Wysłany: 2011-10-19, 12:46 I5 2500K + MSI na H61 da rade postawić Liona?
Witam
Mam taki sprzęt:
MB: MSI na H61 - co do modelu to nie jestem pewien, ponieważ nie mam płyty jeszcze w domu.
CPU Core I5 2500K
4GB ram 2x2GB GSkill
GPU Gigabyte Radeon HD6770 1GB GDDR5 2xDVI
Dysk Seagate 1TB
DVD samsung
Da radę postawić na tym Liona w wersji retial czy może lepiej poszukać jakieś dystrybucji.
Dodam że MacOS znam jedynie z mojego już nie żyjącego Powerbooka G4 i tym byłem zachwycony miałem tam zainstalowanego leoparda.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-19, 13:05
Odpalisz tylko Snow Leoparda i Liona. Leoparda nie odpalisz. Ew mogą być problemy z grafiką 6770. Nie widze jej w chamelonie, ponoc ew da się sflashować do 5770 (6770 to to samo co 5770 tylko rebrandowane).
Wszystkie Sandy Bridge wymagają patchowania jednego kexta systemowego aby system odpalił z zarządzaniem energią. Służy do tego SpeedStepper ale jest to bardzo uciążliwe bo po każdej aktualizacji trzeba użyć nowego speedstepera jeszcze przed rebootem bo system nie wstanie ! Problem rozwiazuje patchowany BIOS - jak potrzebujesz zgłoś się do mnie na PW.
Czyli płytę główną da radę jak by co zmodyfikować. Co do radeona hd6770 w nowych imakach jest ta karta montowana tylko w wersji 512MB czy jak bym zainteresował się Lionem to nie było by problemu?
Wiem że lion jest jeszcze nie dopracowany ale już wyszła druga łatka od premiery więc może będzie za niedługo OK.
Co do płyty to się będę kontaktował jak będzie w domu i będę znał dokładny jej symbol.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-19, 13:40
Z grafiką 6770 nie jest tak różowo. Trzeba w windowsie wyciągnąć z niej BIOS - zmienić w nim producenta na ATI (0x1002) oraz device id na Radeon HD5770 (68B8 chyba) i taki bios wgrać z powrotem do karty graficznej. Po tym grafika zaskoczy.
Ew mniej inwazyjny sposób: mogę przygotować odpowiednią modyfikację chameleona z dodanym devid do niego oraz trzeba zrobić LegacyATI5000Controler (NIE 6000Controller) z devid dla 6770.
Co do radeona hd6770 w nowych imakach jest ta karta montowana tylko w wersji 512MB
Nie 6770 a 6770M - a to wielka różnica... wersji mobilnej (dedykowanej notebookowi) nie kupisz na PCI-E. Notabene mimo wysokiego oznaczenia ta karta jest dość relatywnie wolna, odpowiada jakiejś desktopowej 65xx lub 66xx.
Nastąpiła mała zmiana w mojej konfiguracji komputera.
Mam teraz grafikę Gigabyte Radeon HD4850 512MB DDR3 Zalman - Dużo będzie problemów z odpaleniem na tym OSX np Liona?
Czy osoba z brakiem doświadczenia w/w kwestii da radę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.