mb a z 3 do 300mb. Dzieki za odp. w takim razie zaopatrzam sie w takowy zestaw bo troche mnie drazni moja obecna karta z jednej strony fajna bo mala i uniwersalna poptzez usb, ale z 2 strony brak airporta tylko obsluga przez soft asusa i nie raz gubi sygnal. Czasami bardzo notorycznie nie wiem czy to przez konfiguracje sprzetowa czy to wina chipu samej sieciowki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.