W tym wypadku oba procesory są montowane w iMac'ach i świetnie działają pod OS X... wymóg - minimum Mac OS X 10.6.2 i Chameleon RC4.
M4ciek napisał/a:
Pamięć RAM: G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 RL
Nie lepiej np 1333 i CL7/8 ? Pamięci z wysokimi MHz przy wysokim CL są często wolniejsze niż niżej taktowanie z niskim CL. I koniecznie wszystkie pamięci muszą mieć profile XMP aby mogły pracować z i5/i7 na wyższych zegarach niż 1066.
Jak nie obrabiasz grafiki, nie renderujesz 3D i nie robisz niewiadomo jakich obliczeń itp to sobie możesz darować i7 chyba że strasznie zależy ci na numerkach w benchmarkach :) Zależy też na ktorym cepie lepiej postawic OSXa, ale to chyba nie ma różnicy... poprawcie mnie jeśli sie mylę
Grafika raczej 2D + edycja video - przesiadka z obecnego sprzętu na i5 i tak da kopa :P
314TeR napisał/a:
M4ciek napisał/a:
Jakieś bardzo niskie mają napięcie...
Potwierdź model na stronie producenta... w takich sklepach często ludki robią kopiuj-wklej z innych opisów, nie bardzo zwracając na resztę danych... Napięcie może też być podane dla standardowego taktowania...
Potwierdź model na stronie producenta... w takich sklepach często ludki robią kopiuj-wklej z innych opisów, nie bardzo zwracając na resztę danych... Napięcie może też być podane dla standardowego taktowania...
W tym wypadku oba procesory są montowane w iMac'ach i świetnie działają pod OS X... wymóg - minimum Mac OS X 10.6.2 i Chameleon RC4.
Pod 10.6.0 nie będzie działał ? Przecież najpier instaluje się retail Snow 10.6, a potem na tak zainstalowanym systemie instaluje się aktualizacje 10.6.2.
Info. Te poniżej procesory, które NIE działają obecnie pod retail Snow :
_________________ Snow 10.6.4 retail GUID/MBR Chameleon PC_EFI DSDT | Celeron Dual Core E1400| Gigabyte GA-EP41-UD3L |GF 9400GT (efi-string)| Audio SWEEX SC004 USB (out of the box)
Informacje i nowości - newsy ze świata Hackintosh i OSx86. Interesujące strony, fora, tutorial, niezbędne narzędzia do instalacji Mac na PC. Na mojej stronie Facebook -> http://www.facebook.com/p...126142047417526 Zapraszam do subskrypcji strony "Lubię to"
Pod 10.6.0 nie będzie działał ? Przecież najpier instaluje się retail Snow 10.6, a potem na tak zainstalowanym systemie instaluje się aktualizacje 10.6.2.
Info. Te poniżej procesory, które NIE działają obecnie pod retail Snow :
Ponoć się da... niedługo sprawdzę to z pierwszej ręki... obsługa procesorów nahelem weszła wraz z premierą Mac Pro 4.1 ale chipset P55 jest obsługiwany dopiero od 10.6.2, i stąd uwaga że poprawnie działająca platforma 1156 wymaga co najmniej 10.6.2.
Tu mamy dużo szczęścia bo mimo nierozpoznania kontrolera SATA jak się ustawi go w tryb AHCI to i tak da się zainstalować OS X. Pop prostu intele są między sobą dość kompatybilne...
Ponoć się da... niedługo sprawdzę to z pierwszej ręki... obsługa procesorów nahelem weszła wraz z premierą Mac Pro 4.1 ale chipset P55 jest obsługiwany dopiero od 10.6.2, i stąd uwaga że poprawnie działająca platforma 1156 wymaga co najmniej 10.6.2.
Tu mamy dużo szczęścia bo mimo nierozpoznania kontrolera SATA jak się ustawi go w tryb AHCI to i tak da się zainstalować OS X. Pop prostu intele są między sobą dość kompatybilne...
A jak z tym RAMem g.skilla? Nada się jak na pamięć w tej cenie? Bo produkty tej firmy mi jakoś przypadły do gustu ze względu na opinie :]
No i co do procka jeszcze - czy i7 z tymi jego "8 rdzeniami" wystarczy na dłużej niż i5, czy po prostu nie warto?
A jak z tym RAMem g.skilla? Nada się jak na pamięć w tej cenie? Bo produkty tej firmy mi jakoś przypadły do gustu ze względu na opinie :]
Osobiście nie znam produktów tej firmy, ale słyszałem wiele dobrego...
M4ciek napisał/a:
No i co do procka jeszcze - czy i7 z tymi jego "8 rdzeniami" wystarczy na dłużej niż i5, czy po prostu nie warto?
Te 8 rdzeni to tak naprawdę 4-ry z i5 + tryb HT... ten sam co w starym P4 i Atomie... należy pamiętać że przeliczanie nie będzie proporcjonalne... i7 względem i5 zyskuje z 20-30% mocy, czy warto dać tyle więcej... sam sobie odpowiedz...
Poszperałem troche więcej i w sumie doszedłem do wniosku, że mogę dołożyć trochę $ do LGA1366 i zaciekawiła mnie płyta MSI X58 Eclipse z Creative X-Fi Xtreme Audio.
Z tego co znalazłem nie ma problemu z instalacją retaila... no i ta zewnętrzna karta do mnie przemawia.
W sumie nie jest to duża różnica cenowa względem LGA1156 a chyba warto zainwestować.
Płyta gigabyte (bo w gre wchodzi w sumie ga-ex58-ud5) wydaje mi się trochę przereklamowana bo nic nadzwyczajnego w niej nie ma... ale widzę, że dużo osób ma postawione OS X na tym UD5.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.