Pomógł: 191 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3684 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-15, 23:44
Ja używam tego co w podpisie v1.5, kupisz na allegro nawet za 20-30zł, działa w Leosiu jak i w SL na x32 jak i x64 (Atheros 5005G). Wystarczy do Extra/Extensions dorzucić jeden kext: AtherosFix.kext , ew wystarczy dodać swój ID z tego tplinka do oryginalnego kexta z 10.6.2 i też działa
Na insanelymac gośc napisal ze TP-Link TN-WN550G działa mu natywnie bez zadnych fixów (jest na allegro jedna sztuka za 39zł)
EDIT: aha 551G chodzi u mnie także na Win7 x64 nie wiem jak bedzie z 550G ale raczej też bez problemów
Pomógł: 191 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3684 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-16, 00:03
Tak ta sama, ale weź pod uwagę ze to stara karta już. Sporadycznie niektórzy maja problemy z zasiegiem (ponać na chipsecie P35 niektórzy mieli problemy z obciązaniem procka). Ja używam tej karty już od 3 lat, chwalę sobie, sygnał średni to fakt (35-45%) ale może być, przez pare ścian jest OK. Używałem na NF4 teraz na P45 i jest git.
Przy 20Mbit/s sciaganko leci po radiu 1.8-2.3mb/s
Jak chcesz inwestować posuzkaj jeszcze, może weźmiesz cos już na przyszłość w "n-ce". Napewno znajdziesz cos do 70zł z lepszym zasięgiem
na przyszłość nie sadze aby mojemu operatorowi sie spieszyło z wdrożeniem tego standardu :p
myślałem jeszcze o Modecom Wireless PCI MC-WL01 , która jest na chipie Ralink RT2561ST - wpierany pod Mac'a (niby , bo jestem początkujący z mac'iem )
matyz33, A nie lepszym rozwiązaniem jest jakiś Access Point który działa w trycie AP Client? - Sprawdza się to zdecydowanie lepiej, dostajesz Ethernet na wyjściu który możesz wpiąć do dowolnego sprzętu bez sterowników.
też o tym myślałem ale taki AC na mojej radiówce nie wiem czy mi sygnału nie pogorszy
No i wręcz odwrotnie... największą stratę sygnału masz na kablu koncentrycznym pomiędzy anteną a kartą. Dzięki AP możesz skrócić kabel do minimum a od AP pociągnąć skrętkę, a ją możesz bez strat prowadzić do 100 metrów. Reszty nie masz się co obawiać bo konstrukcyjnie jest to to samo... w AP też masz moduł radiowy, a często i lepszy/czulszy od tego co jest na karcie komputerowej. Kwestia jest tylko znalezienia dobrego pudełka i takie też co będzie współpracować z dostawcą internetu... dobrze aby przed zakupem potwierdzić to, bo tak samo jak i w przypadku kart wifi tak jak i w przypadku AP czasami dany sprzęt ze sobą nie chce pracować, mimo że osobno działa doskonale.
Wysłany: 2010-02-16, 15:27
Ja na codzien korzystam z Linksys'a WRT54GS (32ram 8flash) i mam wrzucony Tomato 1.27. Polecam ten Routerek (WRT54G/WRT54GS/WRT54GL) ale nowsze konstrukcje maja tylko 2mb flashu i nie da sie wgrac alternatywnego softu. Musi być min 4mb flashu na Tomato czy DD-WRT (sa tez jakies wersje micro które wejda na 2mb flashu - np dla D-Link DIR-300)
W/w konstrukcja jest już stara, polecałbym cos Asusa z obsługą tomato bo maja usb i mozna zrobic sobie serwer torrenta (charatasz bezposrednio na dysk bez włączonego kompa)
Niesamowitą gradka jest Serwer plików z AP od Ovislinka np WMU-6500FS
Jedna drobna uwaga... WRT54GL nadaje się do wszystkich przeróbek - jest to to samo co WRT54G v4. Należy się jedynie wystrzegać WRT54G w wersjach powyżej 4-tej. GS'y też jak pamiętam różnie...
Ale to są już router'y... a matyz33 chciał kartę WiFi.... więc stąd pomysł zastąpienia jej przez AP.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.