Pytam bo mam 2x5870 (2xdvi, dp, hdmi) 1 asusa druga gigabyte ktore uruchamiaja sie dobrze na uakari z tym ze problem z nimi jest taki ze jak mam wpiety monitor w 1szy DVI po uruchomieniu OSa sygnal jest zawsze na drugim DVI (niepodpietym)
Jesli monitor podpiety w 2gi oczywiscie sygnal laduje na 1szym (wpiecie przelotki nie pomaga) musialbym miec wpiete 2 monitory caly czas.
a jako ze parametry sa zblizone tych 2 kart to pytanie czy to wlasnie ten model zeby znowu nie bylo problemow
czy moze ten lepszy al czy rowniez kompatybilny w 100%?
Kod:
http://allegro.pl/xfx-dua...2080689624.html
_________________ MSI Z68MA-G45(B3) + I3 2120 3,3GHz + SSD SAMSUNG 830 128GB + ATI EAH5870/G/2DIS/1GD5 Voltage Tweak (2xdvi, dp, hdmi)
1) PC Quad Core (3,28 GHz) ASUS MAXIMUS EXTREME + (crossfire) 2x ATI 5870 2x HP LP 3065 + SSD SAMSUNG 830
2) Apple: MacMini 3,1 - 8GB - SSD Kingston SVP100S2128GB, Macbook PRO 6GB - SSD OCZ2 , Macbook Air - SSD RunCore
5870 z reguły lepiej obsługują wyjścia DVI pod OS X.
Jak masz dwie karty musisz zrobić sobie samemu efi string obejmujący dwie karty.
Zle sie zrozumielismy.
Chce miec w srodku 1 karte (ale mam 2 do dyspozycji z PC w ktorym leca crossfire i obie sprawdzilem na hacku pod MSI Z68MA-G45 z procem i3 3,3 (2120) efekt byl ten sam. Przy okazji na tej plycie ne dziala WAKE UP po sleepie a przetestowalem juz 6 kart graficznych (wiec wina musi byc po stronie plyty)
Co do tego Saphire 6870 ma ten sam uklad 2xdvi dp i hdmi pytanie brzmi czy tez sobie zmienia dvi na to ktore jest wolne.
Napisalem raptem 11 postow z czego 8 nie na temat (hacka ma 2 dni) do pisania efi stringow jestem na tym etapie za glupi.
_________________ MSI Z68MA-G45(B3) + I3 2120 3,3GHz + SSD SAMSUNG 830 128GB + ATI EAH5870/G/2DIS/1GD5 Voltage Tweak (2xdvi, dp, hdmi)
1) PC Quad Core (3,28 GHz) ASUS MAXIMUS EXTREME + (crossfire) 2x ATI 5870 2x HP LP 3065 + SSD SAMSUNG 830
2) Apple: MacMini 3,1 - 8GB - SSD Kingston SVP100S2128GB, Macbook PRO 6GB - SSD OCZ2 , Macbook Air - SSD RunCore
Co do tego Saphire 6870 ma ten sam uklad 2xdvi dp i hdmi pytanie brzmi czy tez sobie zmienia dvi na to ktore jest wolne.
6870 nie zmiana, w wszystkich mi znanych działało jedynie jedno DVI. W przypadku innych kart jakie używałem, to na żadnej nie było problemu z uciekaniem obrazu z złącza DVI. Bardziej zaczynam podejrzewać czy problem nie jest w monitorze jaki posiadasz. Co to za monitor i czy podłączasz do bezpośrednio po DVI czy przez jakiś adapter?
PS Przy 5870 bym się spodziewał stabilniejszej pracy niż w przypadku 6870.
6870 nie zmiana, w wszystkich mi znanych działało jedynie jedno DVI. W przypadku innych kart jakie używałem, to na żadnej nie było problemu z uciekaniem obrazu z złącza DVI. Bardziej zaczynam podejrzewać czy problem nie jest w monitorze jaki posiadasz. Co to za monitor i czy podłączasz do bezpośrednio po DVI czy przez jakiś adapter?
PS Przy 5870 bym się spodziewał stabilniejszej pracy niż w przypadku 6870.
Monitory do ktorych podpinam to HP LP3065 kazdy z nich ma po 3x dvi
kabel idzie bezposrednio na obu to samo
sygnal zmienia port bo jak sie system odpala i przeloze kabel do drugiego DVI nie robiac kompletnie nic (jest to co powinno byc bez przekladania) zastosowalem juz sztuczke sleepa z klawiatury i wybudzenia wtedy obraz sie pojawia na tym dvi co trzeba bez koniecznosci przekladania kabla do 2 dvi.
Jak podepne oba monitory jeden w 1dvi drugi w 2gie (problem nie wystepuje) sygnal jednak chce miec na 1 dvi i na 1 monitorze
6870 obsluguje tylko 1 port DVI (1szy) moze dlatego Ci sygnal nie "przechodzi" tak jak mi na 2gie
6870 obsluguje tylko 1 port DVI (1szy) moze dlatego Ci sygnal nie "przechodzi" tak jak mi na 2gie
Nie. 6870 mają 2xDVI ale ze względu na to że nie ma dobrego framebuffer'a pod te karty nie działa drugi DVI.
Jeśli problemy jakie opisujesz masz na wielu kartach, to nie w karcie bym szukał problemu... może zwyczajnie monitor coś kaszani, lub jest błędnie wykrywany. Sprawdzałeś inne porty DVI.
Jeszcze raz powtórzę - przypadek jaki masz nie jest normalny. Nie spotkałem się aby obraz sobie "przeskakiwał" między portami DVI, to nie ciuciubabka... Z reguły jeden port jest primary a drugi secondary, nie mniej po zapamiętaniu w systemie obraz nie przeskakuje na drugi port sam.
Nie. 6870 mają 2xDVI ale ze względu na to że nie ma dobrego framebuffer'a pod te karty nie działa drugi DVI.
Jeśli problemy jakie opisujesz masz na wielu kartach, to nie w karcie bym szukał problemu... może zwyczajnie monitor coś kaszani, lub jest błędnie wykrywany. Sprawdzałeś inne porty DVI.
Jeszcze raz powtórzę - przypadek jaki masz nie jest normalny. Nie spotkałem się aby obraz sobie "przeskakiwał" między portami DVI, to nie ciuciubabka... Z reguły jeden port jest primary a drugi secondary, nie mniej po zapamiętaniu w systemie obraz nie przeskakuje na drugi port sam.
Mam jeszcze 3 inne monitory i tam jest to samo.
Co ciekawe jak postawilem na poczatku snowa 10.6.3 na karcie HD 2000 z procesora i3 (na plycie jest DVI i D-SUB) - zintegrowane. Tam tez sobie zmienial w nielogiczny sposob np z D-SUBA na DVI a to bylo na zupelnie innym monitorze.
Oswaldini twiedzi ze to wina niereferencyjnej karty samo to ze odpala sie w 2560x1600 dopiero z AtiConfig=Uakari. HD 2000 procesorowa tez jest niereferencyjna.
Nie wiem dlatego zadalem pytanie na forum.
Wakeup na plycie np zadzialal dopiero po modyfikacji biosu z 2011 roku 2012 nie dzialal. Sam widzisz ze cuda na kiju.
Jesli uruchomilbym system (z wypietym DVI) i po wgraniu podlaczyl czy to 1 czy 2gi port na obu bedzie obraz.
Tak jak sie dzieje jak sie podlaczy kolejny monitor w trakcie pracy systemu.
Wiec nie wiem co sie dzieje z sygnalem miedzy wchodzeniem w tryb graficzny ze dostaje NO SIGNAL z aktualnego DVI.
Jak rozgryze dam znac.
Na karcie GT 9500 dziala od strzalu zarwno dvi jak i d-sub czy to jako 1 port czy 2 rownolegle czy kazdy z osobna.
A masz monitor który ma rozdzielczość mniejszą lub równą 1920x1200? Jak tak to na nim przetestuj na raz tylko jedną VGA i jeden monitor. Może faktycznie problem jest w dużej rozdzielczości 2560x1600.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.