TomaszL, Poszukaj wątków na temat co powinno się znajdować na płycie... jakie podzespoły...
W skrócie jest zasada, że im bliżej oryginału tym lepiej i stąd najłatwiej i najlepiej działają:
Chipset Intel z naciskiem na P45 i ICH10R
Audio - Kodeki Realtek'a, każdy 88x z naciskiem na 885 i 889A
Lan, Rożne modele Marvela, Realtek 8111 8169...
Jak masz takie podzespoły to resztę dobierasz wedle gustu.. świecidełka, wiatraczki, radiatorki, funkcje BIOS'u itd... aby była baza w miarę dobra...
Dziś przyszedł dzień ostatecznie zamawiania sprzętu, i pojawił się kolejny dylemat, płyta GA-EP45-UD3R kosztuje blisko 500 zł, natomiast GA-EP45-UD3LR kosztuje 350 zł, czym te płyty się różnia, i czy ta tańsza pociągnie snow leoparda i 4 rdzenie?
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-15, 14:24
Przejrzyj sobie specyfikację na stronie Gigabyte - są pewne różnice. Z bardziej instotnych: interface FireWire.
Natomiast nie ma to wpływu na kompatybilność z Snow Leo...
Tzn, nie mam żadnego sprzętu podpinanego na firewire itp. chętnie przytnę sobie na takich głupotach jak dajmy na to własnie port fw. Bardziej interesuje mnie czy nie będe musiał instalować miliona kextów, czy karta dziwiękowa i sieciowa da radę, i czy uruchomię system na 4 rdzeniach w archtekturze 64 bitów.
A powiesz mi gdzie takową płytę zakupić w poznaniu, lub ew. przez sprzedaz wysyłkowa? Jestem gotów zapłacić za większa pewność, więcej PLN ale zauważyłem że ta płyta to rarytas.
Jak widzę w ofercie Gigabyte znikają płyty na P45... więc kto chce mieć takową, lepiej niech się pospieszy...
Jedyny minus jak widzę tej płyty to:
# 8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC888
Wymagać ona będzie dodatkowego zachodu w uruchomieniu i konieczności posiadania zawsze zmodyfikowanych kextów lub VoodooHDA. Płyty z układem ALC889A wymagają mniej pracy, a bardziej zaawansowani użytkownicy modyfikując odpowiednio tabele DSDT odpalają tą kartę bez modyfikacji kextów... czasami parę zł więcej i mniej modyfikacji...
Jak widzę w ofercie Gigabyte znikają płyty na P45... więc kto chce mieć takową, lepiej nich się pospieszy...
Jedyny minus jak widzę tej płyty to:
# 8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC888
Wymagać ona będzie dodatkowego zachodu w uruchomieniu i zawsze zmodyfikowanych kextów lub AppleHDA. Płyty z układem ALC889A wymagają mniej pracy, a bardziej zaawansowani użytkownicy modyfikując odpowiednio tabele DSDT odpalają tą kartę bez modyfikacji kextów... czasami parę zł więcej i mniej modyfikacji...
Nie mniej 888 też uruchomić można.
Masz na myśli że to minus tej płyty głównej końcówką L?
Płyta główna:
GA-EP45C-DS3R ICH10R P45 / Socket 775
Całkiem fajna płyta... i ma ALC889A - więc będzie w przyszłości najmniej z nim zabawy... a jak postarasz się zrobić DSDT to powinieneś odpalić dźwięk bez modyfikacji czy dokładania kextów...
Lan też będzie działał, jedynie polecam dograć do niego odpowiedniego kext'a, aby działał bonjour.
Tomasz i jak wszystko ci śmiga ładnie na twojej specyfikacji ze stopki bo chce dla kolegi coś kupić dobrego i mocnego i taniego Napisz czy SL masz na 64 bity i czy instalacja poszła bez trudu i czy wsio działa ? POZDR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.